Cum sa te lasi de jocuri de noroc & pacanele – sfaturi utile

Scris de Bmg28/11/2024

În acest articol vezi cum este definită dependența de aparate pacanele, cum identifici dacă ai probleme și cum poți scăpa de adicție atunci când vine vorba de casino online.

cum-sa-te-lasi-de-aparate

Cum este definită dependența de păcănele?

Dependența de jocuri de noroc (inclusiv păcănele) reprezintă o tulburare psihologică de control al impulsului, ceea ce determină persoana afectată să joace patologic, fără a se putea controla.

Ludomania sau jocul patologic de noroc este o boală psihică adictivă, cu implicații majore în viața privată a jucătorului.

De altfel psihologii consideră că dependența de jocuri de noroc este o boală. Aceasta poartă denumirea de "boala păcănelelor" în termeni mai puțini științifici.

Cât de des întâlnită este dependența de păcănele în România?

În primul rând, trebuie să spun că este greu de stabilit numărul estimativ al persoanelor care se confruntă cu problema dependenței de păcănele și de jocuri de noroc, pentru simplul motiv că sunt foarte mulți jucători care nu realizează că au probleme și nu încearcă să-și corecteze comportamentul.

Un studiu realizat în urmă cu 2 ani, "Jocurile de noroc în România", a confirmat faptul că incidența în rândul populației este de 15%.

Peste 2,5 milioane de români cu vârsta de peste 18 ani au jucat jocuri de noroc cel puțin o dată. Majoritatea au jucat inclusiv la păcănele.

Au fost confirmate peste 100.000 de cazuri de dependență de păcănele, persoane care au recunoscut că au această problemă și au cerut ajutor de specialitate.

Spre exemplu, la clinica psihiatrică "Socola" din Iași sunt internate, în medie, 23 de persoane în fiecare an, cu diagnosticul patologie adictivă de jocuri de noroc.

Semne care indică dependența - Ai și tu probleme?

dependenta-pacanele

Dacă în cazul altor forme de adicție, semnele sunt foarte ușor de recunoscut chiar de persoana afectată, în cazul dependenței de păcănele sau de alte jocuri de noroc, autodiagnosticarea este ceva mai dificilă, urmare a falsei reprezentări a persoanei în cauză.

Dependentul de păcănele se gândește mereu la joc

Este de la sine înțeles că un dependent de jocuri de păcănele joacă mult mai mult decât ar trebui și decât își permite.

Cu toate acestea, chiar și atunci când nu joacă la păcănele, mintea lui este în permanență focusată asupra jocului.

Face strategii, se gândește cum să facă să se întoarcă mai repede la aparate, caută "evadarea" în mediul nociv care-i satisface dependența.

În foarte multe cazuri, psihologii și psihiatrii au constatat tulburări grave de somn cauzate de adicția de jocuri de noroc, pentru că persoana dependentă nu se poate nici măcar odihni.

Se alocă o perioadă exagerat de mare de timp jocului de noroc

Jucătorul de păcănele găsește refugiu în joc, astfel că va juca de fiecare dată când trăiește sentimente de frustrare, anxietate, în urma unor certuri etc.

În egală măsură, în urma unei reușite, a unui succes în plan profesional, material sau în viața personală, jucătorul va căuta să "sărbătorească" momentul tot prin jocul de noroc.

Dependentul de păcănele alocă mult prea puțin timp familiei și vieții personale, ajungând să-și neglijeze chiar și cariera profesională.

Atât familia, cât și cariera profesională vor avea de suferit dacă o persoană afectată nu realizează și nu acceptă problema cu care se confruntă.

Prin urmare este absolut necesară o auto-analiză a fiecăruia dintre noi, cei care jucăm la jocuri de noroc.

Joacă la păcănele mult mai mult decât își permite

Dacă jocul de noroc reprezintă doar un hobby, cum ar trebui să fie, atunci nu trebuie depășit un buget maxim, de regulă 10% din veniturile lunare.

Dependentul de păcănele nu are însă un control asupra bugetului personal și de multe ori destabilizează chiar bugetul familiei.

Prima dată când ia salariul se gândește să depună la cazinourile online sau să meargă cât mai repede într-o sală de păcănele, pentru a-și satisface dorința de a juca.

Când rămâne fără bani se împrumută de la familie, de la prieteni, de la colegi de muncă.

Adesea, chiar dacă are de gând să restituie sumele împrumutate, nu o poate face, astfel că își afectează și relațiile personale cu aceste persoane.

Are o falsă reprezentare a realității și crede că este mereu în control

Cel mai greu este să recunoști că ai probleme cu jocurile de noroc.

Acest lucru se întâmplă nu dintr-un orgoliu personal, ci urmare a faptului că dependența de păcănale crează o falsă senzație de control asupra situației.

Dependentul de păcănele are foarte multe strategii de joc, știe foarte multe jocuri, crează scheme de joc, iar atunci când câștigă îi este amplificată senzația de auto-apreciere.

Nu se poate abține să joace mai mult de o săptămână

Ca și în cazul altor forme de dependență și ludomaniacul are dificultăți în a se abține de la joc.

În acest caz, cu greu o persoană dependentă va rezista minim o săptămână fără să joace la păcănele.

Psihologii au confirmat că etapa de sevraj caracteristică formelor de dependență de substanțe nocive (alcool, tutun, droguri) este întâlnită inclusiv în cazul dependentului de jocuri de noroc.

În perioada în care nu joacă acesta este frustrat, iritat, nu se poate dedica familiei sau carierei, pentru că este privat de activitatea care îi oferă satisfacție.

Minte frecvent

Acest simptom este mai vizibil în rândul jucătorului cu familie, pentru că va apela foarte des la minciuni pentru a-și ascunde comportamentul deviant.

Dependentul de păcănele va minți nu doar în legătură cu timpul petrecut în sălile de jocuri sau în fața monitorului cu jocurile de noroc, dar și în ceea ce privește fondurile alocate acestei activități.

Are deseori un sentiment de vinovăție, care însă nu-l face să renunțe

Toți jucătorii de păcănele sunt conștienți de greșeala făcută atunci când pierd mai mult decât își permit.

Sentimentul de vinovăție este destul de puternic în cazul acestora, pentru că de multe ori pierd inclusiv bani împrumutați sau, mai rău, furați.

Din păcate însă, acest sentiment de vinovăție nu aduce și o recuperare din adicție, pentru că dorința de joc îi face să neglijeze repede momentele mai proaste și să caute din nou refugiu în joc.

În majoritatea cazurilor, după ce au pierdut banii alocați jocului de noroc, persoanele dependente încearcă "jocul la recuperare", căutând să acopere într-un timp cât mai scurt, tot prin joc, pierderile.

Jocul la recuperare reprezintă poate una dintre formele cele mai evidente prin care putem depista o problemă cu dependența de păcănele sau cu jocurile de noroc.

Apelează la fapte ilicite pentru a-și finanța jocul

Am evidențiat mai sus faptul că dependentul de păcănele ia bani cu împrumut pe care nu-i mai restituie, însă această faptă nu este una dintre cele mai grave.

Dacă rămâne fără bani pentru a juca, un dependent se va gândi și va apela cel mai probabil la o modalitate infracțională de a-și procura resursele financiare.

Multe persoane diagnosticate cu dependență de jocuri de noroc au recunoscut fie că au furat bani, fie că s-au gândit cel puțin o dată să comită o infracțiune pentru a putea să joace.

S-a gândit cel puțin o dată la suicid

Este cea mai gravă problemă a unui dependent de păcănele și din păcate puțini recunosc faptul că le-a trecut cel puțin o dată prin minte acest aspect.

În țara noastră sunt confirmate anual cazuri de suicid urmare a unor astfel de probleme, însă în realitate numărul persoanelor care s-au gândit la această "soluție" este îngrijorător de mare.

Persoana cu gânduri suicidale este într-o fază extrem de avansată a adicției, astfel că intervenția terapeutică rapidă și promptă poate pune capăt unui deznodământ greu de acceptat.

Cum să scapi de jocurile de noroc?

În funcție de gravitatea problemei și de specificul fiecărui caz în parte, terapia pentru recuperarea din această adicție include:

  • internare medicală și tratament medicamentos, în cazurile foarte grave.
  • tratament medicamentos și terapie psihologică, în cazurile moderate.
  • terapie psihologică, pentru cazurile minore.

Cât durează recuperarea?

În toate cazurile, procesul de recuperare este unul de durată medie spre lungă.

S-a confirmat deja în practică faptul că un proces recuperativ de 2-3 luni nu duce la niciun rezultat, problema reapărând după o perioadă de timp.

Etapele recuperării din această adicție sunt:

  • controlul dependenței (până la 3 luni), perioadă în care se va reduce la maxim activitatea de joc.
  • rezolvarea factorilor declanșatori (care durează în medie între 6 și 18 luni).
  • menținerea unui stil de viață care să excludă jocul de noroc (activitate permanentă).

În primele 2 etape se poate apela inclusiv la medicație, însă pentru ultima fază a procesului de recuperare este necesară și suficientă doar terapia de specialitate.

Craving-ul, dorința nestăpânită de jocuri de noroc este depistabilă inclusiv prin intermediul unui CT scanner.

Dacă îi arăți unui dependent de păcănele imagini cu astfel de jocuri, în creierul său se vor activa stimulii cerebrali, astfel că este ușor de identificat un dependent de jocuri de noroc, problema este să accepte un diagnostic.

Cum poate fi ajutat de familie un dependent de jocuri de noroc?

În toate cazurile, familia joacă un rol extrem de important în recuperarea unui dependent de păcănele.

Persoanele apropiate trebuie să-i ofere permanent sprijin emoțional și să-i ofere încredere unui dependent de jocuri de noroc, pentru a mări considerabil șansele pentru o vindecare rapidă.

La început trebuie ca dependentul de păcănele să nu aibă acces la sume mari de bani.

De exemplu, cardul de salariu poate fi păstrat de un membru al familiei și persoana dependentă să aibă acces la sume mici de bani.

Treptat, pe măsură ce încrederea în acea persoană crește și cel în cauză reușește să scape de dorința de a juca, i se va da acces la sume mai mari de bani.

Ce poți face tu?

Nu mai juca pe bani reali!

Poți juca jocuri cu pacanele online gratis fără să riști vreun ban. Astfel vei avea oarecum aceeași senzație că joci la cazino.

Evită izolarea!

Caută să fii în permanență în compania unor persoane care te fac să te simți bine, caută confortul familiei sau al prietenilor.

Identifică hobby-urile tale și acordă-le mai mult timp!

Sigur ai și alte activități care îți plac, în afară de jocuri cu ruletă. Este timpul să aloci mai mult timp distracției sau pasiunilor tale.

Dedică-te mai mult carierei!

Tot pentru a-ți diminua șansele de a te gândi la jocul de noroc, încearcă să aloci mai mult din timpul tău carierei profesionale. Gândește-te cum poți avansa la job, cum poți obține maximul din pregătirea ta etc.

Odihnește-te mai mult!

Pare un sfat ciudat poate, însă cu siguranță un dependent de păcănele a avut foarte multe nopți albe, astfel că odihna reprezintă o oportunitate pentru a te elibera de stresul provocat de dependență.

Consiliere de specialitate gratuită pentru dependenții de jocuri de noroc

În România există în prezent mai multe programe naționale absolut gratuite pentru tratarea dependenței de jocuri de noroc.

Platforma jocresponsabil.ro

joc-responsabil

Pe site-ul jocresponsabil.ro ai acces gratuit, 24/7 la suport și consiliere psihologică de specialitate pentru tratarea dependenței de jocuri de noroc.

Ai acces nu doar la foarte multe informații privind problema dependenței de păcănele, ci și un set de întrebări pentru autodiagnosticare.

Dacă, în urma testului rapid efectuat, ai ajuns la concluzia că s-ar putea să ai o problemă, poți contacta telefonic, la telverde, sau pe livechat, un psihoterapeut care te va ajuta. Totul este absolut gratuit și confidențial!

Concluzii

Dependența de păcănele este o problemă gravă care îți poate ruina viața, astfel dacă în urma acestui articol crezi că s-ar putea să ai probleme, acționează rapid cerând ajutor de specialitate.

Renunțarea la jocul de noroc adictiv este un proces cu rată foarte mare de reușită, însă este unul de durată.

Totuși, beneficiile sunt clar incomparabile cu riscul continuării activității de joc patologic de noroc.

Lasă un comentariu mai jos:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

  1. Sunt un jucător înrăit, nu am control… Când prind bani, cum ii stric…. Am mare nevoie de ajutor…. Mai ma și datorii

    1. Daca joci online apeleaza la inchiderea contului. In timp vei avea conturile inchise peste tot si nu vei mai avea cum sa depui / retragi.

      Daca joci in cazinouri stradale primul pas ar fi sa nu mergi la tine intr-un cazino decat cu o suma mica de bani (sa zicem 50 RON) si sa joci pe mize mici (0.40 / 0.80 RON per rotire). Nu vei castiga, probabil vei pierde banii, doar ca va dura ceva si ar trebui ca in timp sa-ti dispara cheful. Dupa ce stai, sa zicem, 2h in fata unui aparat nu vei mai avea chef sa mai mergi acasa sa iei alti bani si sa te intorci. Plus ca atunci cand vei iesi si vei merge spre casa sa iei banii iti va mai scadea nivelul adrenalinei si sunt sanse mari sa nu mai ai chef sa te intorci. A doua varianta ar fi sa iei cu tine cand mergi intr-un cazino pe un prieten bun. Opresti o suma ok, pe care ti-o permiti s-o pierzi (sa zicem 50 RON) si restul ii dai prietenului si-i spui sa nu ti-i dea orice ar fi. Ideea e sa nu fie si prietenul tau fan pacanele.
      Daca nici astea nu functioneaza ai putea solicita la ajutor de specialitate (inclusiv un psiholog ar fi de ajutor).

  2. Sper că-mi va fi de ajutor acest articol, de 3 ani ma chinui sa las pacanelele, dar lucrând în domeniul acesta faza cu închiderea conturilor nu m-a ajutat prea mult. Am apelat din nou la acest lucru, însă cred ca ajutorul de specialitate m -ar putea ajuta. .. lucrând în domeniu, as avea vreo șansă?

    1. Cand apare gandul de jackpot combate-l cu un alt gand. Gandeste-te instant cat ai bagat in ultimele luni / ultimii ani si ce ai fi putut face cu banii respectivi. Calcul simplu, fara batai de cap…joc la pacanele de 3 ani. In fiecare saptamana am bagat minim 100 lei. Asta inseamna 5.200 lei / an, adica peste 15.000 lei in total. Daca in loc sa bag 100 lei / luna la pacanele ii puneam deoparte ce as fi putut face cu banii respectivi.
      Eu am exemplificat cu 100 lei, dar cu siguranta cine joaca la pacanele are o medie lunara mai mare de 400 lei pierduti.

      Cat despre jackpot, daca nu joci pe mize mari (minim 5-10 lei) n-are niciun sa te gandesti la el. Daca intri in sala si joci pe 1 leu sperand ca vei prinde jackpotul de, nu stiu, 10.000 lei te pacalesti singur.

  3. Nu pot sa m-a opresc im sta gândi meri acolo vrei sa m-a las când pierd bani nu mai vrei sa joc dar când am bani nu știu cum sa ajung mai repede sa joc

    1. In prima faza poti incerca sa nu joci asa mult ca pana acum. Daca pana acum, nu stiu, bagai 100 RON incearca sa reduci la jumatate.
      Si o strategie care s-ar putea sa te ajute este sa nu joci neaparat la castig, ci la trecerea timpului. Adica, daca tu bagi 100 RON si incepi sa joci pe 2-3 RON vei pierde foarte probabil banii in 10 minute si vei mai baga altii, dar daca in loc sa joci pe 2 RON / rotire vei juca pe 0.20 RON / rotire va trece mai mult timp pana vei pierde banii, adrenalina va disparea, poate te vei si plictisi tot apasand pe buton / mouse si atunci cand ii vei pierde nu vei mai baga altii.
      Alta strategie, daca joci in sali stradale. Ia-ti putini bani la tine (sa zicem 25%, maxim 50% din cat bagai pana acum intr-o zi) si mergi intr-o sala care este mai departe de casa. Sa ai de mers PE JOS macar 1km pana la ea. Dupa ce vei pierde banii vei avea de facut 2km ca sa te duci acasa si sa te reintorci, sigur dupa 1km (10-12 minute) adrenalina va scadea, probabil te vei gandi ca nu merita sa te mai intorci si nu te vei mai intoarce. Asa, daca mergi la o sala la care ajungi in 2 minute te vei reintoarce rapid, iar daca sa zicem ca mergi la tine cu 300 RON vei fi tentat sa-i bagi pe (aproape) toti in speranta ca vei recupera ce ai pierdut pana atunci.

  4. Salut.Frumos material.Cat am fost tanar nu mi-au trebuit pacanele,m-am apucat acum de la 45 de ani.De regula anturajul si plictiseala te atrag in aceste agentii sau cazinouri.Pana acum,am pierdut trei garsoniere si lunar,treptat,toti banii se duc aici.Indiferent cat vei castiga,in cateva zile ii vei baga inapoi,parca aparatul te simte ca i-ai luat banii ! :)) Incerc si eu sa ma las.Am vazut in chestionar ca este un drum destul de lung in acest sens.Mersi

  5. fratilor 28 de ani joc de 5 ani pina in prezent am pierdut la pacanele 2 masini (37mii euro) si un apartament (120mii euro) . + multe si multe salarii .. peste alti 50mii .nimic si nimeni nu va va ajuta cat timp ajung atatia bani spre stat si mafie .. de la jocul asta iesi doar cu GAME OVER…alta solutie nu este

  6. E foarte greu!
    Joc de 5 ani,in care am pierdut f.mult
    De ordinul zecilor de mii de €
    Eu nu m-a gândesc la ele…ca dependentă,afecțiune!
    Deși acolo se rezuma toate
    Cel mai greu îmi este sa trec peste sumele pierdute!
    Bani munciți cu foarte multă truda,și care au plecat la Iuda!
    Ar trebui închise definitiv,in toată lumea!
    E f.greu acest eșec !

    1. Exact ca tine sunt și eu!
      Nu știu cum sa numesc aceasta mascarada!
      Bani,făcuți cu truda și sudoare,dați rând pe rând la Diavol!
      După ce intri acolo,sau on-line,nu mai ai control asupra ra,asupra banilor,doar mizezi…sa pierzi!

  7. Si eu am nevoie de ajutor,Avand in vedere ca eu joc in jur de 10 000+ lei lunar.Avand in venit constant de 4000 euro lunar.Intro Seara am lasat 20 000 euro la in casino online

  8. Fraților am fost și la Arsene Boca sa mă rog să mă scape de aceasta boala și degeaba ,am datorii de 30000 de euro ,nu mai știu ce să fac ..

  9. Eu am renuntat dupa multi ani si multi bani pierduti. Pana la urma e doar despre dorinta si vointa.

  10. Am si eu problema cu cazinourile ONLINE, joc de mult timp si cred ca puteam sa fac altceva cu bani

    Ciudat ca în cazinouri nu am curajul sa intru dar online joc, 😭😭

    1. Salut Alex. Ca un sfat. Eu am avut cont pe 24 de platforme online, aidoma ca și tine în săli nu intru, însă online-ul a fost întotdeauna confortabil deoarece te poți retrage acasă și butona pe ce cazino vrei. Când am început să conștientizez ca am o problemă cu greu m-am abținut să nu închid contul, însă într-un final, într-o seară, mi-am luat inima în dinți și am început să caut o listă cu toate casinourile online din România. Îmi făceam cont și apoi le închideam, dădeam autoexcludere. Faza e ca după ce daiautoexcludere definitiva este foarte greu procesul de a-ți mai recupera contul: mail să spui de ce ai renunțat și ai închis contul, de ce vrei să îl deschizi, pe ce bani joci, ce te-a făcut să te auto excluzi samd. Important este ca în momentele acelea să nu lași subconștientul (care este mult mai puternic decât dorința ta de a încheia acest capitol) să îți spună: lasă ca recuperezi suma, mai bagă ca îți vei reveni, doar de asta ai nevoie, de aici îți iei adrenalină… exclus!!! Fii tare și nu ceda tentației. Dacă azi sumele sunt de numărul sutelor, peste ani și ani vor fi de ordinul sutelor de mii. Te trezești singur, fără familie, fără iubită/sotie, prieteni, copii, casă, mașină, inclusiv fără tine, da, nu te vei mai recunoaște îți vei fi străin chiar și ție.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

S-ar putea  te intereseze și: