Este normal ca primul gând înainte de a investi în ceva este dacă poți face profit. În cazul criptomonedelor aș spune că, de principiu, răspunsul este DA. Totuși, trebuie să ai în vedere o serie de factori care pot influența șansele de câștig sau riscul de pierdere.
În acest articol îți explic pe scurt ce anume trebuie să ai în vedere dacă vrei să câștigi bani din criptomonede.

1. Volatilitatea.
Piața cripto este caracterizată de acest atribut al volatilității. Perioadele de bull market sau de bear market (corecțiile) influențează enorm prețul criptomonedelor.
Dacă ai investit într-un portofoliu de monede, atunci trebuie să urmărești constant evoluțiile prețurilor pentru că este posibil să pierzi sume consistente dacă nu sesizezi din timp o alertă de corecție.
2. Când și cum cumpărăm criptomonede?
Dacă vrei să câștigi bani din cripto trebuie să știi când să cumperi și ce să cumperi. În primul rând, trebuie să știi că sunt două perioade foarte importante: bull market și bear market.
În bull market prețurile "explodează", avem creșteri semnificative pe multe proiecte. Aici nu este recomandat să cumperi pentru că tu vei cumpăra la un preț crescut, care poate suferi diminuări majore.
Bear market-ul este exact opusul bull market. În aceste perioade au loc corecții masive (scădere a prețului). Aici este o oportunitate de a cumpăra anumite monede.
Totuși, trebuie să fim foarte precauți și în bear market, pentru că ne asumăm riscul ca monedele achiziționate la un preț mai mic în această perioadă să-și revină foarte greu sau, în unele cazuri, chiar deloc.
Tocmai de aceea este bine să ne orientăm spre anumite proiecte mai mari, cum ar fi Bitcoin, Etherum sau Binance Coin. Chiar dacă avem scăderi de preț, șansele de revenire și de ascensiune sunt destul de ridicate.
3. Vrem venit din tranzacționare sau venit pasiv din staking?
Câștigul în cripto vine din mai multe părți. Putem fi traderi activi și să tranzacționăm monede pe exchange-uri sau putem genera venit pasiv punând monedele în depozit.
Unii specialiști recomandă tranzacționarea. De ce? Pentru că poți dispune cum dorești de monedele tale. A explodat prețul unei monede pe care ai luat-o ieftin? Vinde și încasează profitul.
Sunt semnale de scădere pe o anumită piață? Faci exit și tai din pierdere.
Dacă blochezi monedele în staking și piața merge în sus, atunci evident că vei ieși pe plus, dobând din cripto fiind neimpozitată de exchange-uri.
Dacă însă ai blocat monede în staking și piața pe moneda respectivă se prăbușește, atunci n-ai altceva de făcut decât să-ți asumi pierderea.
Riscuri există în ambele scenarii. Pentru a face trading, însă, trebuie să dispui de un capital mai consistent.
Mă voi referi în continuare la minatul de pe calculator, în special prin browsere, pentru că este o variantă utilă și chiar facilă.
Fie că ești la muncă, fie că ești acasă, poți folosi un browser care are încorporat un script de minare. Brave Browser îți oferă BAT (Basic Attention Token), în timp ce Cryptotab Browser îți minează direct Bitcoin.
Sigur, rata de minare nu este una foarte mare, iar de cele mai multe ori poți aduna doar câțiva dolari pe lună.
Minatul cu rig-uri specializate nu mai este rentabil, cel puțin la momentul actual, urmare a costurilor prea mari.
5. Airdrops.
Tradus pe românește, airdrop-ul înseamnă că dezvoltatorul unui proiect oferă token-uri gratuite unui număr limitat de utilizatori selectați.
Trebuie să fii foarte atent pentru a prinde locuri libere și să te informezi din timp.
În general, se crează un hype destul de mare în legătură cu anumite proiecte noi, iar locurile la airdrop sunt anunțate din timp.
Dacă ai norocul să prinzi un asemenea loc disponibil, atunci vei fi recompensat cu o nouă monedă care poate prinde valoare în timp.
6. Tranzacționăm pe termen scurt sau pe termen lung?
Un alt factor important care-ți poate asigura profit este răbdarea, iar acesta merge mână în mână cu informarea.
Dacă ai cumpărat o monedă cu gândul de a scoate profit trebuie să te gândești că poți scoate profit de 2x, 3x, 10x etc.
Dacă te mulțumești doar cu profit, fiind important să nu ieși pe pierdere, atunci în mod instinctiv vei vinde repede, pe o creștere susținută (câteva zile la rând).
În cazul în care ești un investitor informat, atunci analizezi proiectul monedei respective și vezi ce oportunități de dezvoltare oferă.
Spre exemplu, fără să fie vreun sfat investițional, Elrond va lansa un exchange propriu, va descentraliza complet rețeaua, iar asta n-are cum să aducă decât creșteri monedei proprii.
Concluzia este că poți câștiga bani din criptomonede, însă-ți trebuie răbdare și trebuie să fii foarte informat înainte de a investi bani în proiecte.
Dacă ai întrebări legate de acest articol lasă-ne un comentariu și-ți vom răspunde în cel mai scurt timp.
Articole populare pe Biletu-Zilei.com în 2023: