În ultima perioadă am auzit tot mai mult la știri despre Bitcoin, cum că acesta fluctuează, că este o oportunitate de investiție pentru traderii speculativi etc.
De aceea ne-am gândit ca în acest articol să-ți explic în termeni simpli ce este Bitcoin și de ce a devenit atât de popular și în România.
Bitcoin - prima criptomonedă de succes
Bitcoin este mai mult decât o monedă digitală, este un sistem inovativ de plăți online. Rețeaua din spatele Bitcoin este o rețea consensuală care a revoluționat digitalizarea plăților.
Ce a adus nou acest proiect?
Este primul proiect care folosește sistemul de plăți peer-to-peer, este independent, descentralizat și nu se supune niciunei forme de autoritate.
În plan secund, dar mult mai des întâlnit în mod uzual, Bitcoin (BTC) este o criptomomedă folosită în acest sistem descentralizat de tranzacții online.
Crearea conceptului Bitcoin
Proiectul a luat naștere undeva în 2009, fiind meritul lui Satoshi Nakamoto.
Pasionat de criptografie și de digitalizare, Nakamoto a creat acest concept de plăți rapide în sistem peer-to-peer într-un ecosistem cu totul nou, descentralizat și autonom.
Cu alte cuvinte, nicio autoritate nu are control asupra blockchain-ului, acesta nu este supus vreunei reglementări sau vreunei restricții.
Ce a adus Satoshi Nakamoto în ecosistemul Bitcoin?
Nu doar viziunea proprie, ci a lăsat acest proiect open-source. Înseamnă că oricine are acces la codul sursă al proiectului și poate contribui cu îmbunătățiri.
Despre Nakamoto se știu prea puține pentru că a părăsit rapid proiectul, după aproximativ un an de la lansare.
Cine controlează rețeaua Bitcoin?
Nimeni!
Așa cum am scris mai sus, Bitcoin a fost creat ca un proiect independent și autonom.
Tehnologia consensus presupune ca toți utilizatorii să folosească aceeași arhitectură a Bitcoin, nu versiuni proprii, îmbunătățite de ei.
Prin urmare, dacă ai vrea să modifici codul sursă al Bitcoin nu poți face acest lucru în avantajul tău, pentru că nu vei putea relaționa pentru tranzacții cu ceilalți utilizatori care folosesc altfel de protocoale.
Cum funcționează Bitcoin?
Pentru utilizatorul obișnuit Bitcoin este o criptomonedă pe care o tranzacționează sau pe care o stochează într-un portofel digital.
În culise, Bitcoin are un sistem de tranzacții denumit blockchain.
Blockchain-ul cuprinde toate tranzacțiile de criptomonedă efectuate, permițând unui utilizator să valideze tranzacțiile.
În plus, oricine își poate pune la bătaie puterea de calcul a calculatorului pentru a contribui la validarea tranzacțiilor din blockchain și după fiecare validare să fie recompensat în BTC.
Această operațiune se numește minat și dacă în 2010 - 2012 era rentabilă, acum, din cauza lipsei plăcilor video din piață și a prețurilor exagerate a compontentelor și energiei a devenit total neprofitabilă.
Avantajele Bitcoin
Independența plăților
Prin blockchain ești liber să trimiți și să primești criptomonedă oriunde în lume, fără să fii restricționat sau limitat în vreun fel.
Nu același lucru se poate spune despre transferul bancar clasic, unde este posibil să fii întrebat de bancă de ce trimiți anumite sume de bani într-o parte sau alta.
Taxele mici
În prezent, tranzacțiile cu Bitcoin sunt procesate fără comisioane sau cu taxe foarte reduse.
Atenție! Sunt și intermediari de plăți în Bitcoin care-ți schimbă banii reali (FIAT) în BTC și apoi transferă BTC la care vei plăti comision, în funcție de agenție.
Riscurile mici
Spre deosebire de plățile în sistemul clasic (chiar și online), tranzacțiile prin Bitcoin sunt sigure, ireversibile și nu conțin informații despre plătitor sau beneficiar.
Ce avem nou în plățile cu Bitcoin este că se pot efectua în zone unde comercianții n-au acces la plăți cu cardul bancar grație ușurinței de a implementa acest tip de plăți.
Și pentru streameri sau creatori de conținut este o metodă bună de a primi donații, pentru că prin Bitcoin nu există posibilitate de a solicita rambursarea donațiilor, cum se întâmplă pe tipeestream de exemplu.
Securitatea plăților
Utilizatorii de plăți cu Bitcoini sunt în siguranță pentru că nu există riscul ca un comerciant de exemplu să-ți sustragă BTC din cont fără acordul tău.
Tu ești cel care inițiază plata și odată făcută, destinatarul nu are acces la adresa portofelului tău electronic pentru a-ți putea fura bitcoini.
Plăţile Bitcoin pot fi făcute fără că informaţii personale să fie legate de tranzacţie. Acest lucru oferă protecţie crescută împotriva furtului de identitate.
Cei ce folosesc Bitcoin pot, de asemenea, să-şi protejeze banii prin backup şi criptare.
Cât de dificil este să plătești cu Bitcoin?
Deși ai avea tendința să creză că este dificil să faci o plată cu criptomonedă, nu este deloc așa. Ba chiar dimpotrivă, să plătești cu Bitcoin este mai ușor decât cu cardul bancar.
Dacă vrei să faci o plată cu cardul online trebuie să introduci acea secvență de 16 numere de pe fața cardului, data și anul expirării, numele posesorului și codul CVV de pe spate.
Suplimentar, dacă ai cardul înrolat în 3dSecure, va trebui să confirmi apoi tranzacția prin aplicația de mobil sau printr-un cod SMS.
Plata cu Bitcoin te scutește de toți acești pași. Trebuie doar să scanezi adresa destinatarului plății (codul QR) sau să introduci adresa manual (este o secvență mai lungă de caractere).
Introduci suma plătibilă, scanezi codul QR și gata! Banii ajung direct la destinatar, atât de simplu este!
Este legal Bitcoin?
Aici răspunsul nu poate fi unul afirmativ sau negativ.
De exemplu, în România la momentul curent (anul 2024) plățile prin criptomonedă (inclusiv Bitcoin) nu sunt interzise.
Mai mult, statul a reglementat impozitarea profitului obținut din tranzacționarea pe piața crypto, deci a recunoscut parțial legalitatea acestor operațiuni.
Dar sunt anumite țări care au interzis tranzacțiile cu criptomonedă (Rusia sau Argentina de exemplu) și sunt țări care deși nu interzic restricționează anumite criptomonede (aici depinde de la caz la caz, însă China nu permite firmelor să tranzacționeze criptomonede).
Merită să investești în Bitcoin?
Fiind cea mai mare monedă, automat oferă un grad de încredere ridicat investitorilor.
Investițiile sunt o opțiune personală, de intuiție în momentul de față.
Se poate depune la case / cazinouri cu Bitcoin?
Pentru moment nu sunt cazinouri care să accepte Bitcoin ca metodă de plată în România.
Probabil însă că în timp Bitcoin va deveni una ditnre metodele de plată acceptată de cazinourile online.
Dacă ai nelămuriri legate de Bitcoin nu ezita să ne scrii în secțiunea de comentarii și îți vom răspunde în cel mai scurt timp.