Criptomonede – sfaturi pentru începători

0

Dacă ai aflat minime informații privind criptomonedele în acest articol îți voi oferi câteva sfaturi utile care te vor ajuta să-ți optimizezi veniturile din tranzacționare, dar și să menții portofoliul de criptomonede în siguranță.

TOP CASE DE PARIURI ONLINE ÎN 2021

betano negru

BONUS 500 RON

+ FREEBET 500 RON

superbet rosu

BONUS 500 RON

888 sport

BONUS 1.000 RON

Aceste sfaturi nu-ți garantează succesul, însă urmându-le ai șanse mai mari să eviți anumite pierderi pe termen scurt și mediu.

criptomonede sfaturi

1. Citește white paper-ul proiectului respectiv și informează-te despre dezvoltator!

Orice proiect cripto de succes are în spate un white paper.

Whitepaper-ul conține informații de bază despre cum este construită moneda, ce-și propune să aducă nou, interacționarea cu utilizatorii, mecanismul de dezvoltare și proiecția pe termen scurt și mediu.

Vezi apoi cine este în spatele proiectului. Pot fi dezvoltatori care au mai avut tentative în trecut și au eșuat lamentabil, astfel că dacă eviți un nou proiect sunt șanse mari să eviți și o pierdere.

2. Informează-te despre potențialul de dezvoltare a proiectului!

La început, nu vei avea prea multe resurse, însă de cele mai multe ori un proiect extrem de ambițios va fi sortit eșecului.

Să luăm cazul actual al Pi Network. Proiectul este de 3 ani în derulare și încă n-a atins main phase. Momentan se minează moneda, însă va fi o cantitate uriașă în piață, ceea ce va duce inevitabil la „inflație” artificială.

3. Nu investi mai mult decât îți permiți să pierzi!

Piața cripto nu este nici o bursă propriu-zisă și nici un joc de noroc, ci mai degrabă un mix din cele două.

Nu investi niciodată mai mult decât îți permiți să pierzi. Dacă prinzi o creștere bună a unei monede nu uita că pot să vină corecții masive și poți ieși în pierdere.

Dacă la case de pariuri poți să pierzi toți banii din cont, în general în piața cripto acest lucru este improbabil, pentru că oricât de volatilă ar fi o monedă nu va avea valoarea egală cu 0.

4. Nu te panica și nu tranzacționa la emoție!

Piața cripto este foarte volatilă. Sunt perioade de bull market (creștere a pieței) și bear market (scăderi, corecții) când valorile oscilează foarte mult.

Dacă sesizezi că o monedă are o creștere puternică nu te grăbi să cumperi cantități mari.

Similar, dacă prețul scade drastic nu te hazarda să vinzi pe pierdere. S-ar putea ca proiectul respectiv să-și revină și să te fi grăbit degeaba.

5. Ai grijă la țepari și la site-uri scam!

Sunt foarte multe persoane rău intenționate care profită de lipsa de informare a noilor utilizatori și încearcă să-i păcălească.

Metodele folosite frecvent sunt furtul de chei de logare în portofele electronice, tranzacții scam (îți cere să-i trimiți bani într-un cont bancar și promite că-ți transferă cripto), furtul parolei pe platforma de tranzacționare.

Dacă ți se pare că o persoană este exagerat de amabilă încearcă s-o eviți. Ai încredere doar în grupurile mari de tranzacționare de pe Telegram sau Whatsapp și contactează doar adminii.

Nu-ți expune niciodată cheile private de acces sau parolele conturilor, nici măcar adminilor (aceștia n-au voie să ceară astfel de informații). Deci dacă-ți solicită cineva astfel de informații cel mai probabil este scammer.

6. Ai grijă la pump and dump!

Pump and dump înseamnă crearea unui entuziasm puternic în legătură cu un anumit proiect pentru a profita de pe urma cumpărării excesive.

Pe scurt, anumiți jucători din piața cripto analizează o anumită monedă și cumpără cantități uriașe într-un termen foarte scurt.

Conform principiului cererii și ofertei consecința imediată este creșterea prețului monedei respective, urmare a tranzacționării în volume uriașe.

Apoi, se crează un sistem de marketing agresiv (postări pe Facebook, pe Telegram etc) unde se arată cât de mult a crescut moneda respectivă și se induce ideea unei posibile creșteri exponențiale în termen scurt și mediu.

Această emoție generalizată atrage și mai mulți investitori care sunt încurajați să prindă trendul ascendent.

Evident, creșterea fiind forțată, va urma inevitabil o corecție drastică, ceea ce înseamnă că sunt șanse mari să ieși pe pierdere dacă te lași atras într-o schemă pump and dump.

7. Nu depune sume mari la început!

Dacă ești începător în piața cripto cel mai bine ar fi să depui sume mici, pe care ești dispus să le pierzi ca să înveți.

Tranzacționează proiecte ieftine, însă încearcă să te orientezi și spre cele noi, cu potențial de dezvoltare.

Dacă vrei să beneficiezi și de sume extra pentru tranzacționare încearcă să faci cont pe platformele care oferă bonus la depunere, cum ar fi Crypto.com.

8. Vânează oferte bune de staking!

Staking-ul este, în termeni simpli, un fel de depozit bancar, doar că pentru criptomonede. Sunt multe oportunități de a obține venituri pasive din staking, însă trebuie să fii pe fază.

Dacă la depozitele bancare ai dobânzi foarte mici, 1-2%, la staking, mai ales la monedele noi, prinzi dobândă și 65-67% pe an.

Maiar, de exemplu, oferea prin intermediul agențiilor descentralizate o dobândă de 18-20% la Egold. În plus, la lansarea platformei de tranzacționare proprii, Maiar Exchange, utilizatorii care dețin Egold în portofel sau la staking vor primi, drept recompensă, noua monedă MEX.

9. Citește ghidurile de tranzacționare înainte de a face trading!

Binance Academy este poate cel mai bun exemplu în acest sens. Parcurgând ghidul pus la dispoziție gratuit vei afla tot ce trebuie să știi despre tranzacționare.

Este vital să cunoști noțiuni precum margin, stop loss, spot etc înainte de a face tranzacții.

Materialele informative sunt foarte bine structurate, ușor de înțeles și-ți recomand cu toată încrederea să le parcurgi înainte de a tranzacționa chiar și sume mici.

10. Atenție la impozitul care trebuie plătit!

În anul 2019 Codul Fiscal a fost modificat prin introducerea surselor de venit din criptomonede.

Asta înseamnă că trebuie să completezi Declarația Unică și s-o depui la ANAF, trecând în ea veniturile obținute din tranzacționarea pe piața cripto.

Impozitul este de 10% din câștigul obținut din transferul de monedă virtuală.

Dar cum se calculează acest câștig?

Câștigul este definit ca diferența pozitivă între prețul de vânzare și cel de achiziție.

Dacă ai câștiguri de sub 200 lei per tranzacție și mai mici de 600 lei, cumulat, într-un an, atunci ești scutit de depunerea declarației și implicit de plata impozitului.

Totuși, dacă profitul obținut din tranzacționarea pe piața cripto, individual sau cumulat cu alte surse de venit extrasalariale, depășește 12 salarii minime brute pe țară (27.600 lei în prezent), datorăm contribuție pentru asigurările sociale de sănătate, în plafon de 10% din suma celor 12 salarii minime pe țară, deci 2.760 lei.

Sper că ți-a fost util acest articol și că îți sunt de folos sfaturile oferite. Dacă ai întrebări nu ezita să ne scrii și-ți vom răspunde în cel mai scurt timp.

Cel mai bun tipster

# Tipster Castigate Procentaj Unitati
1
adrian1981
Forma: Castigat Castigat Pierdut Castigat Castigat Pierdut Castigat Castigat Pierdut Castigat
58 din 82 71% +1942.00 Vezi Ponturi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here