Minare criptomonede – ce este și cum se face

0

Dacă ești atras de domeniul cripto și nu vrei să investești bani de la început, o bună variantă ar fi să minezi monedele.

În acest articol îți voi explica în ce constă minarea criptomonedelor, cum se face asta, dar și avantajele și dezavantajele minării.

minare criptomonede

Ce este minarea și cum se face?

A mina o criptomonedă înseamnă să acumulezi o anumită cantitate din această criptomonedă în portofelul tău digital.

Evident, acest lucru nu este gratis (chiar dacă în aparență pare așa), pentru că tu trebuie să pui la bătaie o anumită resursă (dacă este telefon, bateria acestuia, dacă este pc / laptop sau chiar rig de minare, atunci vei contribui cu resursele tehnice ale acestor echipamente).

Sunt mai multe tehnici de minare (minare cu CPU - folosește intens procesorul, minarea cu GPU - folosește intens placa video).

Minarea pe PC cu CPU sau GPU este destul de costisitoare și în prezent nu mai este rentabilă (plăcile video sunt foarte scumpe, curentul electric la fel, astfel că nu vei putea scoate profit astfel).

Îți voi prezenta în continuare modalitățile de minare, explicându-ți ce avantaje și dezavantaje ai la fiecare.

Minarea de pe telefonul mobil

Foarte multe proiecte oferă posibilitatea de a mina monede prin intermediul telefonului mobil. Este impropriu spus minare, pentru că nu-ți consumă resursele telefonului, în afară de baterie.

Majoritatea proiectelor care permit minarea de pe telefon sunt în general proiecte noi, nelansate încă (de exemplu, Pi Network).

O altă aplicație de minat este StormGain (n-am verificat-o încă și nu pot confirma dacă este autentică sau este scam).

Am verificat, în schimb, CryptoTab Browser. Este un browser pentru telefonul mobil care are și variantă pentru desktop, putând să sincronizezi mai multe dispozitive.

Avantaje aplicații minare criptomonede

 • consum redus sau spre 0 de resurse, mai puțin baterie
 • aplicația nu îngreunează sistemul de operare
 • de cele mai multe ori nu trebuie să lași aplicația deschisă, minarea făcându-se în background
 • majoritatea aplicațiilor au sistem de referral, prin care poți invita prietenii să mineze și ei și astfel îți crește rata de minare

Dezavantajele minării pe telefon

 • în general minarea se aplică pentru proiecte noi și nu ai siguranța că respectiva monedă va fi lansată vreodată
 • câștigurile obținute sunt infime
 • aplicațiile sunt pline de reclame, chiar și de bug-uri (de ex. Pi, CryptoTab) - practic din reclame se susțin
 • rată de acumulare greoaie dacă nu ai un mining team activ

Descoperă AICI cele mai bune case de pariuri online din România!

Minarea de pe PC - Programe de minat monede.

Primul pas pe care trebuie să-l faci dacă vrei să minezi pe calculator este să calculezi profitul. Dacă nu ai un minim de profit la final de lună, atunci nu te apuca de minat.

Dacă vrei să minezi cele mai tari criptomonede, Bitcoin sau Etherum, atunci trebuie să ai un sistem destul de puternic.

Intră pe acest link și accesează calculatorul de profitabilitate, unde în funcție de configurația pe care o ai sau pe care vrei să o cumperi pentru minat vei vedea dacă rentează.

O placă video bună pentru minat ETH, de exemplu un RTX 2080 TI cu 11 GB DDR6, costă peste 7.000 RON la momentul scrierii acestui articol. Mai adaugă și restul componentelor, dar apoi și prețul per mwh al furnizorului tău de energie electrică și vei vedea că, la acest moment, minarea cu programe de minat nu este rentabilă.

Avantajele minării pe PC

 • În general, programele care permit minarea sunt sigure și nu conțin reclame sau bug-uri. Stormgain și Cryptotab browser sunt verificate personal și sunt autentice.
 • Sistemul de referral îți permită să mărești rata de minare, iar în unele cazuri poți beneficia și de bonusuri (rare ce-i drept)
 • Dacă deja ai un sistem performant de gaming și stai la cămin, de exemplu, poți obține venituri ok din minat (nu plătești tu curentul)

Dezavantajele minării pe PC

 • În momentul de față avem o corecție masivă, prețurile scăzând dramatic. Atenție! A scăzut doar prețul monedelor, nu și costul de minare.
 • Costurile scumpe ale rig-urilor de minat
 • Costul energiei electrice
 • Riscul crescut de a-ți strica placa video sau CPU-ul dacă le folosești intens la minat

Vezi AICI care sunt cazinourile online preferate de români!

Minarea de monede prin staking

Staking-ul reprezintă un fel de depozit bancar, adică indisponibilizezi pentru o anumită perioadă de timp o cantitate de criptomonedă pentru a primi o recompensă.

Binance, una dintre cele mai bune platforme de tranzacționare crypto, oferă launchpool staking, adică pentru anumite proiecte noi, înainte de lansare se oferă posibilitatea utilizatorilor interesați să depună la staking anumite criptomonede pentru a primi noul token drept recompensă.

Cel mai adesea, fiind vorba de Binance, va trebui să pui la staking moneda proprie a platformei, BNB. Am mai văzut însă și posibilitatea de a depune BUSD sau USDT la staking.

Un alt exemplu este proiectul celor de la Elrond. Dacă ai în wallet-ul oficial, în aplicația Maiar sau în staking la orice agenție parteneră Egold, atunci după lansarea Maiar Exchange vei primi gratuit moneda MEX.

Aici principalul dezavantaj ar fi doar că pentru o anumită perioadă de timp nu te vei putea folosi de moneda pusă la staking.

Dacă retragi acea monedă, atunci nu vei fi eligibil pentru reward.

Avantajul este acela că vei avea în portofel o nouă monedă și nu se știe niciodată cât de repede va urca sau ce potențial are.

Farming Pool-urile

Farming Pool-urile reprezintă o altă metodă de minare monede. Cel mai adesea, va trebui să indisponibilizezi, exact ca la staking, o anumită cantitate dintr-o criptomonedă pentru a avea acces la alte monede noi.

Un exemplu concret este proiectul Lanceria (LANC), o nouă criptomonedă românească pe care unii experți o văd ca urmând exemplul Egold. 

Farming-ul LANC se poate realiza prin DexKit. Pe acel site, va trebui să alegi ce farming pool vrei să testezi. Momentan sunt două proiecte, KIT și LANC.

Eu personal am optat pentru Lanc, pentru că mă atrage proiectul Lanceria (ce va avea și smart contracts).

Hai să îți explic pe scurt cum pui la treabă un farming pool. Alegi un site care se ocupă de așa ceva (o să îți exemplific prin DexKit pentru că pe acesta îl folosesc și îl recomand). Intri pe site și arată cam așa:

dexkit farming pool
Acum că ești pe pagina principală va trebui să dai scroll puțin în jos și să selectezi meniul de Farming.

Odată ce ai ales Farming, se va deschide o nouă pagină în care vei vedea ce proiecte poți selecta pentru farming pool. Așa cum spuneam, opțiunile la acest provider sunt limitate la două, respectiv KIT și LANC.

Odată ales proiectul dorit, vei vedea ce monedă trebuie să adaugi în Pool Staking pentru a farma moneda dorită. În prezent poți opta pentru pereche lichiditate BNB - LANC pentru a farma LANC. Dobânda este una destul de bună și vestea bună este că poți recapitaliza dobânda oricând dorești.

Minarea din browser.

Sunt foarte multe opțiuni de a mina criptomonede din browser. Sunt multe browsere care promit foarte mult și în realitate nu îți oferă mai nimic.

Un exemplu negatic, de așa NU este Cryptotab Browser. Sub pretextul că farmezi Bitcoin, acest browser îți consumă foarte multe resurse fizice ale calculatorului tău iar rata de minare MH/S este una foarte mică. De fapt, este atât de mică încât însuși conceptul de minat pare unul exagerat și disproporționat când vine vorba despre acest proiect.

Ca să adaug un alt argument pentru AȘA NU, cryptotab are și opțiuni de plată incluse prin care ți se promite adăugarea unei rate de minare mai mare. În realitate, lucrul demonstrat este că acest browser folosește resursele calculatorului tău pentru a trimite cea mai mare cantitate minată înapoi către provider și doar o sumă infimă este returnată la tine.

Deci, nu aș considera acest proiect SCAM dar nici departe nu este.

În schimb, îți recomand Brave Browser. Este un browser construit pe arhitectura Chrome, are o opțiune de fidelizare pentru anumiți creatori de conținut. 

Doar folosind acest browser pe calculatorul tău și făcând treburile zilnice vei mina BAT (Basic Atention Token). Ocazional vei primi câteva notificări cu reclame în colțul din dreapta jos al ecranului, însă acestea nu incomodează absolut deloc și pot fi dezactivate).

În fiecare lună cantitatea de BAT acumulată în browserul Brave se va transfera automat în portofelul tău electronic Uphold. Dacă nu ai încă un cont pe Uphold, va fi nevoie să îți creezi un cont pe această platformă și să parcurgi procedura de verificare pentru a primi recompensele lunare.

În prezent un BAT are valoarea de 0.79 de dolari. Personal am convertit și convertesc toată cantitatea de BAT primită lunar folosind browserul Brave în altă monedă, ADA (dar nu recomand neapărat această conversie).

Ce m-a nemulțumit la Uphold este taxa foarte mare de tranzacționare. Practic, dacă vrei să îți muți monedele de aici spre un alt wallet sau spre un exchange (să spunem, Binance de exemplu) vei plăti comisioane destul de mari, peste prețul mediu al pieței.

În schimb, îți recomand să folosești BRAVE Browser pentru că nu îți îngreunează absolut deloc sistemul (practic BAT se acordă pentru fidelitate mai mult decât pentru minare, acest din urmă termen fiind folosit ușor impropriu).

În plus, Brave are un sistem inteligent de shield-uri prin care îți sunt dezactivate automat anumite reclame de pe anumite site-uri sau notificări tip pop-up cu diverse alerte destul de deranjante. Într-o perioadă, Brave bloca inclusiv reclamele de pe Youtube, însă acum platforma de streaming a "depășit" și acest obstacol.

Recomand să folosește Brave Browser. Are extenșii și aplicații terțe care pot fi instalate și configurate la fel ca pe Chrome de exemplu, iar BAT-ii acumulați se adună și reprezintă o sumă pe care ulterior o poți adăuga în alte farming pool-uri.

Dacă ai întrebări legate de minat nu ezita să ne scrii în secțiunea de comentarii de mai jos și-ți vom răspunde în cel mai scurt timp.

Cel mai bun tipster

# Tipster Castigate Procentaj Unitati
1
adrian1981
Forma: Castigat Pierdut Castigat Pierdut Castigat Castigat Castigat Castigat Castigat Castigat
38 din 53 72% +1333.00 Vezi Ponturi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here