Minare criptomonede – ce este și cum se face

Scris de ag2r16/01/2024

Dacă ești atras de domeniul cripto și nu vrei să investești bani de la început, o bună variantă ar fi să minezi monedele.

În acest articol îți voi explica în ce constă minarea criptomonedelor, cum se face asta, dar și avantajele și dezavantajele minării. Înainte, însă, îți recomand să citești și articolul Ce sunt criptomonedele.

minare criptomonede

Minare criptomonede și cum se face?

A mina o criptomonedă înseamnă să acumulezi o anumită cantitate din această criptomonedă în portofelul tău digital.

Evident, acest lucru nu este gratis (chiar dacă în aparență pare așa), pentru că tu trebuie să pui la bătaie o anumită resursă (dacă este telefon, bateria acestuia, dacă este pc / laptop sau chiar rig de minare, atunci vei contribui cu resursele tehnice ale acestor echipamente).

Sunt mai multe tehnici de minare (minare cu CPU - folosește intens procesorul, minarea cu GPU - folosește intens placa video) sau minarea în cloud pentru care plătești un serviciu (practic, o chirie).

Minarea pe PC cu CPU sau GPU este destul de costisitoare și în prezent nu mai este rentabilă (plăcile video sunt foarte scumpe, curentul electric la fel, astfel că nu vei putea scoate profit astfel).

Îți voi prezenta în continuare modalitățile de minare, explicându-ți ce avantaje și dezavantaje ai la fiecare.

Minare criptomonede pe telefon

Foarte multe proiecte oferă posibilitatea de a mina monede prin intermediul telefonului mobil. Este impropriu spus minare, pentru că nu-ți consumă resursele telefonului, în afară de baterie.

Majoritatea proiectelor care permit minarea de pe telefon sunt în general proiecte noi, nelansate încă sau aflate în faza de presale.

Atenție!

Sunt destul de multe aplicații fantomă pe telefon care promit câștiguri colosale din minat pe telefon.

Aceste aplicații minează, dar tu nu vei primi nimic, în rest vor utiliza alții resursele telefonului tău pentru a mina prin cloud în beneficiul lor.

ERON Project

Eron Project s-a rebranduit de curând și a devenit e-RON, o monedă 100% românească. Proiectul a debutat în 2019, fiind dezvoltat de o companie din România.

În 2022 s-a lansat o aplicație proprie pentru minat pe telefon dar pe care o puteai folosi pentru a mina și pe PC.

Chiar dacă rata de minare nu era una foarte bună, puteai acumula destul de mult încât să aduni în wallet-ul propriu.

Ulterior, moneda a fost listată pe 2 CEX-uri. Dacă la început a cunoscut o creștere destul de bună, lucrurile s-au liniștit în timp astfel că acum are multe zero-uri în față.

Fondatorii au decis în noiembrie 2023 o denominare, exact cum s-a întâmplat cu leul românesc.

Această măsură este așteptată să crească ușor valoarea în primele 6 luni și să ofere o expunere mai bună pe piață. Evident că acum poți mina cu o rată mai bună.

Brave Browser

Un alt mod de a mina criptomonede folosind dispozitivul mobil este browser-ul Brave.

Acest browser este din punctul meu de vedere foarte util pentru că, pe lângă partea de acumulare cryptomonedă, îți oferă alte funcții precum adblock (vezi filmulețe pe youtube fără reclame).

Cum minezi?

Simplu, deschizi anumite pagini web care îți apar sub formă de notificări pop-up și ești plătit.

Site-urile respective au publicitate plătită, sunt 100% sigure și în majoritatea cazurilor sunt reclame la portofele ledger sau CEX-uri, deci tot chestii legate de spațiul crypto.

Va trebui să îți deschizi un cont nou pe Uphold și să îți verifici identitatea, apoi după conectarea portofelului pe platforma Brave Browser monedele îți vor fi virate în luna următoare.

Personal câștig aproximativ 2-3 dolari pe lună, nu este foarte mult, în condițiile în care am setat să primesc numărul maxim de notificări pe oră, aproape 50.

Avantaje aplicații minare criptomonede

  • consum redus sau spre 0 de resurse, mai puțin baterie.
  • aplicația nu îngreunează sistemul de operare.
  • de cele mai multe ori nu trebuie să lași aplicația deschisă, minarea făcându-se în background.
  • majoritatea aplicațiilor au sistem de referral, prin care poți invita prietenii să mineze și ei și astfel îți crește rata de minare.

Dezavantajele minării pe telefon

  • în general minarea se aplică pentru proiecte noi și nu ai siguranța că respectiva monedă va fi lansată vreodată.
  • câștigurile obținute sunt infime.
  • aplicațiile sunt pline de reclame, chiar și de bug-uri (de ex. Pi, CryptoTab) - practic din reclame se susțin.
  • rată de acumulare greoaie dacă nu ai un mining team activ.
  • nu toate aplicațiile sunt sigure, există riscul de a-ți expune informațiile din telefon unor hackeri.

Minarea de pe PC - Programe de minat monede

Primul pas pe care trebuie să-l faci dacă vrei să minezi pe calculator este să calculezi profitul. Dacă nu ai un minim de profit la final de lună, atunci nu te apuca de minat.

Dacă vrei să minezi cele mai tari criptomonede, Bitcoin sau Etherum, atunci trebuie să ai un sistem destul de puternic.

Intră pe acest link și accesează calculatorul de profitabilitate, unde în funcție de configurația pe care o ai sau pe care vrei să o cumperi pentru minat vei vedea dacă rentează.

Costul plăcilor video a scăzut acum în 2024 destul de mult, apropiindu-se de valoarea reală de piață.

De ce?

Explicația este simplă, minatul nu mai este suficient de rentabil și mulți mineri au renunțat. În plus, minatul de BTC la nivel global a dus la un impact negativ major asupra mediului.

Există zvonuri neconfirmate încă despre BTC în care se speculează că anul 2024 ar putea aduce o înjumătățire a cantității de monede (halving), ceea ce ar putea face din nou minatul atractiv pentru unii entuziaști. Cu toate acestea, personal rămân sceptic la această ipoteză.

Avantajele minării pe PC

  • În general, programele care permit minarea sunt sigure și nu conțin reclame sau bug-uri. Atenție însă! Sunt și programe care minează în background pentru alți utilizatori.
  • Sistemul de referral îți permită să mărești rata de minare, iar în unele cazuri poți beneficia și de bonusuri (rare ce-i drept).
  • Dacă deja ai un sistem performant de gaming și stai la cămin, de exemplu, poți obține venituri ok din minat (nu plătești tu curentul).

Dezavantajele minării pe PC

  • Volatilitatea ridicată care nu oferă o predictibilitate a costurilor raportat la câștiguri.
  • Costurile scumpe ale rig-urilor de minat.
  • Costul energiei electrice.
  • Riscul crescut de a-ți strica placa video sau CPU-ul dacă le folosești intens la minat.

Minarea de monede prin antene

Probabil ai auzit de Helium sau HNT și ai căutat informații despre minarea prin antene Bobcat Miner.

Grupurile din România sunt destul de închise în acest moment pentru că utilizatorii nu vor să împartă detalii despre minarea HNT cu antene Bobcat Miner pentru a nu le scădea lor rata de minare.

Poți să comanzi un dispozitiv de minare HNT de pe site-ul original însă trebuie să aștepți minim 6-8 luni pentru a intra în posesia lui.

Alternativa este de a cumpăra un miner HNT de pe site-uri gen OLX, unde este supraevaluat la preț, aprox 5000-7000 de lei.

Ce trebuie să știi:

  • Nu este indicat să minezi în acest moment prin antene Bobcat Miner sau alte dispozitive similare pentru că a crescut prețul energiei electrice și a scăzut prețul HNT.
  • Dacă vrei să minezi prin astfel de antene, acestea trebuie să fie poziționate foarte sus, în exterior (ex. acoperiș de bloc). Dacă stai la casă va fi foarte greu să minezi această monedă și este foarte probabil să nu îți recuperezi investiția.
  • Există anumite probleme de conectivitate (witness), astfel că dacă nu vei reuși să te conectezi cu alte device-uri din aria de acoperire atunci vei avea probleme la minat.
  • Este posibil să ai nevoie de investiții suplimentare gen o antenă mai puternică, în cazul în care ai probleme cu semnalul.
  • Dacă vrei să te informezi în legătură cu poziționarea optimă a antenei îți recomand să accesezi site-ul explorer.helium.com și să vezi dacă în zona ta de acoperire mai sunt și alți utilizatori cu dispozitive similare.

Minarea de monede prin cloud mining

O alternativă ceva mai nouă pentru foștii proprietari de ferme de minat sau de riguri este minatul prin cloud. Practic vei folosi alte resurse aflate la distanță pentru a mina direct în portofelul tău.

Trebuie să faci o analiză foarte atentă a ceea ce minezi - care monedă este mai rentabilă pentru a fi minată.

Costul închirierii unui rig sau a unei ferme de minat este comunicat în prealabil de proprietar și trebuie să te asiguri că nu vei ieși în pierdere.

Rata de minare este de regulă relativ constantă pe perioade scurte de timp însă costurile pot fluctua (se poate strica un calculator din fermă, se poate scumpi curentul electric etc).

Minarea de monede prin staking

Staking-ul reprezintă un fel de depozit bancar, adică indisponibilizezi pentru o anumită perioadă de timp o cantitate de criptomonedă pentru a primi o recompensă.

Binance, una dintre cele mai bune platforme de tranzacționare crypto, oferă launchpool staking, adică pentru anumite proiecte noi, înainte de lansare se oferă posibilitatea utilizatorilor interesați să depună la staking anumite criptomonede pentru a primi noul token drept recompensă.

Cel mai adesea, fiind vorba de Binance, va trebui să pui la staking moneda proprie a platformei, BNB. Am mai văzut însă și posibilitatea de a depune BUSD sau USDT la staking.

Farming Pool-urile

Farming Pool-urile reprezintă o altă metodă de minare monede. Cel mai adesea, va trebui să indisponibilizezi, exact ca la staking, o anumită cantitate dintr-o criptomonedă pentru a avea acces la alte monede noi.

Maiar Exchange (xExchange)

Un exemplu de farming pool este XExchange, dezvoltat de Elrond Project.

Poți pune la farming pool Egld-Mex, USDC-EGLD, Ride-EGLD precum și alte combinații de criptomonede. APR-ul este unul decent, nu la nivelul anilor trecuți, însă te poți bucura de profit.

De asemenea, poți pune la Staking anumite criptomonede (evident, tokenurile native dezvoltate de ei, dar și proiecte noi ieșite din launch-uri publice).

Un dezavantaj ar fi că dacă acum 2-3 ani aveam APR-uri de peste 200%, acum acestea au scăzut la un nivel de aproximativ 5-10%, deci și rata profitului va scădea dramatic.

Minarea din browser

Sunt foarte multe opțiuni de a mina criptomonede din browser. Sunt multe browsere care promit foarte mult și în realitate nu îți oferă mai nimic.

Un exemplu negativ, de așa NU este Cryptotab Browser. Sub pretextul că farmezi Bitcoin, acest browser îți consumă foarte multe resurse fizice ale calculatorului tău iar rata de minare MH/S este una foarte mică.

De fapt, este atât de mică încât însuși conceptul de minat pare unul exagerat și disproporționat când vine vorba despre acest proiect.

Ca să adaug un alt argument pentru AȘA NU, cryptotab are și opțiuni de plată incluse prin care ți se promite adăugarea unei rate de minare mai mare.

În realitate, lucrul demonstrat este că acest browser folosește resursele calculatorului tău pentru a trimite cea mai mare cantitate minată înapoi către provider și doar o sumă infimă este returnată la tine.

Deci, nu aș considera acest proiect SCAM dar nici departe nu este.

În schimb, îți recomand Brave Browser. Este un browser construit pe arhitectura Chrome, are o opțiune de fidelizare pentru anumiți creatori de conținut.

Doar folosind acest browser pe calculatorul tău și făcând treburile zilnice vei mina BAT (Basic Atention Token).

Ocazional vei primi câteva notificări cu reclame în colțul din dreapta jos al ecranului, însă acestea nu incomodează absolut deloc și pot fi dezactivate).

În fiecare lună cantitatea de BAT acumulată în browserul Brave se va transfera automat în portofelul tău electronic Uphold.

Dacă nu ai încă un cont pe Uphold, va fi nevoie să îți creezi un cont pe această platformă și să parcurgi procedura de verificare pentru a primi recompensele lunare.

În prezent un BAT are valoarea de 1.18 RON. Personal am convertit și convertesc toată cantitatea de BAT primită lunar folosind browserul Brave în altă monedă, ADA (dar nu recomand neapărat această conversie).

Ce m-a nemulțumit la Uphold este taxa foarte mare de tranzacționare.

Practic, dacă vrei să îți muți monedele de aici spre un alt wallet sau spre un exchange (să spunem, Binance de exemplu) vei plăti comisioane destul de mari, peste prețul mediu al pieței.

În schimb, îți recomand să folosești BRAVE Browser pentru că nu îți îngreunează absolut deloc sistemul (practic BAT se acordă pentru fidelitate mai mult decât pentru minare, acest din urmă termen fiind folosit ușor impropriu).

În plus, Brave are un sistem inteligent de shield-uri prin care îți sunt dezactivate automat anumite reclame de pe anumite site-uri sau notificări tip pop-up cu diverse alerte destul de deranjante.

Într-o perioadă, Brave bloca inclusiv reclamele de pe Youtube, însă acum platforma de streaming a "depășit" și acest obstacol.

Recomand să folosește Brave Browser.

Are extensii și aplicații terțe care pot fi instalate și configurate la fel ca pe Chrome de exemplu, iar BAT-ii acumulați se adună și reprezintă o sumă pe care ulterior o poți adăuga în alte farming pool-uri.

Dacă ai întrebări legate de minat nu ezita să ne scrii în secțiunea de comentarii de mai jos și-ți vom răspunde în cel mai scurt timp.

S-ar putea  te intereseze și: