Dacă în alte articole ți-am explicat cum și de unde să cumperi criptomonede, acum e momentul să-ți răspund la o altă întrebare esențială: unde stocăm criptomonedele?
Ca și moneda clasică, criptomoneda se stochează într-un portofel (wallet).
Fiind vorba de criptomonede trebuie să știi că sunt mai multe tipuri de portofele. În esență, principalul criteriu de diferențiere este cel între portofel software și portofel hardware.
O să le prezint pe rând pe fiecare și o să las și câteva recomandări pentru fiecare categorie în parte.
Portofele hardware
Portofelul hardware are la bază un stick USB cu anumite informații pe el și se conectează la calculator / laptop / telefon ca oricare alt stick USB.
Aceste dispozitive folosesc logging key-uri (cheile de logare) create înainte ca dispozitivul să aibă acces la internet.
Dispozitivele hardware pentru stocarea criptomonedelor sunt considerate cele mai sigure.
Generarea cheii de autentificare online, precum și posibilitatea utilizatorului de a-și seta o cheie privată de recuperare le oferă un grad ridicat de securitate.
În continuare îți prezint câteva recomandări de portofele hardware.
Ledger Nano X
Unul din cele mai apreciate wallet-uri hardware este Ledger Nano X. Momentan costă 559 RON, pe site-ul producătorului, fără taxe de livrare.
Are peste 1.100 de proiecte cripto deja configurate, astfel că poți stoca practic orice monedă vrei aici. De asemenea are și o baterie, care-i conferă autonomie de până la 8 ore.
Ledger Nano X are conexiune prin Bluetooth cu Ledger Live Mobile, o aplicație inovativă.
Ledger Nano S
Fratele mai mic al lui Nano X, Nano S are tot ce-ți trebuie dacă vrei să tranzacționezi criptomonede și nu vrei să folosești de exemplu funcția Bluetooth Ledger Live Mobile.
Atât Nano S, cât și Nano X au un cod pin de acces și oferă posibilitatea salvării unei chei private de 24 de cuvinte pentru recuperarea contului în caz de tentativă de fraudă.
Nano S este și mai mic în dimensiuni și practic a devenit foarte popular printre utilizatorii de la noi din țară.
Prețul este undeva la jumătate față de Nano X și personal îl recomand cu încredere.
Trezor One
Tot în jurul a 300 RON poți achiziționa un Trezon One. Suportă peste 1.000 de monede virtuale și are un grad de siguranță sporit. La fel ca și în cazul Nano S/X cheile de autentificare au fost create offline.
Are funcția Trezor U2F - Autentificare în doi pași - ceea ce-l face foarte greu de spart pentru hackeri.
Se conectează la orice calculator / laptop prin microUSB.
Portofele Software
Spre deosebire de portofelul hardware, cel software utilizează chei de logare care au fost create și stocate pe un dispozitiv care are acces la internet.
Teoretic, astfel de portofele sunt ceva mai vulnerabile atacurilor unor hackeri, însă dacă ești atent nu sunt motive de îngrijorare.
Iată câteva recomandări de portofele software.
Trust Wallet
Dintre toate portofelele software Trust Wallet are cel mai bun nive de securitate.
Momentan acest portofel este disponibil doar pentru dispozitivele mobile. Autentificarea în doi pași se dovedește a fi foarte eficientă în aces caz.
Suportă foarte multe tipuri de criptomonede, are și posibilitatea de staking, oferind șansa unor câștiguri suplimentare.
Edge
Spre deosebire de Trustwallet, Edge are o platformă de exchange integrată.
La fel ca și TrustWallet suportă numeroase criptomonede. În plus, este open source (toți cei interesați au acces la codul-sursă al platformei).
Oferă o experiență plăcută de utilizare, fiind orientat și către utilizatorii noi, neexperimentați.
Prezintă un grad ridicat de securitate și n-am avut niciodată probleme cu acest wallet.
Jaxx
Jaxx este redenumit acum Jaxx Liberty Wallet. Are un serviciu de exchange poate nu la fel de bun ca Binance, de exemplu, însă deloc de neglijat.
Jaxx poate fi sincronizat cu calculatorul și poți opera pe mai multe dispozitive simultan.
Ceea ce este foarte important este cheia de securitate a portofelului digital, cheie salvată pe dispozitivul tău mobil.
Acest lucru înseamnă că dacă ai pierdut telefonul sau ți-a umblat cineva în telefon și ți-a furat cheia nu mai poți face nimic.
Chiar dacă ești logat pe desktop în sincronizare cheia pierdută nu se mai poate recupera.
Cam acestea ar fi principalele portofele în care poți stoca criptomonede.
Dacă ai nelămuriri despre acest subiect lasă un comentariu în secțiunea de mai jos și-ți vom răspunde în cel mai scurt timp.