Top criptomonede

Scris de ag2r16/01/2024

Dacă ești începător în domeniul criptomonedelor și nu știi în ce ar fi mai bine să investești, cel mai bun sfat ar fi să bagi bani în monedele stabile, cu valoare de piață consacrată.

În acest articol îți voi prezenta topul criptomonedelor, însă prezentul top nu reprezintă un sfat investițional.

Îți ofer strict informațiile publice privind stadiul actual al proiectelor respective, însă decizia de a investi în oricare îți aparține în totalitate și trebuie să fie bazată pe un studiu amănunțit prealabil.

top criptomonede

Bitcoin

Bitcoin este regina criptomonedelor. Pur și simplu a fost prima criptomonedă de anvergură, pilonul de bază al acestui domeniu.

În ultimul an prețul Bitcoin pur și simplu a explodat. Dacă în martie 2020 cotația era undeva pe la 8.000$, în martie 2024 a atins maximul istoric de 68.555 dolari.

Bitcoin are cea mai mare capitalizare din piață, peste 1.000 miliarde de dolari în prezent.

Interesul major pentru Bitcoin a fost alimentat și de tranzacționarea instituțională a acestei monede.

În luna februarie Elon Musk a anunțat că Tesla, compania americană producătoare de mașini, a achiziționat Bitcoin în valoare de 1.5 miliarde de dolari.

Multe firme internaționale, printre care și Tesla, acceptă acum plata în Bitcoin.

Ethereum

ETH este a doua monedă din punct de vedere al capitalizării pe piață, cu o cotă de 211,2 miliarde de dolari în prezent.

A fost inițiată de investitorul Vitalik Buterin, lansată oficial în 2015 și de atunci a avut o evoluție constantă.

Recent, în urma unei perioade de bull market și influențată de boom-ul Bitcoin, a cunoscut o ascensiune rapidă. Poate fi tranzacționată pe toate platformele mari de tranzacționare.

ETH a fost numită de specialiști regina DEFI (descentralizării financiare). Pe lângă token-ul nativ, platforma oferă suport pentru alte platforme cripto precum Uniswap, Aave și Maker.

BNB

BNB este tokenul nativ al Binance Blockchain. Binance chain este un blockchain dezvoltat inițial de dezvoltatorii proiectului și ulterior îmbunătățit de comunitate.

Binance are unul dintre cele mai mari exchange-uri din lume, un hot wallet care în ciuda unor scandaluri recente rămâne destul de sigur de folosit.

Găsim foarte multe tokenuri listate pe Binance, avem foarte multe opțiuni de staking, putem lua parte la diferite launchpaduri.

BNB este moneda nativă a acestui token, iar prețul unui BNB în momentul actual este 488 dolari.

Prețul a fost unul relativ stabil, moneda nu suferă fluctuații foarte mari sau cel puțin nu în jos. Sigur, a traversat și ea un bear market mai mic, dar au avut de suferit toate proiectele crypto.

Prețul este unul stabil, iar utilitatea BNB este aceea că o poți folosi ca monedă de schimb cam aproape oriunde în lumea crypto.

Orice monedă ai vrea să cumperi, o poți face prin schimbul cu Bitcoin sau BNB, acestea fiind cele mai des tranzacționate monede pentru trading.

BNB folosește un sistem de ardere automată pentru a-și reduce oferta totală la 100.000.000 BNB.

Mecanismul de ardere automată BNB ajustează cantitatea de BNB care urmează a fi arsă în funcție de prețul BNB și de numărul de blocuri generate pe BNB Smart Chain (BSC) în timpul trimestrului.

Acest lucru oferă o mai mare transparență și predictibilitate comunității BNB.

Tether (USDT)

Tether sau USDT cum are simbolul face parte din generația de cryptomonede stabile sau stablecoins.

Spre deosebire de celelalte criptomonede care sunt supuse unui risc mai mic sau mai mare de volatilitate, stablecoins și implicit și USDT nu este supusă aprecierii sau deprecierii rapide, având o valoare relativ constantă.

De ce e bine să ai și Tether în porfotfel?

Pentru că fiind o monedă stabilă, o poți pune la staking și ai o predictibilitate foarte mare cu privire la veniturile tale după finalul perioadei de staking.

În cazul altor criptomonede de exemplu, pui 10.000 de tokenuri la staking pentru 6 luni să spunem.

După 6 luni, perioadă în care ai blocate monedele, prețul se poate prăbuși și astfel poți pierde foarte mult, chiar și cu dobânda câștigată.

La USDT dar și la alte stablecoinuri acest risc nu există. Nefiind supuse volatilității foarte mari din piața cripto, poți preconiza cu ușurință rata de câștig după terminarea perioadei de staking.

Mai mult, poți cumpăra USDT cu fiat (adică bani reali) pentru a face conversia apoi în alte criptomonede pe care vrei să le ai în portofel.

Este util să îți spun faptul că nu poți cumpăra toate tokenurile, mai ales pe cele noi, cu bani fiat.

Cel mai adesea va trebui să cumperi o altă criptomonedă și apoi să faci conversia. De aceea îți recomand un stablecoin și cu precădere USDT, personal folosind des această metodă.

Egold

S-a creat un entuziasm foarte mare în legătură cu proiectul românesc Elrond, creat de Beniamin Mincu.

Moneda Egold a avut o creștere fulminantă în luna martie, iar acum s-a stabilizat undeva la 67$.

Rețeaua își propune să devină 100% DEFI (descentralizată).

Momentan oferă o soluție de staking cu reward-uri foarte bune (15% la unele agenții), însă trebuie să ai noroc să mai prinzi loc.

Toți utilizatorii care au avut monede în portofelul Maiar (portofelul propriu), în portofelul web sau în staking la agenții au primit MEX gratuit, după un anumit algoritm de calcul.

MEX este o nouă monedă pregătită de Elrond odată cu lansarea exchange-ului propriu, Maiar Exchange.

MEX

Așa cum spuneam, toți cei care au avut Egold în stake sau în wallet-ul Maiar au primit MEX, după un anumit algoritm.

Acum, la lansarea MEX, fondatorul a anunțat că toți utilizatorii vor primi 1000X cantitatea de MEX preconizată.

Prețul de lansare se preconizează a fi 0.0002 dolari, însă cred că fiind vorba despre un token de exchange, valoarea se va duce în sus, ajungând să echivaleze în câțiva ani cu BNB token.

Cam acesta ar fi topul criptomonedelor care mi-au atras atenția.

Dacă dorești informații suplimentare sau actualizate despre oricare dintre aceste proiecte nu ezita să lași un mesaj și-ți vom răspunde în cel mai scurt timp.

S-ar putea  te intereseze și: