Grupe Campionatul European de fotbal 2024

EURO 2024 se apropie, iar tu trebuie să fii pregătit pentru un turneu incendiar, la care participă în acest an 24 de echipe naționale, cele mai bune de pe continent. Ediția cu numărul 17 a Campionatului European de fotbal este găzduită de Germania, în perioada 14 iunie - 14 iulie 2024.

Cele 24 de selecționate au fost împărțite în 6 grupe, a câte 4 echipe fiecare. România este în grupa E și nu putem decât să sperăm că tricolorii vor scoate iarăși oamenii pe străzi, cu toate că programul lor este unul infernal, complicat din toate punctele de vedere. 

grupe euro 2024 biletu-zilei.com

Campionatul European de fotbal 2024 este unul ușor atipic din punct de vedere al formatului, pentru că se oferă șansa calificării în optimi și pentru cele mai bune 4 echipe clasate pe locul 3 în faza grupelor. În mod normal, asta va duce la meciuri încrâncenate până la final de grupă, suspansul fiind prezent la orice pas.

Așadar, hai să descoperim împreună componența celor 6 grupe la EURO 2024. Tragerea la sorți a avut loc în data de 2 decembrie 2023 la Hamburg.

Grupele Campionatului European de fotbal 2024

Grupa A EURO 2024

 • Germania - ”Die Mannschaft” a fost calificată direct la acest turneu final, în calitate de țară organizatoare, iar fanii aspiră la trofeul continental după o pauză de 28 de ani.
 • Scoția - Britanicii sunt pentru a 4-a oară la un campionat european de fotbal. S-au calificat de pe locul secund în grupa A preliminară, acolo unde au pierdut o singură dată în 8 partide.
 • Ungaria - Vecinii noștri maghiari au câștigat grupa G în preliminariile EURO 2024, fără înfrângere. Arată excelent și sunt acum prezenți pentru a 5-a oară la un turneu final de campionat european.
 • Elveția - a terminat pe locul secund în grupa României din preliminarii și pot spune că a jucat cam relaxat. Rămâne fără discuție una dintre echipele care ar trebui să confirme la EURO.

Campionatul European de fotbal 2024 - favorite grupa A

Din punct de vedere al favoritelor, pare o luptă in doi la calificarea din această grupă A, cu Germania și Elveția în ”pole position” pentru a ajunge în optimi. De urmărit însă Ungaria, națională care este capabilă oricând de surprize, mai ales că rezultatele din preliminarii aduc încredere maximă.

Grupa B EURO 2024

 • Spania - Ibericii nu au avut emoții în preliminariile Campionatului European de fotbal 2024, câștigând grupa A, cu 7 victorii din cele 8 partide. Scoția este singura care a reușit să le facă față, în turul de pe Hampden Park.
 • Croația - S-a calificat la fiecare din ultimele 5 ediții de campionat european și rămâne o selecționată cu greutate. A terminat pe locul secund în grupa D a preliminariilor, unde Țara Galilor și Turcia au fost adversarele principale.
 • Italia - ”Squadra Azzurra” a avut mari emoții în calificările pentru EURO, terminând pe locul secund în grupa C. Să nu uităm totuși că vorbim despre deținătoarea trofeului.
 • Albania - Nimeni nu se aștepta ca albanezii să câștige grupa E din preliminarii, acolo unde au avut adversare precum Cehia și Polonia. Această națională este pentru a doua oară la un turneu final, anterior fiind prezentă la EURO 2016.

Campionatul European de fotbal 2024 - favorite grupa B

Este evident că lupta se va da aici între cei trei granzi, Spania, Italia și Croația, ordinea la finalul grupei putând fi oricare. Având în vedere faptul că se califică mai departe și cele mai bune 4 echipe de pe locul 3 în grupe, atunci sunt mari șanse ca în optimi să le vedem pe toate.

Grupa C EURO 2024

 • Slovenia - Este abia pentru a doua oara la EURO și a beneficiat de o grupă abordabilă în preliminarii. S-a calificat de pe locul secund, la egalitate de puncte cu Danemarca. Acum pornește totuși cu ultima șansă. 
 • Danemarca - Vine din postura de câștigătoare a grupei H de calificare și va fi prezentă pentru a 10-a oară la un campionat european. A obținut trofeul suprem în 1992.
 • Serbia - Avem mai departe o debutantă la Campionatul European. Această primă prezență a Serbiei la turneul final a venit ca urmare a locului secund pe care l-a adjudecat în grupa G preliminară.
 • Anglia - Finalista ultimei ediții, Anglia râvnește la trofeu din nou. Preliminariile au fost o formalitate, câștigând fără înfrângere grupa C, la 6 puncte de Italia și Ucraina.

Campionatul European de fotbal 2024 - favorite grupa C

Nu se pune problema favoritei în această grupă la Campionatul European de fotbal 2024, Anglia fiind de departe echipa cea mai valoroasă. Danemarca pare și ea capabilă să obțină calificarea de pe locul secund, în timp ce Serbia are nevoie să prindă câteva zile bune, în care să se autodepășească. Va fi însă greu pentru vecinii noștri de peste Dunăre.

Grupa D EURO 2024

 • Olanda - Ajunge pentru a 11-a oară la un turneu final de CE si speranțele sunt mari. S-a calificat de pe locul secund in grupa B preliminară, arătând același joc ofensiv pe care îl știm cu toții.
 • Austria - Capabili oricând sa facă surprize, austriecii au avut o campanie solidă în preliminarii. Au terminat pe locul 2 în grupa F, după Belgia. Iată că leagă acum două prezențe consecutive la EURO.
 • Franța - De două ori campioană europeană în trecut, Franța nu își poate propune decât trofeul în acest turneu. Și-a câștigat lejer grupa de calificare, neînvinsă, deși a avut adversari precum Olanda, Grecia sau Irlanda.
 • Polonia - Nu are ce pierde la turneul din Germania, pornind cu ultima șansă în grupă. A avut mari emoții în preliminarii, terminând după Albania și Cehia în grupă. A obținut calificarea la barajul din Liga Națiunilor.

Campionatul European de fotbal 2024 - favorite grupa D

Nu cred că greșesc atunci când spun că Franța și Olanda sunt mari favorite în această grupă la Campionatul European de fotbal 2024. Austria și Polonia ar trebui să se bată pentru locul 3, dar oricum va fi greu să se califice de pe acea poziție într-o grupă atât de complicată, în care granzii nu vor ceda puncte prea ușor.

Grupa E EURO 2024

 • Belgia - De 6 ori prezentă anterior la EURO, Belgia nu a câștigat niciodată titlul de campioană. S-a calificat acum fără emoții, câștigând grupa F din preliminarii.
 • Slovacia - Ultimele două turnee de campionat european au fost și singurele la care au mai participat slovacii. Au făcut o figură frumoasă în preliminarii, terminând pe locul secund în grupa J.
 • România - Tricolorii au impresionat în campania de calificare, câștigând o grupă cu Elveția și Israel printre adversare. Din 2016 nu se mai calificaseră la EURO.
 • Ucraina - Vine și ea de la barajul din Liga Națiunilor, așa că a avut mult noroc să se califice. Ucraina este pentru a 4-a oară la turneu final.

Campionatul European de fotbal 2024 - favorite grupa E

Belgia nu se va încurca aici în cursa ei solitară pentru locul secund în grupă. Ucraina și România sunt văzute de Betano Pariuri ca și combatante pentru locul secund, în timp ce Slovacia pornește cu ultima șansă. Totuși, eu sunt de părere că diferența de valoare este mică între Slovacia, România și Ucraina, așa că pot apărea răsturnări de situație.

Grupa F EURO 2024

 • Turcia - Din postura de câștigătoare a grupei D preliminară, Turcia a ajuns pentru a 3-a oară consecutiv la Campionatul European de fotbal. Are noroc și de adversari accesibili în lupta pentru calificarea de pe locul 2. 
 • Portugalia - Condusă de Cristiano Ronaldo în preliminarii, Portugalia a câștigat grupa J de calificare, cu 10 victorii din tot atâtea meciuri. Campioană în 2016, a ajuns acum pentru a 8-a oară la turneul final.
 • Cehia - Nu a lipsit de la ultimele 7 ediții de campionat european, iar în preliminarii a fost a doua în grupa E. A înregistrat o singură înfrângere în cele 8 jocuri și a terminat peste Polonia.
 • Georgia - Discutăm despre o altă debutantă la EURO, care s-a calificat în urma barajului din Conference League. Rămâne de văzut dacă spiritul său de luptă o poate propulsa în optimi.

Campionatul European de fotbal 2024 - favorite grupa F

Fără discuție că Portugalia ar trebui să câștige lejer această grupă. Lupta rămâne deschisă pentru locul secund, acolo unde toate celelalte 3 echipe pornesc cu șanse. Lipsa de experiență a georgienilor trebuie totuși luată în calcul, dar până la urmă Cehia și Turcia nu sunt de speriat.

În concluzie, ne așteaptă un turneu imprevizibil, cu multe echipe care pot da peste cap calculele hârtiei, așa că ar trebui să fii în fața micului ecran la fiecare meci. Tricolorii au nevoie de susținere, în Germania este mare comunitate de români, iar împreună cu noi, cei de acasă, vom forma o galerie imensă!