Cum să câștigi la loto – sfaturi utile

Scris de ag2r22/01/2024

Pariurile pe extragerile la loterii au devenit tot mai populare în România. Dacă până în urmă cu 2-3 ani românii jucau doar la loteriile organizate de Loteria Română, acum vedem tot mai multe persoane care încearcă să dea lovitura și la loterii internaționale.

logo betano nou alb

Joacă 5 bilete

fără risc

cum sa castigi la loto

În acest articol mi-am propus să-ți răspund la întrebarea cum castig la loto? Îți voi prezenta mai multe sfaturi utile, dar și câteva scheme loto folosite de jucători.

Încă din start vreau să-ți spun că nu există o strategie care să-ți asigure câștigul la loterii. Prin urmare nu paria sume mai mari decât îți permiți, cu gândul că urmând o anumită strategie vei câștiga.

Mecanismul de funcționare al unui joc tip loto

Indiferent că este vorba de loteriile organizate de Loteria Română, precum Loto 6 din 49 sau 5 din 40, sau că vorbim de loteriile internaționale precum Kino 20/70, 20 din 80 etc mecanismul este similar.

Într-o urnă sunt introduse bile cu numere de la 1 până la numărul maxim trecut în denumirea loteriei (de exemplu până la 90 pentru Loto Italia 20 din 90). Din acele bile va fi extras un număr egal cu primul număr din denumirea loteriei.

De exemplu la Win For Life 10 / 20 vor fi extrase 10 bile dintr-un total de 20 existente în urnă.

Scopul celor care joacă pariuri loto este să indice corect o parte dintre numerele extrase. Cu cât numărul de bile indicate corect va fi mai mare, cu atât și câștigul va fi mai mare.

De asemenea, dacă alegi să joci bilete loto pe loterii internaționale vei avea și alte opțiuni de pariuri. Poți de exemplu să mizezi pe culoarea primei bile extrase sau că totalul primelor 5 numere extrase va fi mai mic sau mai mare decât un anumit număr indicat de operator.

Cum să câștigi la loto - strategii populare

Cei care joacă pariuri loto online aplică unele strategii de pariere în încercarea de a-și mări șansele de a câștiga. Atenție! Am scris de a-și mări șansele, nu de a câștiga sigur!

Martingale loto

Strategia Martingale este probabil cea mai populară schemă la pariuri, inclusiv la pariuri sportive, nu doar la pariuri pe loterii. Mecanismul de funcționare al acestei strategii este foarte simplu: după fiecare bilet pierdut vei dubla miza. În momentul în care ai câștigat o iei de la capăt.

Pentru a avea succes o astfel de strategie ar trebui aplicată la o loterie unde șansele teoretice de câștig sunt cele mai mari. Din acest punct de vedere Italia Win For Life 10/20 este alternativa perfectă.

În general casele de pariuri oferă cote de 1.90-2.00 la pariurile pe un număr. Astfel putem transpune aplicarea strategiei Martingale într-un exemplu:

 • pariu 1 - 10 RON - cota 2 - pierdut, total -10 RON.
 • pariu 2 - 20 RON - cota 2 - pierdut, total -30 RON.
 • pariu 3 - 40 RON - cota 2 - pierdut, total - 70 RON.
 • pariu 4 - 80 RON - cota 2 - pierdut, total -150 RON.
 • pariu 5 - 160 RON - cota 2 - castigat, total +10 RON.

Chiar dacă este una dintre strategiile populare ea nu este deloc eficientă. Să riști 310 RON pentru un profit eventual de 10 RON nu are cum să fie eficient.

Fibonacci loto

spirala-fibonacci
Strategia are la baza calculării mizei Șirul lui Fibonacci. Acesta presupune ca după un pariu pierdut miza va fi crescută conform șirului, iar după un pariu câștigat se va relua de la capăt.

Șirul lui Fibonacci arată astfel: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144 etc.

Numerele din șir le poți considera unități. Valoarea unei unități și-o stabilește fiecare în funcție de buget. Dacă de exemplu consideri că 5 RON este valoarea optimă pentru o unitate șirul ar arăta astfel: 5, 5, 10, 15, 25, 40, 65 etc.

Dacă vrei să aplici acest sistem Fibonacci la pariuri pe numere loto ideal ar fi s-o faci pe cote cuprinse între 3 și 4. Astfel schema este eficientă pentru pariuri pe un număr la Polonia Keno 20/70, Grecia Kino Loto 20/80 sau Franța Keno 20/70.

O să iau ca exemplu Polonia Keno 20 70 și cota 3.40 oferită de superbet.ro.

 • pariu 1 - 10 RON - cota 3.40 - pierdut, total -10 RON.
 • pariu 2 - 10 RON - cota 3.40 - pierdut, total -20 RON.
 • pariu 3 - 20 RON - cota 3.40 - pierdut, total -30 RON.
 • pariu 4 - 30 RON - cota 3.40 - pierdut, total -60 RON.
 • pariu 5 - 50 RON - cota 3.40 - câștigat, total +50 RON.

Cum câștigi la loto - scheme bazate pe probabilitatea matematică

loto-grecia-kino

Calculul probabilității la loto este o altă metodă folosită de către jucători. Dacă la strategiile populare prezentate la punctul 2 nu conta ce numere alegem, aici lucrurile se schimbă.

În acest caz alegem numerele în funcție de unul dintre aspecte:

 • numere mari și numere mici - dacă de exemplu vrem să jucăm 4 numere la Loto Polonia Multi ținând cont de acest punct ar trebui să alegem 2 numere de la 1 la 40 și alte 2 numere de la 41 la 80.
 • numere pare și numere impare - în acest caz dacă vrem să pariem tot pe 4 numere 2 vor fi pare (2, 4, 6, 8 etc) și 2 impare (1, 3, 6, 9 etc).
 • numere care ies des sau numere care ies rar - unii jucători aleg să joace numerele care au ieșit cel mai des la ultimele extrageri de la loteria respectivă, alții din contră mizează pe numerele care au ieșit cel mai rar la precedentele 10-20 de extrageri.

Legat de ultimul punct aș menționa cazul unui jucător din SUA care a câștigat de 4 ori marele premiu la aceeași loterie. El a jucat numerele cu cea mai scăzută frecvență de apariție.

Cum să câștig la loto - sfaturi pentru a-ți crește șansele

Pe lângă strategii de pariere sau probabilități matematice, ca să ai succes la loto ar mai trebui să iei în calcul unele aspectele.

Cotele

Cotele sunt diferite de o agenție la alta. Chiar dacă aceste diferențe nu par a fi foarte mari în timp ele fac diferența.

Iau de exemplu cotele de la Keno Polonia 20/70 oferite de 2 case de pariuri. La Superbet pentru 2 numere primim cota 12.50, în timp ce la Netbet cota oferită la aceeași loterie pentru 2 numere este de 12.

La un calcul simplu la o miză de 10 RON câștigăm 50% din miză în plus dacă am juca la Superbet. Practic dacă am juca la ambele agenții menționate mai sus la 2 extrageri și am câștiga ne-am scoate miza pentru următorul pariu de 10 RON doar din diferența de cote.

Evită taxele - joacă online

Poate mai important decât cotele sunt taxele. Dacă joci la case de pariuri online cu loto plătești taxă de 2% la depunere la unele agenții și de 3% la retragere pentru sumele până în 10.000 RON. La agențiile stradale plătești taxă de 5% la plasarea fiecărui bilet și de 3% la fiecare bilet câștigat dacă suma nu depaseste valoarea de 10.000 RON.

Vin iar cu un exemplu.

Vrei să joci luna aceasta 100 de bilete cu câte 10 RON fiecare. Dacă depui la o casă de pariuri online 1.000 RON vei rămâne în cont cu 980 RON. În agenții dacă la fiecare pariu din cele 100 îți va fi oprită taxa de 0.5 RON vei pierde 50 RON și practic vei paria doar 950 RON. Ai pierdut 30 RON din start!

Din cele 100 de bilete jucate doar pe cote de 4 (ca să fie mai ușor la calcule) vei câștiga 30. Online vei câștiga 1.200 RON, din care îți va fi oprită o taxă de 36 RON la retragere și vei rămâne cu 1.164 RON.

Nu juca doar bilete fantasmagorice

Dacă vei juca doar câte 8 numere la Italia Keno 10e Loto cu câte 2 RON în speranța că vei prinde cota 300.000 și vei câștiga 600.000 RON foarte probabil nu vei câștiga niciodată.

Da, va suna foarte bine să spui că ai câștig eventual 600.000 RON, dar doar cu acele vorbe vei rămâne.

Ar trebui să te axezi pe bilete realiste, care să-ți aducă constant câștiguri mai mici. Și nu te lăsa influențat de valoarea câștigului (mai ales dacă joci online). Nu sună prea bine să zici că ai jucat 2 RON (dacă tu ai o bancă de 30-40 RON) pe un număr la Grecia Kino și ai câștigat 7.8 RON.

Însă, dacă zilnic vei reuși să câștigi un bilet (jucând doar unul) la final de lună vei avea profit 174 RON. Astfel îți vei permite ca luna următoare să crești miza la 3 RON și tot așa vei putea evolua. Pe când dacă ai juca 2 RON pe bilete cu cote foarte mari foarte probabil la final de lună vei pierde 60 RON.

Concluzii

Principala concluzie este că la loto nu există o strategie sau o schemă 100% sigură de câștig, cum de altfel nici la pariuri nu avem așa ceva.

Important este să joci calculat și să nu-ți propui să te îmbogățești peste noapte. Să joci calculat înseamnă că dacă tu, în general, joci 1-5 RON pe bilet după ce ai câștigat un bilet nu trebuie să crești miza.

S-ar putea  te intereseze și: