Te-ai întrebat vreodată cum unii jucători de poker ajung să câștige sume substanțiale? În acest articol vei primi cele mai bune sfaturi pentru a câștiga și tu la poker online.
Dacă vei citi cu atenție tips-urile de mai jos vei ajunge garantat un jucător mai bun, iar câștigurile tale vor fi substanțial mai mari.
Cum să câștigi la poker - sfaturi utile
În primul rând trebuie să știi că sunt mai multe tipologii de jucător de poker: jucătorul instictiv (mizează în principal bazându-se pe feeling), cel analitic (analizează pre-turn și river cărțile colegilor de masă), cel speculativ și cel anticipativ.
Poker-ul este un joc de noroc, însă în egală măsură are și o componentă psihologică foarte puternică, iar acest al doilea aspect face diferența între jucătorul mediocru și cel profesionist.
Cel mai jucat tip de poker este Texas Hold'em.
Prin urmare n-o să intru în detalii legate de alte variante de poker. Oricum, în general, regulile sunt valabile indiferent de joc.
Înainte să citești sfaturile te-ar mai putea interesa și la ce site-uri poker România poți juca online.
Nu juca orice mână (dă fold mai mult).
Una dintre greșelile comune făcute de cei mai mulți jucători, mai ales în turnee, este că joacă prea multe mâini, deși de multe ori nu au cărți bune.
Această greșeală este observabilă mai ales la jucătorii începători.
De ce?
Pentru că o persoană care vrea să joace poker, chiar vrea să joace.
Ce nu știe el?
A juca mai mult nu înseamnă a câștiga mai mult, ci din contră, chiar a pierde mai mult.
Dacă observi în tiparul tău de joc că joci mai mult de jumătate dintre mâini, atunci trebuie să faci o schimbare.
Nu juca sub influența unei stări de tulburare.
Indiferent că vorbim aici despre o stare de ebrietate, stare de tulburare interioară urmare a unor conflicte, certuri etc nu intra la masa de poker.
Pentru a câștiga trebuie să ai mintea limpede. Orice afectare a capacității analitice va avea consecințe negative asupra jocului tău.
Îți vei asuma astfel riscuri inutile, vei juca mâini la care în mod normal dai fold, vei da all-in cu cărți slabe, iar bluff-ul te va costa în acest caz.
Nu face bluff în situații dificile gândindu-te că ceilalți nu vor plăti.
Mulți începători au auzit de conceptul de bluff în poker, știu că este parte a jocului, dar nu știu când și cum se apelează la această "strategie".
Nu există reguli standard pentru când să faci un bluff la masa de poker. Cei mai mulți jucători fac asta pur instictiv.
Ce poți face este să știi când și contra cui să nu faci bluff.
Cum?
Observi comportamentul colegilor de la masa de joc.
Dacă vezi că alții au încercat să facă bluff, iar cei cu potul mare au plătit de fiecare dată sunt șanse foarte mari să plătească și dacă apelezi tu însuți la această schemă.
Dacă, dimpotrivă, bluff-ul a fost evitat de fiecare dată, refuzându-se plata, poți încerca să-ți asumi riscul în situația în care banca ta scade foarte mult.
Nu sta într-o mână doar pentru că "ai intrat deja".
O altă abordare fundamental greșită a jucătorului începător este să continue o mână proastă pentru că "deja am ridicat miza, trebuie să merg până la capăt".
Nu poți câștiga o mână doar prin faptul că ridici potul și dai impresia celorlalți că ai cărți bune.
Trebuie să înțelegi că banii mizați oricum nu mai sunt ai tăi.
În acel moment îți revine sarcina de a limita pierderea prin asumarea greșelii, un aspect însă greu de gestionat, mai ales pentru jucătorii fără experiență.
Nu mări potul pe ultima mână când știi că adversarul are cărți mai bune.
Aici din nou intervine autocontrolul. Dacă adversarul mărește potul pe river, în ultima etapă de pariuri, atunci ai un indiciu că are cărți mai bune decât ale tale.
Fii sigur că și el "a citit" ce mână de start ai avut și ce a venit pe flop și turn, astfel că dacă mărești și tu miza, practic faci bluff.
De altfel, dacă știi că sunt șanse foarte mari ca un jucător să aibă cărți mai bune, de ce să mărești miza și să plătești mai mult pe river, când știi că tot ce faci este să oferi adversarului un pot mai mare?
Fii foarte atent ce se întâmplă la masă.
Jucătorii noi au tendința să se concentreze prea mult pe cărțile lor și mai puțin pe flop.
De multe ori se uită după posibilități de combinare a unor perechi pe flop, însă pierd din vedere culoarea sau chiar chinta.
În Texas Hold'em este foarte important să fii atent la posibilitățile de reușită pe chintă sau culoare, chiar dacă să spunem că pornești cu o "mână proastă".
Fii tot timpul atent la ceilalți jucători.
Unul dintre cele mai bune sfaturi pe care-l poți primi este să-ți studiezi permanent adversarii.
Analizează tot timpul tiparul de joc al fiecărui jucător, vezi ce greșeli face.
Poți de exemplu să-ți dai seama imediat care sunt jucătorii de hazard, cei care dau all-in de multe ori cu toate că nu au de fiecare dată cărți bune.
Cel mai bine poți însă să observi tiparele de joc ale colegilor tăi de masă atunci când sari peste o mână.
Dacă ai ales să nu joci o mână și vezi că un adversar face bluff, repetând apoi această schemă, iar ceilalți jucători plătesc, poți alege și tu să plătești când el încearcă un nou bluff.
Nu juca pe mize mai mari după câteva sesiuni reușite.
O tendință cât se poate de normală este ca după câteva sesiuni foarte bune la mize mici să vrei să treci la etapa următoare.
Este firesc să vrei să câștigi mai mult. Nu întotdeauna strategia câștigătoare la mesele cu mize mai mici va funcționa și pe mize mai mari.
De regulă, vei întâlni jucători mult mai experimentați la mesele cu intrare mai mare.
Dacă n-ai atins încă un nivel care să-ți permită să accepți și sesiuni cu pierderi mai mari nu intra la mese cu mize mai mari decât joci de obicei.
Nu juca la recuperare.
Dacă, dimpotrivă, ai avut câteva sesiuni mai slabe niciodată nu intra să joci pe mize mai mari din dorința de a recupera pierderea.
Rezultatul este unul inevitabil: vei pierde și mai mult pentru că vei juca afectat de pierdere și nu vei mai gândi clar jocul, urmărind exclusiv câștigarea unor sume mari de bani într-un timp scurt.
Spre deosebire de alte jocuri de noroc precum pariurile sportive sau cazino, poker-ul îți dă foarte mult senzația de control, pentru că tu influențezi efectiv jocul, în funcție de alegerile pe care le faci.
Această senzație de control îți poate dicta asumarea unor riscuri inutile, iar jocul "pe contră", cum este numit, este extrem de contraproductiv.
Concluzii.
Aceste sfaturi nu-ți garantează succesul la mesele de poker online, însă urmându-le vei avea o experiență mult mai plăcută și vei evolua ca jucător.
Sunt foarte multe strategii explicate de jucători profesioniști, însă din păcate nu există o "schemă sigură", deoarece pokerul este un joc dinamic.
Spre deosebire de alte jocuri, aici concurezi cu alte persoane, astfel că depinzi atât de cărți, dar și de capacitatea ta de a gestiona fiecare mână și de a-ți citi oponentul.