Poker – reguli de joc

Scris de Bmg23/01/2024

Învață poker citind cu atenție acest articol. Îți voi arăta principalele reguli ca să știi cum să joci poker.

Cea mai bună modalitate de a învăța pocker este să joci online, de acasă, la mesele cu jetoane gratuite. Tot ce ai nevoie este un calculator sau un dispozitiv mobil și acces la internet. După ce vei învăța regulile de bază poți accesa jocuri online de poker pe bani reali.

poker reguli

Începutul jocului

Numărul de jucători de la o masă este de minim 2 și maxim 10. Jocul începe întotdeauna cu jucătorul aflat în stânga butonului de dealer, iar sensul de joc este întotdeauna cel al acelor de ceasornic.

Primii jucători trebuie să plaseze small blind și big blind. Blind-ul este un pariu făcut înainte să fie împărțite cărțile și are rolul de a da drumul la pariuri și de formare a potului. Fiecare jucător primește apoi câte 2 cărți (în cel mai popular joc din categoria jocuri cu poker, Texas Holdem), cu fața în jos (nu pot fi văzute de ceilalți jucători), iar jucătorul care a plasat big blind-ul are prima acțiune.

Call, Raise sau Fold

Jucătorii au 3 opțiuni în acest moment al jocului, în funcție de cărțile primite, de experiență și de inspirație:

  • să dea call, adica să parieze o sumă egală cu cea din big blind;
  • să dea raise, adică sa parieze o sumă mai mare decât cea din big blind, până la o anumită limită sau pariind întreaga sumă pe care o are în bancă (all in);
  • să dea fold, adică să renunțe la joc în runda respectivă.

Jocul va merge-n sensul acelor de ceasornic până ce toți jucătorii au ales una dintre cele 3 variante. Următoarea fază a jocului este afișarea cărților comune, în număr de 3.

Flop, Turn, River

Primele cărți comune afișate sunt în număr de 3, cu fața-n sus, și formează flop-ul. Cu ajutorul lor jucătorii pot să-și formeze cea mai tare mână folosind cărțile și cărțile proprii. Vezi AICI mâinile existente în jocul de poker!

După afișarea cărților din flop va urma o nouă rundă de pariuri, în care jucătorii au variantele check (adică să faca un pariu nul, dar să rămână-n joc), raise sau fold.

Urmează afișarea celei de a patra cărți comuna (turn), după care începe o nouă rundă de pariuri, cu variantele check, raise sau fold.

După ce s-a întors și a cincea carte (river) va începe runda finală, cu variantele de mai sus.

Dacă, in orice moment al jocului toți jucătorii dau fold în afară de unul singur, acela va câștiga potul și nu va fi obligat să arate cărțile din mână.

Showdown

În acest moment al jocului se decide câștigătorul rundei. Dacă după runda finală de pariuri, cea de după river, în joc se mai află 2 sau mai mulți jucători aceștia vor arăta cărțile și ceilalți de la masa de poker vor vedea combinațiile.

Câștigător va fi cel care are mâna cea mai puternică, folosind cea mai bună combinație posibilă de 5 cărți dintre cele de pe masă și cele din mână.

După showdown (încheierea jocului) cărțile se strâng, butonul de dealer și cele 2 blind-uri se vor muta cu o poziție la stânga, jucătorii aflați în poziițile de small blind și big blind vor face pariurile forțate și va începe un nou joc.

Concluzii

Un mare avantaj al pokerului online în detrimentul pokerului offline este că se poate juca de acasă, contra la unul sau la mai mulți jucatori, la orice oră și la orice nivel de limită. Recomandarea mea este să-ți testezi abilitățile mai întâi la jocurile cu bani virtuali și abia după ce ai învățat toate regulile jocului și să treci la jocul pe bani reali.

ATENȚIE! Nu întotdeauna jucătorul care are mâna cea mai puternică va câștiga jocul! Aici este vorba despre strategie, despre calcule matematice și probabilități, abilități pe care le vei căpăta în timp. Aceasta este o altă poveste, care va face subiectul unui articol de strategie.

Te-ar mai putea interesa și:

S-ar putea  te intereseze și: