Cum se joacă HoldEm Poker

Scris de Bmg23/01/2024

Supranumit și "Cadillac-ul" pokerului, jocul de Texas Holdem este fără îndoială chiar și în 2023, cea mai populară versiune a jocului de poker, atât la mesele de joc din mediul live, cât și la cele mai importante camere de poker online din lume.

Mulți jucători au precizat faptul că acest lucru se datorează în mare parte faptului că este o versiune ceva mai simplu de înțeles și de analizat chiar și de jucătorii noi. În comparație, alte versiuni ale jocului de poker disponibile pe site-urile de poker online necesită ceva mai multă experiență si sunt mai complexe.

cum se joaca poker b

Atât în mediul online, cât și în cel live jocul de poker cu 5 cărți se joacă în 2 variații: pot limit sau no limit. Însă, cel puțin in mediul live, un joc de pot limit se găsește foarte greu, jocul de no limit fiind preferat de toți împătimiții acestui joc de cărți.

Împărțirea cărților la Texas HoldEm

Oricum, bazele sunt relativ simple și ușor de înțeles. Fiecare jucător de la masă primește de la dealer 2 cărți, iar scopul oricărui jucător este să formeze cea mai bună combinație de 5 cărți cu cele 2 cărți din mână și cele 5 cărți comune, care vor fi așezate de dealer pe masa de joc.

Acțiunea pornește din stânga dealer-ului în sensul "acelor de ceasornic". Cărțile care sunt așezate de către dealer pe masă se numesc:

  • Flop: primele 3 cărți așezate
  • Turn: penultima carte așezată
  • River: ultima carte așezată.

Butonul de dealer

Un aspect important al jocului de Texas Holdem sau al celui de poker online în general este poziția butonului de dealer.

Dacă joci într-un mediu profesionist acest aspect n-ar trebui să te îngrijoreze foarte mult, deoarece oricum n-ai responsabilitaea să amesteci cărțile. Însă, daca ai butonul de dealer în fața ta când joci cu prietenii, atunci înseamnă că este rândul tău să faci cărțile.

În jocul live sau online butonul de dealer mai are și o altă parte interesantă în dinamica jocului. Când ai butonul în față se spune că "joci din poziție" mâna respectivă, adică ești ultimul care are dreptul la o acțiune după ce mizele inițiale au fost plasate.

Blinduri

Un alt aspect foarte important, de fapt mult mai important decat butonul de dealer, sunt blindurile. Acestea necesită o atenție sporită, mai ales în turneele de poker, când cresc de la un nivel la altul, în comparație cu mesele cash, atunci când rămân constante pe întreaga durată a sesiunii de joc de la acea masă.

Blindurile sunt importante în poker, deoarece încurajează plasarea mizelor la fiecare mână jucată, astfel încât să nu existe mâini în care să nu fie plasată nici o sumă de bani pe masă.

Jucătorul din stânga butonului de dealer va fi mereu "Small blind". Următorul jucător în sensul acelor de ceasornic va fi numit "Big Blind".

Pentru a putea intra în mână mereu va trebui să plasezi o miză cel puțin egală cu Big Blind-ul din acel moment al sesiunii. Nici Small Blind-ul nu este menajat, acesta fiind obligat să plătească diferența până la valoarea Big Blind-ului pentru a putea juca mâna respectivă.

În 95% dintre cazuri Small Blind-ul este jumătate din Big Blind. La turnee acest lucru se întâmplă în 100% dintre cazuri. Doar la jocurile de cash se mai pot observa variații, adică: Small Blind: 1 RON, Big Blind: 3 RON sau Small Blind: 2 RON, Big Blind: 5 RON.

Ante la poker

În cadrul turneelor, dar și la anumite jocuri cash, mai apare și aspectul Ante-eurilor. Diferența dintre ele și blind-uri este că acestea sunt plătite de toți jucătorii de la masă, astfel încât pot-urile devin mai mari încă dinainte ca primele cărți ale jocului să fie împărțite.

După ce cunoști toate aceste aspecte de bază jocul de poker cu 5 cărți devine ceva mai ușor, cel puțin din punct de vedere al regulilor. Va trebui doar să te concentrezi să ai cea mai bună mână posibilă, iar în cazul în care crezi că acest lucru nu se întâmplă, să scapi de acea mână, astfel încât să nu pierzi mize foarte mari cu ea.

Ierarhia mâinilor la poker cu 5 cărți

Să vedem care sunt mâinile existente în jocul de Texas Holdem. Voi începe cu cea mai slabă și voi încheia cu cea mai puternică.

maini poker
  1. High-Card: în cazul în care nici un jucator de la masă n-a reușit să construiască măcar o pereche cu cărțile așezate de către dealer pe masă, atunci câștigătorul potului va fi cel care va avea cea mai mare carte valorică în mână.
  2. O pereche: poți avea 2 cărți de același fel încă de la început în mână sau poți construi o pereche cu ajutorul board-ului.
  3. Două perechi: și aici sunt mai multe lucruri de luat în evidență: dacă cea mai mare pereche de la joc este aceeași la 2 jucători, atunci a doua pereche ca valoarea se ia în considerare pentru a stabili câștigătorul.
  4. Three of a Kind (Trei de același fel): Ai 3 cărți de același fel dacă reușești cu ajutorul board-ului și a cărților din mână să ai 3 cărți identice. În cazul în care mai mulți jucători au trei cărți de același fel câștigătorul va fi stabilit în funcție de valoarea cărților mai mari.
  5. Straight (Chintă): o combinație destul de cunoscută și anume o secvență de 5 cărți consecutive, de ex: 2-3-4-5-6, sau 10-J-Q-K-A (numită și "nuts", adică chinta cea mai mare). O combinație de chintă ignorată de unii jucători este A-2-3-4-5, A-ul preluând aici rolul cifrei 1.
  6. Flush (Culoare): o combinație tot de 5 cărți, însă de data aceasta trebuie să fii atent să aibă aceeași culoare. Dacă mai mulți jucători au culoare la finalul jocului se va lua în considerare cartea de valoare cea mai mare.
  7. Full House: una dintre cele mai puternice mâini din jocul de Texas HoldEm. Poți spune că ai realizat full house în momentul în care ai 3 cărți de același fel si alte 2 identice de tip diferit. De ex: ai în mână K-K, iar flop-ul este: K-4-4, în acel moment ai full de popi cu pătrari. Dacă într-o situație rară la finalul jocului este un duel full vs full, va câștiga potul full-ul de cărți cu valoare mai mare.
  8. Four of a Kind (Careul): O altă mână extrem de puternică este, bineînțeles, careul, adică 4 cărți de același fel.
  9. Straight Flush (Chintă de culoare): Cea mai puternică mână din poker este chinta de culoare, adică cea in care ai 5 cărți consecutive de aceeași culoare. În cazul în care doi jucători au o chintă de culoare, atunci se va lua chinta mai mare. Combinația 10-J-Q-K-A de aceeași culoare se numeste chintă roială (Royal Flush).

Cam atât am avut să-ți spun despre ăoker Texas Holdem reguli. Mult noroc la mese!

Te-ar mai putea interesa și:

  • Bonus PokerStars - vezi cum iei bonus la cea mai mare cameră de poker online din lume.
  • 888Poker - citește informații utile despre 888 Poker.
  • Poker reguli - descoperă aici toate regulile jocului de poker.

Lasă un comentariu mai jos:


Adresa ta de email nu va fi vizibilă.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

S-ar putea  te intereseze și: