Prezentarea sportivilor români de la Jocurile Olimpice 2021

0

Delegația României pentru Jocurile Olimpice 2021 a atins în ultimele săptămâni borna de 101 de sportivi care se vor deplasa la Tokyo. Reprezentanții țării noastre vor concura în 17 sporturi diferite în perioada 22 iulie - 8 august.

În acest articol îți voi prezenta fiecare sportiv român care va concura la cea mai importantă competiție sportivă din lume.


Sportivi români la Jocurile Olimpice de vară 2021


1. Atletism

1.1 Andrea Mikloș (400 m)

Atleta în vârstă de doar 22 de ani s-a calificat la Olimpiada 2021 datorită poziției bune pe care o are în clasamentul mondial. Andrea nu a reușit să-și facă baremul pentru proba de 400 de metri în special din cauza faptului că în 2021 nici n-a alergat în sezonul de aer liber, ea fiind accidentată.

bonus superbet pariuri casino fara depunere

Tânăra sportivă este la a doua prezență la Jocurile Olimpice după ce în 2016 a participat în proba de ștafetă 400 de metri. Ea a avut un palmares bun în perioada de juniorat, fiind în 2016 campioană europeană de tineret. Andrea nu are șanse la medalii, însă o calificare în semifinalele competiției este realizabilă.

1.2 Claudia Bobocea (1.500 m)

Și-a asigurat calificarea la Jocurile Olimpice 2020 încă din urmă cu doi ani. Ea a participat și la Olimpiada din 2016, atunci când a luat startul la proba de 800 de metri. Alergătoarea noastră are 29 de ani și se mândrește cu un PB foarte bun pentru 1.500 de metri, de 4:01,31. 

Claudia nu este cotată nici ea cu șanse la medalii, însă este capabilă să ajungă în finala probei. Ea nu are deocamdată nicio performanță notabilă la seniori, iar la ultima ediție a Campionatelor Mondiale a ocupat poziția a 24-a. Totuși, dacă va face o cursă apropiată de recordul său personal, am putea asista la o surpriză plăcută.

1.3 Marius Cocioran (50 km marș)

Reșițeanul reprezintă pentru a treia oară România în cea mai dificilă proba atletică de la Jocurile Olimpice. Veteranul de 37 de ani a mai fost prezent în 2012, atunci când s-a clasat pe locul 39, iar în 2016 a abandonat. Acesta țintește la probabil ultima Olimpiadă din carieră o clasare în top 10, care va fi destul de greu de realizat.

În acest an Marius a concurat în două concursuri, în lunile martie și mai. De notat clasarea pe locul 12 la europeanul de marș pe echipe din Cehia, acolo unde a scos un timp cu aproape 5 minute mai rapid de limita de 4 ore. 

1.4 Alin Firfirică (aruncarea discului)

Este atletul cu cele mai mari șanse la obținerea unei medalii. În urmă cu doi ani a reușit o performanță foarte bună la Campionatele Mondiale și s-a clasat pe locul patru, la doar câțiva centimetri distanță de o medalie de bronz. Are un palmares foarte bun și la tineret, fiind în 2016 campion european U23.  

La competițiile la care a participat în lunile iunie și iulie a avut prestații destul de modeste, sub nivelul său obișnuit. Chiar și așa, în acest an are un SB destul de bun, de peste 65 de metri. Pentru a avea însă șanse la medalie, Alin va trebui ca la Tokyo să se apropie de recordul sau personal de 67.32 metri.

1.5 Andrei Rareș Toader (aruncarea greutății)

Aruncătorul de 24 de ani a avut o primă parte a sezonului 2021 foarte bună. El și-a făcut baremul pentru Olimpiadă în luna iunie, reușind să se califice în stil de mare campion. Andrei a aruncat 21.24 metri la un concurs desfășurat în Cehia, reușind să stabilească și un record național de seniori. 

Sportivul nostru era în cărți pentru calificare și la Olimpiada din 2016. El a primit însă o suspendare după ce a fost depistat pozitiv la un control antidoping. Cert este că la Tokyo are toate șansele să prindă un loc în finala olimpică. Dacă va reuși din nou să arunce peste 21 de metri, atunci Andrei poate intra în cărți cel puțin pentru un top 5.

1.6 Alexandru Novac (aruncarea suliței)

Jocurile Olimpice nu îl prind pe Alexandru în cea mai bună formă a carierei. Sportivul născut în Adjud n-a reușit să-și facă baremul pentru Olimpiadă și va merge la Tokyo datorită locului pe care îl ocupă în clasamentul mondial. Season best-ul său este unul destul de modest, de 81.31 metri.

Vârful de formă l-a atins în 2018, atunci când a reușit să arunce sulița la peste 86 de metri. Cu o astfel de aruncare ar emite pretenții la podiumul olimpic, însă prestațiile din ultima perioadă nu sunt încurajatoare. Mai trebuie spus că Alexandru a fost în 2014 medaliat cu argint la Jocurile Olimpice de tineret.

1.7 Florentina Iușco (săritura în lungime)

A fost printre primii sportivi care s-au calificat la Jocurile Olimpice 2020. Și-a făcut baremul încă din vara anului 2019. Florentina a devenit în 2013 una dintre cele mai promițătoare atlete din România. Atunci ea a reușit să obțină titlul mondial de juniori atât la săritura în lungime, cât și la triplu salt.

E interesant de menționat faptul că atleta a practicat la un moment dat și bobul. În 2018 ea chiar a ajuns campioană mondială de tineret la această disciplină de iarnă. În acest an Florentina are un season best de 6.73 metri și emite fără îndoială pretenții cel puțin la accederea în finală.

1.8 Alina Rotaru (săritura în lungime)

E una dintre cele mai cunoscute atlete din România. Are în palmares medalii la mondialele și europenele de juniori, iar în 2017 a devenit campioană mondială universitară. S-a remarcat și la Campionatele Mondiale din 2019, atunci când a ocupat locul șase în finala acestei probe.

Alina are un record personal de 6.91 metri, stabilit în 2019. În sezonul de aer liber din acest an a reușit doar într-o singură competiție să treacă de 6.50 metri. Cu siguranță își dorește însă ca vârful de formă să fie la Tokyo, fiind și ea o candidată cu șanse bune de a ajunge în finală.

1.9 Daniela Stanciu (săritura în înălțime)

Are la rândul ei asigurată calificarea încă din 2019. Tot în acel an a stabilit și un record personal, de 1.96 metri. În acest an a obținut un foarte bun loc 5 la europenele indoor din Polonia, atunci când a depășit ștacheta pusă la 1.92 metri. Acesta este și season best-ul ei din sezonul în aer liber.

N-are medalii importante obținute la nivel de seniori, însă merită menționat faptul că în 2020 a devenit campioană balcanică. Nu este în cărți pentru o performanță notabilă la Tokyo și îi va fi destul de greu să ajungă chiar și în finală, nivelul competiției urmând a fi unul foarte ridicat.

1.10 Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului)

Are șansa ca la această olimpiadă să-și demonstreze talentul pe care îl are. A avut o perioadă de tineret fulminantă, cu titluri mondiale și europene de juniori. Din 2014 cariera sa a intrat într-un regres, însă ultimii doi ani au fost destul de buni. În 2021 are un PB de 71.97 metri, iar o astfel de performanță o poate propulsa în finala olimpică.

La concursurile din iunie și iulie Bianca a fost foarte constantă și de fiecare dată a aruncat peste 70 de metri. La 31 de ani, aceste Jocuri Olimpice pot fi ultimele pentru ea. Eu unul mă aștept la un rezultat bun din partea ei și cred că va fi una dintre surprizele delegației noastre.

2. Baschet (echipa feminină de 3x3)

 • Lot: Claudia Cuic, Gabriela Mărginean, Ancuța Stoenescu, Sonia Ursu

Baschetul 3x3 debutează la Jocurile Olimpice, iar echipa feminină a României a reușit performanța să se califice la această competiție. "Tricolorele" n-au avut nevoie să treacă printr-un turneu de calificare datorită poziției a patra pe care o ocupă în clasamentul mondial. În ciuda acestui loc, România nu este printre favoritele la medalii.

Fetele noastre au jucat în perioada mai-iunie în trei turnee din seria mondială feminină. Ele au urcat de două ori pe ultima treaptă a podiumului și au mai obținut un loc șase. La aceste competiții au participat puține echipe calificate la Olimpiadă, astfel că aceste locuri trei nu sunt prea relevante. 

3. Box

claudia nechita la jocurile olimpice 2021

3.1 Cosmin Gîrleanu (52 kg)

Campion mondial de juniori în 2015, Cosmin Gîrleanu este una dintre marile speranțe ale boxului românesc. Hunedoreanul a reușit să-și asigure biletele pentru Tokyo 2021 încă de anul trecut. El și-a câștigat meciul de calificare chiar înainte ca turneul de la Londra să fie întrerupt și amânat din cauza pandemiei de coronavirus.

În 2021 Cosmin a reușit deja o performanță notabilă și a luat medalia de bronz la Campionatul European U22. Obiectivul său era cel de a lua aurul, însă a fost învins în semifinale la finalul unei dispute foarte echilibrate. Tânărul pugilist merge la Tokyo cu gândul la medalie, asta deși va avea o misiune foarte dificilă.

3.2 Claudia Nechita (57 kg)

Sportiva din Câmpulung a progresat foarte mult în ultimii ani. Adrian Lăcătuș, antrenorul pugilistei, a lăudat-o foarte mult pe Claudia pentru munca depusă în ultima perioadă. Datorită perseverenței sale a și ajuns la Jocurile Olimpice 2021. Pugilista a făcut un turneu de calificare foarte bun la Londra.

În drumul ei spre Olimpiadă a reușit s-o învingă inclusiv pe Ornella Wahner, campioana mondială din 2018. A ajuns de altfel până în semifinalele turneului, acolo unde a fost învinsă într-un meci care a mai contat doar pentru palmares. Datorită ascensiunii sale, cred că poate produce o surpriză la această ediție a Jocurilor Olimpice.

4. Caiac canoe

4.1 Canoe 2 - 1.000 metri (masculin)

 • Componență: Cătălin Chirilă, Victor Mihalachi

Ambarcațiunea de C2 este singura din lotul național de caiac canoe care s-a calificat la Olimpiada 2021. Cătălin Chirilă și Victor Mihalachi pleacă în Japonia cu speranțe mari și vor ataca podiumul olimpic. Cei doi au luat medalia de bronz la europenele din acest an și sunt medaliați cu aur la Jocurile Europene din 2019.

Victor Mihalachi este și cvadruplu campion mondial, iar medalia olimpică este singura care îi lipsește din palmares. Cătălin Chirilă este mult mai tânăr decât el, însă cei doi formează o echipa extrem de omogenă. Concurența la Tokyo va fi una puternică, însă dacă ambarcațiunea noastră își va atinge vârful de formă pe 7 august, atunci orice este posibil.

5. Canotaj

5.1 Dublu vâsle categorie ușoară (feminin)

 • Componență: Gianina Beleagă, Ionela Cozmiuc

Încep prezentarea lotului de canotaj de la Tokyo 2021 cu un echipaj care ne-a oferit satisfacții enorme în ultimii doi ani. Gianina Beleagă și Ionela Cozmiuc sunt pretendente clare la o medalie olimpică, chiar și la cea de aur. Cele două canotoare sunt duble campioane mondiale de seniori, titluri cucerite în 2017 și 2018.

Gianina și Ionela au luat împreună o medalie și la europenele de anul trecut deși nu s-au aflat în vârf de formă. Anul acesta obiectivul lor este unul clar: medalia la Jocurile Olimpice. Valoarea lor e incontestabilă, iar palmaresul confirmă acest lucru. 

5.2 Dublu vâsle  (feminin)

 • Componență: Nicoleta-Ancuța Bodnar, Simona Radiș

Acest echipaj va fi angrenat la rândul său în lupta pentru medalia de aur. Nicoleta și Simona sunt două canotoare extrem de tinere, care au doar 22 de ani. La această vârstă cele două sportive au deja un palmares impresionant, fiind campioane europene la ultimele două ediții, cele din 2020 și 2021.

La ultima ediție a Campionatelor Mondiale, cea din 2019, fetele noastre au cucerit medalia de argint, fiind depășite doar de echipajul Noii Zeelande. Nicoleta și Simona au arătat însă o formă excepțională în ultimii doi ani și consider că la această Olimpiadă nu au cum să rateze un loc pe podium.

5.3 Dublu vâsle (masculin)

 • Componență: Marian Enache, Ioan Prundeanu

În ciuda faptului că în acest an n-a fost într-o formă prea bună, echipajul masculin de dublu vâsle merge cu speranțe mari la Tokyo. Ambii canotori își doresc o medalie la Jocurile Olimpice, fiind de asemenea conștienți de concurența foarte mare pe care o au în Japonia.

Marian și Ioan au un palmares bun la nivel european și le mai lipsește o medalie doar într-o competiție la nivel internațional. Cei doi sunt vicecampioni europeni în 2018, iar în 2019 au luat bronzul. Cel mai bun rezultat la Campionatul Mondial e un loc șase obținut la ediția de acum doi ani.

5.4 Dublu rame (feminin)

 • Componență: Adriana Ailincăi, Iuliana Buhuș

Un alt echipaj valoros pe care îl aliniem la start este cel de dublu rame feminin. La această probă România a obținut performanțe uriașe la Olimpiadă, iar tradiția poate continua și la Tokyo. În acest an Adriana și Iuliana au luat argintul la europenele de la Varese, fiind depășite cu mai puțin de jumătate de secundă în lupta pentru aur.

Cele două fete mai au un argint și în 2019, iar anul trecut chiar au devenit campioane europene. Ambelor le lipsește din palmares o medalie la nivel mondial. Forma arătată in ultimii ani le da mari speranțe să urce pe podiumul olimpic, fiind printre pretendentele la medalii.

5.5 Dublu rame (masculin)

 • Componență: Ciprian Tudosă, Marius Cozmiuc

Și la masculin venim cu un echipaj foarte tare la dublu rame. Ciprian și Marius au impresionat la europenele din 2020 și au luat fără probleme medalia de aur. Ei au reușit să-i depășească cu aproape trei secunde pe frații Sinkovic, campionii olimpici de la Rio.

La dublu rame cei doi români mai au în palmares un argint mondial în 2018, plus argintul și bronzul la europenele din 2018 și 2019. Ambii au luat medalii și în cadrul bărcii de patru rame. Cu un asemenea palmares, e clar că trebuie să ne așteptăm la o performanță notabilă și din partea lui Ciprian și Marius.

5.6 Patru rame (feminin)

 • Componență: Roxana Anghel, Mădălina Hegheș, Elena Logofătu, Cristina Georgiana Popescu

Această ambarcațiune este una destul de tânăra, toate sportivele fiind născute după 1995. La această disciplină a canotajului nu avem șanse foarte mari la medalii și cred că toată lumea s-ar mulțumi cu o prezență în finală.

Ambarcațiunea de patru n-a mers chiar rău la europenele din acest an. Fetele au obținut un loc patru, însă distanța față de podium a fost destul de mare, de aproape cinci secunde. Cert e că reprezentantele noastre n-au nimic de pierdut și vor merge în Japonia fără presiune.

5.7 Patru rame (masculin)

 • Componență: Ştefan-Constantin Berariu, Cosmin Pascari, Mugurel Vasile Semciuc, Mihăiță Vasile Țigănescu

Speranțe mult mai mari vin dinspre echipajul de patru rame masculin. Acesta este format din patru băieți care au până în 23 de ani și care au impresionat deja pe scena europeană și mondială a seniorilor încă din 2018. Ambarcațiunea de patru a produs atunci marea surpriză la europeanul de la Glasgow și a cucerit medalia de aur.

Evoluțiile bune nu s-au oprit în Scoția. În 2019 cei patru canotori au devenit vicecampioni mondiali, fiind la mai puțin de două secunde distanță de o medalie de aur. La europenele din acest an echipajul a luat tot un argint, iar la Tokyo visează cu toții să urce pe cea mai înalta treaptă a podiumului.

5.8 8+1 (feminin)

lotul de canotaj la tokyo 2021
 • Componență: Viviana-Iuliana Bejinariu, Amalia Bereș, Mădălina Bereș, Georgiana Dedu, Maria-Magdalena Rusu, Denisa Tîlvescu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Daniela Druncea

8+1 este echipajul care în istoria Jocurilor Olimpice ne-a adus satisfacții enorme. După bronzul din 2016, România țintește și la mai mult la această Olimpiadă. Barca noastră pentru Tokyo este formată din sportive excepționale, care sunt pregătite să se lupte cu forțele mondiale pentru o medalie.

România a dominat această probă la nivelul european în ultimii ani și a luat medalii de aur pe linie. La ultimele două ediții ale mondialelor nu am luat nicio medalie, însă în barca pentru Tokyo avem patru canotoare care în 2017 luau aurul mondial la Sarasota. Așteptările sunt evident mari, urmând ca toată România să urmărească cu sufletul la gură finala de pe 30 iulie.

5.9 8+1 (masculin)

 • Componență: Constantin Adam, Vlad-Dragoș Aicoboae, Sergiu-Vasile Bejan, Alexandru Petrișor Chioseaua, Florin-Nicolae Arteni-Fîntînariu, Ciprian Huc, Florin-Sorin Lehaci, Constantin Radu, Adrian Munteanu

La această ediție a Jocurilor Olimpice ne putem pune speranțe în medalii și de la echipajul de 8+1 masculin. În ultimii ani această ambarcațiune a crescut foarte mult și practic îi lipsesc medaliile doar la nivel mondial. La ultimele Campionate  Mondiale ambarcațiunea n-a prins finala, însă acum are toate șansele s-o facă.

În primăvară canotorii noștri au luat argintul la europene și au încheiat cursa la mai puțin de o secundă distanță de puternicul echipaj al Marii Britanii. Aceștia au luat medalii și la europenele din 2018 și 2020, iar ascensiunea lor ar putea fi încununată cu o medalie la Jocurile Olimpice 2021.

6. Ciclism

6.1 Eduard Grosu (cursa pe șosea)

Edi este de departe cel mai valoros rutier din țara noastră. După ce în 2016 nu și-a îndeplinit visul de a ajunge la Olimpiadă, în acest an el merită din plin să fie prezent la Tokyo. Ciclistul de la Delko-Marseille Provence activează de mulți ani în lumea ciclismului profesionist, mai exact din 2014.

Eduard e multiplu campion național, iar în 2015 și 2016 a participat în Giro d'Italia. Din păcate traseul de la Tokyo nu i se potrivește foarte bine, fiind unul cu multe ascensiuni grele. Rutierul român este specializat pe sprint, însă a declarat că va dori să intre din start într-o evadare și va ținti o clasare cât mai bună.

6.2 Vlad Dascălu (mountain bike)

Pe Vlad nu îl pot descrie decât ca fiind perla ciclismului românesc. Născut la Fălticeni, el locuiește de peste 10 ani în Spania și a beneficiat de condiții de antrenament mult mai bune decât în țară. Cu o pregătire foarte bună, dar și cu multă motivație, Vlad a scris istorie și a devenit în 2019 campion mondial și european de U23.

La doar 23 de ani, ciclistul nostru concurează cu brio și în competițiile de seniori. El a participat în acest an la toate concursurile de Cupă Mondială și de fiecare dată s-a clasat în top 20. Cea mai bună clasare a fost un loc 5 obținut acum mai puțin de o lună în Austria. Nu se află printre favoriții la medalii, însă îl văd cu șanse mari cel puțin la un top 10.

7. Fotbal (echipa masculină)

 • Lot: Marian Aioani, Mihai Popa, Ștefan Târnovanu, Andrei Rațiu, Ricardo Grigore, Andrei Chindriș, Virgil Ghiță, Alexandru Pașcanu, Radu Boboc, Florin Ștefan, Andrei Ciobanu, Marius Marin, Marco Dulca, Alexandru Dobre, Valentin Gheorghe, Ion Gheorghe, Tudor Băluță, Eduard Florescu, Antonio Sefer, George Ganea, Andrei Sîntean (3 jucători vor fi rezerve)

În 2019 naționala de tineret a României scria istorie și reușea calificarea la Jocurile Olimpice după o pauză de 57 de ani. După succesul de la EURO U21 multă lume chiar se gândea că naționala e capabilă să obțină o medalie la Tokyo. Din păcate majoritatea echipelor nu și-au lăsat jucătorii la Olimpiadă, astfel că Mirel Rădoi a avut bătăi de cap pentru a definitiva lotul pentru deplasarea în Japonia.

România a avut însă mare noroc la tragerea la sorți. Băieții noștri vor da piept in grupe cu Honduras, Noua Zeelandă și Coreea de Sud. Chiar dacă avem un lot mai slab, primele două adversare menționate sunt cotate sub noi ca valoare pe Transfermarkt. Sunt speranțe să trecem de grupe, însă e greu de crezut că putem ținti spre semifinale.

8. Gimnastică 

8.1 Marian Drăgulescu (calificări)

Cel mai titrat gimnast al României a rămas în activitate doar pentru a-și vedea visul împlinit, cel de a obține aurul olimpic. Ajuns la 40 de ani, Marian are în palmares opt titluri mondiale și 10 europene. El a reușit performanțe notabile și la Jocurile Olimpice din 2004, atunci când a luat un argint și două medalii de bronz.

Deși el se gândește la aur, misiunea pentru a ajunge chiar și în finala de la sărituri va fi foarte dificilă. La concursurile din acest an Marian a prezentat execuții cu o dificultate destul de mică. El a declarat totuși că până la Tokyo vrea să crească treptat nota de plecare, acest lucru fiind absolut necesar pentru a fi capabil să se lupte la podium.

8.2 Maria Holbură (calificări)

Și-a asigurat biletele pentru Jocurile Olimpice 2020 la Campionatele Mondiale din 2019. E interesant că gimnasta născută în Constanța a vrut să se retragă după acea ediție a mondialelor, însă calificarea la Olimpiadă a făcut-o să se răzgândească și să-și continue activitatea sportivă.

Maria a declarat că obiectivul ei pentru Tokyo este cel de a prinde finala de 24 de la individual compus. Ea nu are șanse la medalie și nici la o calificare în finalele pe aparate, însă va încerca să-și joace cartea până la capăt.

8.3 Larisa Iordache (calificări)

Din lotul de gimnastică pentru Jocurile Olimpice 2021 o văd pe Larisa cu cele mai mari șanse de a urca pe podium. Acesta ar putea fi ultimul mare concurs al ei și va da totul pentru a-și încheia cariera în glorie. De-a lungul anilor gimnasta noastră a avut probleme mari cu accidentările, iar dacă va fi sănătoasă la Tokyo, poate ținti o medalie la bârnă sau chiar la individual compus.

Larisa s-a calificat dramatic la Olimpiada 2021 după ce în acest an a evoluat cu o stare subfebrilă la europenele de la Basel, având o infecție la rinichi. Ea a trecut însă peste obstacolele de sănătate și și-a asigurat în acel concurs biletele pentru Tokyo. Mai menționez că ea e multiplă medaliată mondială și europeană, iar în 2012 a luat bronzul la Londra în concursul pe echipe.

9. Înot

9.1 Bianca Costea (50 metri liber)

Este mezina lotului, iar la începutul anului a împlinit 16 ani. S-a calificat la Tokyo după ce a făcut baremul B de calificare, având un PB de 25:34. S-a remarcat prima dată la nivel internațional în 2019, atunci când a luat aurul la proba de 50 de metri liber de la Festivalul Olimpic al Tineretului de la Baku.

Această prezență la Olimpiadă va conta mai mult din punct de vedere al experienței la un astfel de nivel. Bianca nu are nicio șansă la medalie, însă probabil are obiective mult mai mari pentru Paris 2024. În aceste zile ea participă la europenele de juniori din Italia, acolo unde se află printre favoritele la medalii la 50 de metri liber.

9.2 Robert Glință (100 metri spate)

Merge cu gânduri mari la Tokyo după ce în această primăvară a scris istorie pentru înotul românesc. La Campionatul European de la Budapesta a devenit primul băiat din România care a luat aurul european. Medalia a fost cucerită la 100 de metri spate, iar în proba de 50 a câștigat argintul.

La nivel de seniori îi lipsește o medalie la nivel mondial. La forma în care se află speră s-o obțină chiar la această ediție a Jocurilor Olimpice. Concurența va fi fără îndoială una extrem de puternică, el având al 10-lea timp de calificare, un 52.88 care e de altfel și recordul național.

Robert Glință are cota 20 să câștige titlul olimpic în această probă! Pariază acum!

9.3 Daniel Martin (100 metri spate)

Al doilea român din proba de 100 de metri spate este deținătorul recordului de la Campionatele Europene de juniori. Daniel Martin a avut un juniorat încununat cu multe reușite. El este medaliat la mondialele și europenele de juniori, având în palmares chiar și un aur la concursul continental desfășurat în 2018.

Tot în 2018 a luat două medalii de argint la Jocurile Olimpice de tineret. Încă nu a confirmat la nivel de seniori, însă are doar 20 de ani. Nu pare a se afla în cea mai bună formă a carierei după ce la Campionatul European de la Budapesta a înotat cu mult sub nivelul său obișnuit și nu s-a apropiat de un timp care să-i permită măcar prezența in semifinalele probei.

9.4 David Popovici (100 și 200 metri liber)

david popovici la jocurile olimpice tokyo

David nu este doar noua stea a înotului românesc, ci a întregului sport românesc. Prezent în aceste zile la Campionatele Europene de juniori, tânărul de doar 16 ani a depășit așteptările tuturor și a stabilit două recorduri mondiale de juniori la probele la care va participa la Olimpiada 2021, respectiv 100 și 200 de metri liber.

Ca să va faceți idee, timpul lui David de la ambele probe ar fi fost suficient ca în 2019 să câștige medalie la Campionatele Mondiale de seniori. La 100 de metri el are chiar cea mai bună performanță a sezonului la seniori. Datorită acestei forme de excepție pe care o traversează, îl văd pe înotătorul nostru favorit să ia măcar o medalie în Japonia.

10. Judo

10.1 Andreea Chițu (52 kg)

Pentru Andreea Chițu această Olimpiadă ar putea fi ultima din carieră. Ajunsă la 33 de ani, judoka are un palmares impresionant, fiind campioană europeană, medaliată cu aur la Jocurile Europene din 2015, dar și triplă medaliată mondială. Singura medalie care îi lipsește din palmares este cea de la Jocurile Olimpice.

Tokyo 2021 n-o prinde însă pe Andreea în cea mai bună formă a carierei. Momentan ea ocupă locul 23 mondial, astfel că teoretic va avea multe adversare mai puternice. De asemenea, la mondialele din urmă cu o lună, ea a fost eliminată încă din primul tur. Să nu uităm totuși că în toamnă a luat argint la europene, dar și un bronz la o competiție de Grand Slam.

10.2 Alexandru Raicu (73 kg)

Este mezinul lotului român de judo pentru Jocurile Olimpice 2021. În februarie a impresionat pe toată lumea prin aurul luat la Grand Slam-ul de judo de la Tel Aviv. În special datorită acelui rezultat este acum clasat pe locul 30 în lume, poziție ce i-a permis prezența la Tokyo.

După victoria de la Tel Aviv n-a mai obținut însă rezultate impresionante în acest an. A fost și el eliminat în prima rundă la Campionatul Mondial din luna iunie. Nu se află printre favoriții la medalii, însă n-ar fi exclus să prindă o formă precum a fost cea din luna februarie.

10.3 Vlăduț Simionescu (+100 kg )

Se află la a doua sa participare la JO. A mai fost prezent la ediția din 2012, atunci când a fost eliminat în al doilea tur. Cel mai bun rezultat al anului este un loc cinci obținut la Grand Slam-ul de la Kazan. A fost și el eliminat prematur la Campionatele Mondiale, însă a intrat în concurs direct în turul doi.

N-are încă nicio medalie europeană sau mondială de seniori. În schimb a urcat de două ori pe podium la competițiile de Grand Slam și de șase ori la cele de Grand Prix. Momentan ocupă locul 24 în lume la această categorie și va fi obligatoriu să fie în formă maximă pentru a le face față mai puternicilor săi adversari.

11. Lupte

11.1 Andreea Ana (53 kg)

Merge la Tokyo 2021 după ce la Sofia a făcut un turneu de calificare aproape perfect. A avut nevoie de trei victorii pentru a-și lua biletele pentru JO, iar în finala care s-a disputat doar pentru palmares a fost învinsă de rusoaica Olga Khoroshavtseva, dublă campioană europeană și medaliată mondială.

Andreea are doar 20 de ani și are tot viitorul în față. În 2018 și 2019 ea a luat medalia de bronz la Campionatele Mondiale U23. Deși e foarte tânără pentru a face performanță la seniori, ea a luat deja două medalii de bronz la europene. Nu e cotată cu șanse mari la medalii, însă e pe o pantă ascendentă și practic n-are nimic de pierdut la Tokyo.

10 este cota Andreei Ana pentru cucerirea titlului olimpic, fiind a cincea favorită de la această categorie. Pariază acum!

11.2 Alin Alexuc-Ciurariu (130 kg greco-romane)

E la a treia sa Olimpiadă și a declarat că are ca obiectiv o medalie. În 2016 a fost foarte aproape s-o obțină în limitele categoriei de 96 de kilograme, însă a fost învins chiar în meciul pentru bronz. De atunci și-a ridicat categoria, iar această decizie pare a fi una inspirată.

Anul trecut a reușit performanța carierei și a devenit campion european la Roma după ce în 2018 și 2019 a luat bronzul. S-a calificat și el in urma turneului mondial de la Sofia, pe care l-a și câștigat. Are șanse la medalii, însă depinde mult și de norocul pe care îl va avea la tragerea la sorți.

Alin Alexuc-Ciurariu este al șaselea favorit al probei, cu o cotă de 20 pentru cucerirea aurului olimpic. Pariază aici!

11.3 Kriszta Incze (62 kg)

A fost aproape să rateze prezența la Jocurile Olimpice de la Tokyo după ce a fost învinsă în turul 2 de la Sofia de către Lyubov Ovcharova, o vicecampioana mondială. A profitat de faptul că delegația Coreei de Nord nu va mai participa la competiția din Japonia și i-a fost realocat locul chiar ei.

Are un palmares bun la nivel european, însă îi lipsește o medalie mondială. În acest an a luat bronzul la europenele de la Varșovia, asta după ce în 2019 punea mâna pe medalia de argint. Are 25 de ani și suficientă experiență în spate pentru a încerca să-și îndeplinească visul olimpic.

10 este cota pentru ca Kriszta Incze să câștige medalia de aur, fiind a cincea favorită de la această categorie. Pariază acum!

11.4 Albert Saritov (97 kg libere)

Este un sportiv de origine cecenă, care a fost naturalizat înainte de JO 2016. A fost unul dintre cei doar patru medaliați ai României de la Rio. I-a fost decernată atunci medalia de bronz, iar acum țintește la una și mai strălucitoare. De atunci însă s-a mai remarcat o singură dată, la europenele din 2020, atunci când a luat argintul.

S-a calificat tot în urma turneului mondial de la Sofia. L-a învins atunci în meciul decisiv pe veteranul Valeriy Andriytsev, medaliatul cu argint din 2012. În turneul din Bulgaria a arătat o formă foarte bună, care îi dă speranțe și în vederea concursului de la Tokyo.

Albert Saritov este favorit 3 la câștigarea medaliei de aur, cu o cotă de 6.50! Pariază acum!

11.5 Alina Vuc (50 kg)

Consider că e luptătoarea cu cele mai mari șanse la o medalie. Ea a reușit să confirme în acest ciclu olimpic și pe plan mondial, reușind să cucerească argintul la Campionatele Mondiale din 2017 și 2019. Mai are în palmares și trei medalii europene și practic îi lipsește doar aurul la o competiție de anvergură.

E calificată la Tokyo încă din 2019, datorită prestației excelente pe care a avut-o la mondiale. A avut probleme și cu accidentările, iar în 2019 a suferit o operație de ligamente. La europenele de anul acesta a fost eliminată în sferturi, însă obiectivul ei principal pentru 2021 este cel de a câștiga o medalie olimpică.

Alin Vuc pleacă cu șansa a doua la această categorie, în opinia caselor de pariuri, având cota 2.60 pentru cucerirea aurului olimpic. Pariază acum!

12. Scrimă

12.1 Ana Maria Popescu (spadă)

E una dintre sportivele de la care așteptările pentru medalie sunt foarte mari.  Ajunsă la 36 de ani, spadasina noastră are un aur cu echipa la Jocurile Olimpice din 2016 și un argint la Beijing. Are șapte medalii de aur europene, două mondiale și două câștigate la Jocurile Europene din 2015.

Este liderul mondial la spadă și reușește să impresioneze chiar și la această vârstă înaintată. În acest an a participat doar la un concurs de Cupă Mondială, clasându-se pe locul 33. Ea a suferit în primăvara anului trecut o operație la genunchi, care cel mai probabil a scos-o din ritm, însă și-a revenit complet și se pregătește de multe luni doar cu gândul la Tokyo.

Ana Maria Popescu este principala favorită să câștige titlul olimpic la spadă, cu o cotă de doar 1.50. Pariază acum!

12.2 Iulian Teodosiu (sabie)

S-a calificat după ce în luna aprilie a câștigat turneul european de calificare de la Madrid. Continuă astfel tradiția participărilor la o armă care ne-a adus multe satisfacții în ultimii zeci de ani. Îi va fi foarte greu totuși să se lupte pentru o medalie, fiind clasat momentan pe locul 41 în clasamentul mondial.

Iulian are în palmaresul său medalii mondiale și europene la seniori. El a reușit aceste performanțe cu echipa și astfel ii lipsește un podium individual. La 26 de ani, ar mai putea prinde două ediții ale Jocurilor Olimpice la care să se lupte pentru medalii, însă la Tokyo 2021 cred că are șanse mici să avanseze până în semifinale.

13. Tenis

13.1 Dublu feminin

 • Componență: Monica Niculescu & Raluca Olaru

Monica și Raluca au fost singurele tenismene din România care au răspuns prezent apelului pentru Jocurile Olimpice. Pe tabloul de simplu am fi putut avea patru reprezentanțe, însă din diverse motive toate nu vor participa. Monica și Raluca vor încerca să aibă un parcurs cât mai lung la Tokyo, deși le va fi foarte dificil.

Ambele sunt specializate pe dublu și ocupă locurile 57 și 40 în clasamentul mondial de dublu. Cele două românce n-au jucat multe turnee împreună, însă se cunosc destul de bine. Să nu uităm de asemenea că în 2020 ele au ajuns în finala turneului de zgură disputat la Praga. Șansele la medalii sunt mici, pe tablou fiind înscrise adversare mult mai bine cotate.

13.2 Mihaela Buzărnescu (simplu)

Până la urmă vom avea la Tokyo o reprezentantă și pe tabloul de simplu. Este vorba de Mihaela Buzărnescu, sportivă care a prins biletul pentru Japonia în ultimul moment. Ea a profitat de numeroasele retrageri ale jucătoarelor mai bine cotate și astfel participă la Jocurile Olimpice 2021 chiar dacă ocupă doar locul 169 în clasamentul mondial.

E clar că Miki nu traversează în acest sezon cea mai bună formă a carierei. Ea se află într-un declin în ultimii ani și e departe de prestațiile din 2018, atunci când ocupa un excelent loc 20 în clasamentul mondial. Mihaela nu se află printre favoritele la medalii și îi va fi greu chiar să câștige măcar un meci-două.

14. Tenis de masă

14.1 Echipa feminină 

tenis de masa romania jocurile olimpice
 • Componență: Daniela Dodean, Elizabeta Samara (participă și la individual), Bernadette Szocs (participă și la individual și dublu mixt)

Tenisul de masă românesc a obținut în ultimii ani foarte multe medalii la nivel european. Pe plan mondial lipsesc însă medaliile din cauza dominației asiatice. Federația noastră are însă ca obiectiv o medalie la Tokyo, iar cele mai multe șanse le avem cu echipa și la dublu mixt. Pentru fetele noastre va fi însă foarte important să prindă un culoar bun până în semifinale.

Echipa noastră e multiplă medaliată la Campionatele Europene, iar în 2017 a luat chiar aurul. Româncele au luat și argintul la Jocurile Europene din 2019. Bernie și Eliza sunt clasate foarte bine și în clasamentul mondial, în top 30, în timp ce Daniela vine cu o experiență vastă de la competițiile precedente.

Eliza va fi angrenată și la simplu, în timp ce Bernadette va mai juca la simplu și dublu mixt. În probele de simplu e foarte greu să speri la o medalie, însă la dublu mixt orice este posibil, iar Bernie și Ovidiu au jucat tot timpul bine împreună.

14.2 Ovidiu Ionescu (simplu și dublu mixt)

S-a calificat în proba de simplu în urma turneului european de calificare desfășurat în Portugalia. Pe tabloul individual îi va fi foarte greu să obțină o performanță notabilă și cel mai probabil se va concentra pe dublu mixt. El a luat de altfel argintul la Jocurile Europene din 2019 alături de Bernadette Szocs. 

E singurul sportiv din lotul de tenis de masă pentru Tokyo care are în palmares o medalie mondială, câștigată la dublu in 2019. A luat și el medalii la nivel european, însă marele obiectiv rămâne probabil medalia olimpică.

15. Tir

15.1 Laura-Georgeta Ilie (10 metri pușcă cu aer comprimat)

Deși mai aveam sportivi cu șanse de calificare, Laura-Georgeta Ilie a rămas singura reprezentantă a României în competiția de tir. Ea este de departe cea mai valoroasă sportivă de la noi din țară la această disciplină, fiind campioană europeană în 2019 și 2020. Acești doi ani au fost foarte buni pentru ea, iar în 2019 a luat aurul la Jocurile Europene.

Sportiva noastră a câștigat în 2018 și o etapă de Cupă Mondială, iar în 2019 a luat bronzul la finala Cupei Mondiale. Este una dintre favoritele pentru a intra în finală la Tokyo și este cotată cu șanse și la medalie. Competiția la tir este una imprevizibilă, iar medalia va depinde foarte mult de forma de moment pe care o va avea în ziua de concurs.

7 este cota pentru ca Laura-Georgeta Ilie să cucereacă titlul olimpic, ea fiind a cincea favorită a probei. Pariază acum!

16. Tir cu arcul

16.1 Mădălina Amăistroaie

La doar 18 ani, Mădălina a surprins pe multă lume prin calificarea la Olimpiadă. În iunie ea a reușit să câștige turneul de calificare de la Paris după o evoluție entuziasmantă. Ea și-a început ascensiunea la nivel mondial chiar în acest an și a urcat pe un extraordinar loc 20 în ierarhia feminină, o performanță uriașă pentru România.

Toată lumea a rămas impresionată în martie de locul patru ocupat la etapa de Cupă Mondială din Guatemala. Acest rezultat a venit după un alt loc patru reușit la Grand Prix-ul European din Antalya. Mădălina vine la Tokyo fără niciun fel de presiune, lucru ce poate reprezenta un mare atu în ziua de concurs.

Mădălina Aăistroaie are cota 50 pentru a câștiga titlul olimpic, fiind a zecea favorită a întrecerii. Pariază aici!

17. Triatlon

17.1 Felix Duchampt (individual)

Este un triatlet de origine franceză care a fost cooptat în lotul României chiar anul trecut. A ales să reprezinte altă țară din cauza faptului că nu era printre atleții de top din Franța și astfel avea șanse mici să meargă la Jocurile Olimpice. Nu are rezultate foarte notabile și ocupă locul 51 în clasamentul mondial.

Nu are șanse la medalii, însă la ultima etapă de Cupă Mondială la care a participat s-a clasat pe locul 11. Are și podiumuri de Cupa Mondială în anii precedenți, dar adversarii care vor fi prezenți la Tokyo sunt mult prea puternici pentru a-și pune speranțele într-o medalie.

Cel mai bun tipster

# Tipster Castigate Procentaj Unitati
1
Radu Oprea
Forma: Castigat Castigat Castigat Castigat Pierdut Pierdut Castigat Pierdut Castigat Pierdut
14 din 21 67% +635.00 Vezi Ponturi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here