Ce este ROI la pariuri și cum se calculează

0

Motivul principal pentru care punem un pariu în orice sport este să câștigăm cât de mult se poate, în timp ce pierderile sunt minimizate. Orice parior / tipster profesionist ar trebui să-și țină profitul total într-un document personal. Ar trebui să știi întotdeauna dacă pierzi bani, sau faci profit, și nu doar rata de câștig / pierdere.

Înregistrează-te AICI la casa de pariuri preferată de români!

ce este ROI la pariuri

Return on Investment (ROI) și Yield sunt 2 concepte legate unul de celălalt, ce sună complex, însă sunt de fapt foarte simplu de folosit și de înțeles. În acest articol o să-ți prezint cele 2 concepte venite din lumea financiară, concepte care te vor ajută să-ți analizezi mai bine strategia de pariuri.

1. Ce e este ROI?

formula ROI

În termeni economici „Return on Investment” este suma de bani pe care o câștigi sau o pierzi într-o investiție. Poate fi exprimată în termeni de procentaj sau în numere. Poți de asemenea s-o numești „rate of profit” sau, mai simplu, „return”.

Investitorii calculează ROI în funcție de tranzacții. De exemplu: dacă cumperi o casă cu 1.000.000 RON și o vinzi 2 ani mai târziu cu 1.250.000 RON și este necesar să plătești 100.000 RON pentru întreținere și taxe, atunci obții un ROI de 150.000 RON. În procentaje ai un ROI de 15% raportat la investiție.

2. ROI în pariurile sportive

După ce ai făcut prima depunere de bani la o casă de pariuri online, probabil o să plasezi frecvent pariuri. Banca ta inițială va avea de suferit de multe ori după pariurile puse și se va transforma în funcție de câștig sau de pierdere.

De aceea recomandat estă să începi cu un depozit măsurat și să crești gradual cu pariuri cu mize de maxim 10% din bancă, pentru a mări treptat bankroll-ul. Calculul ROI îți va arăta profitul total, de obicei în termen de procentaj.

2.1 De ce este ROI important?

Return on Investment reprezintă un calcul important în evaluarea strategiei de pariuri. Dacă poți face constant un profit de 20% din 100 RON investiți, atunci probabil este timpul să îmărești miza, deoarece strategia ta va produce aproape mereu același procentaj, indiferent dacă banca ta va fi de 100, 1000, 10.000 sau 100.000 RON.

Iar 20% din 100.000 RON sunt bani de luat în seama! Evident, strategia se aplică după calcule clare, nu prin decizii pripite.

Bonus mare la pariuri sportive – ia-l de AICI!

2.2 Cum se calculează ROI?

Formula de calcul pentru ROI este foarte simplă, cea mai comună fiind:

ROI = (Profitul Net / Costul Investiției) x 100.

Bineînțeles că trebuie să calculezi mai întâi „profitul net”. Acesta poate fi negativ sau pozitiv. Depinde, evident, dacă ai pierdut sau ai câștigat bani.

În acest caz poți folosi una dintre următoarele formule:

  • Dacă ai profit: ROI = [(Totalul de bani returnat/ Totalul de bani investit) -1)] x 100.
  • Dacă ești în pierdere: ROI = [1 – (Totalul de bani investit / Totalul de bani returnat)] x 100.
chart ROI

2.3 Exemple

Să zicem că ai făcut cont pe superbet.ro. Faci o depunere inițială de 1.000 RON și împărți banca în mai multe pariuri. După câteva zeci de astfel de mize investite pe unul din campionatele pe care le stăpânești va fi timpul să faci o analiză asupra strategiei de pariuri.

2.3.1 Profitul

Fiecare parior profesionist are ca țel profitul și acesta ar trebui să fie-n vederile oricărui investitor în pariuri sportive.

În exemplul dat, după ce ai plasat 100 de pariuri cu mize diferite ai ajuns la o banca totală de 1.200 RON. Pentru a calcula ROI vom folosi următoarea formulă:

  • Profitul Net = 1200 – 1000 = 200.
  • Costul Investiției = 1000.
  • ROI = (200 / 1000) x 100% = 20%.

După cum se observă, exemplul este foarte simplu și pe înțelesul tuturor, în pariuri nu contează câte mize plasezi, câștigi sau pierzi, ROI-ul tău ar trebui să fie calculat periodic.

2.3.2 Pierderea

Evident că nu toți pariorii sunt în stare să facă profit după, să spunem, 4 luni de zile. Dacă depozitul tău inițial rămâne de 1.000 RON este posibil ca acesta să se diminueze, undeva la 800 RON.

În acest caz vei avea un ROI negativ:

  • Profitul Net = 800 – 1000 = -200.
  • Costul Investiției = 1000.
  • ROI = (-200 / 1000) x 100% = -20%

Calculul simplu de mai sus îți arată că ai o pierdere de 20%.

Evident că există și calculatoare online pentru ROI. Un astfel de exemplu îl găseși pe site-ul betblog.com.

roi calculator

2.4 Cât este un ROI bun în pariurile sportive?

Aceasta este o întrebare des întâlnită în forumurile de pronosticuri sportive. Bineînțeles, casele online doresc să țină această informație „în familie”, însă nu este chiar atât de ușor.

Vei găsi tipsteri care au procentaje uriașe în ROI, gen 30%, însă cele mai realiste sunt cuprinse între valorile de 5% și 10%.

3. Ce este Yield și cum îl calculăm

ROI este foarte important atât din punct de vedere al termenilor, cât și al procentajelor, iar Yield nu diferă cu mult față de acest concept. Acesta îți dă o idee de cât de bine te descurci în timp.

Yield poate însemna profit, câștiguri sau valoarea netă în termeni economici, însă în pariurile sportive avem o definiție specifică.

Astfel, putem defini Yield ca profitul sau pierderea din totalul investit într-o perioadă aleasă, în care ai plasat pariuri.

Diferența dintre ROI și Yield este că cel din urmă îți da media investiției returnată pe un pariu, nu profitul total. Cu cât ai mize mai mari și cu cât câștigi mai mult, cu atât vei avea un Yield mai ridicat și viceversa.

3.1 Cum calculăm Yield?

Formula pentru Yield este una foarte simplă:

[(Total câștiguri – Total pariuri) / Total pariuri] x 100%

Aceasta îți va reda câștigul tău per pariu.

3.2 Exemplu

Avem următorul exemplu în care ne limităm la 5 pariuri. Avem o miza de 10 RON pe 5 pronosticuri fotbal diferite. Câștigi 4 pariuri și pierzi unul, iar totalul câștigurilor va fi de 64.5 RON, după ce ai mizat un total de 50 RON.

Mai jos avem șirul de 5 evenimente propuse:

exemplu yield

Astfel, după 5 pariuri, Yield-ul tău este calculat astfel:

[(64.5 – 50) / 50] x 100% = 29%

Astfel ai o rată de câștig de 29% per pariu cu aceste 5 pronosticuri.

3.3 De ce este Yield important?

În primul rând pentru că te ajută să înțelegi succesul strategiei tale în pariuri sportive. Cu cât este mai ridicat, cu atât succesul tău este mai mare că parior sau investitor.

Poți utiliza Yield pentru analiza multor aspecte în strategia ta de pariuri: dacă mizezi pe piețe diferite, dacă o faci pe tipuri diferite de evenimente sau chiar pe sporturi diversificate.

Dă click AICI și ai bonusuri la fiecare din primele 3 depuneri!

3.4 Cât este un Yield bun în pariurile sportive?

Un Yield solid depinde foarte mult de sporturile și piețele de pariuri în care ești implicat și la fel de totalul pariurilor pe care le plasezi.

Un Yield mediu între 4% și 10% este un mod realistic de a face profit. Dacă poți avea un Yield mai mare de 6% din tot sezonul fotbalistic, te poți considera un tipster / parior de succes!

4. Importanța ROI și Yield

În general, Yield și ROI îți vor da procentaje asemănătoare. Ce contează este ca tu să fii capabil să performezi în mod constant cu ajutorul ambelor formule de calcul.

Aceste secvențe și calculul lor îți arată cât de bun ești în alegerea pariurilor. O dată ce dovedești că poți câștiga-n mod constant, după sute de pariuri cu mize mici, atunci poți considera că poți creșt miza și astfel să devii un parior profesionist.

Trebui să reții că banca ta nu va fi vreodată infinită și pentru o mai bună gestionare a ei este necesar s-o împarți în unități. Astfel o vei gestiona mai bine și, evident, nu vei face greșeala (pe care o fac mulți pariori începători) să joci „all in”.

5. Concluzii

Majoritatea pariorilor neexperimentați țin cont de progresul lor doar prin balanța contului, neavând o strategie de bankroll management sau cunoștințe despre rata de câștig. Când câștigă retrag banii, iar când pierd depun, fără să știe cu adevărat dacă au făcut profit real.

Trebuie să ții cont că vei avea și câștiguri, dar și pierderi. Calculul ROI se referă la totalul investiției vs totalul returnat. O strategie prost aleasă combinată cu o supraestimare în cunoștințele de sport îi va duce pe cei care ar putea avea câștig, în ceea ce numim „cash cows” pentru casele de pariuri.

Dacă vrei să fii un parior serios, ai nevoie de o strategie bine stabilită. Consideră pariurile sportive o investiție, în loc de un hobby. Nici un investitor serios nu s-ar gândi să depună o sumă de bani într-un business, fără a lua în considerare returul investiției.

Descoperă AICI casa de pariuri cu cele mai bune cote!

Chiar dacă ai un ROI de 5%, 10% sau 20%, ce contează cu adevărat este profitul absolut, adică banii reali pe care-i câștigi. 20% este un ROI excelent, însă 20% din 100 RON reprezintă doar 20 RON. Astfel, ca să faci bani suficienți (investiție inițială solidă) pentru a justifica timpul petrecut cu analiza și pariul pe un meci trebuie să pornești cu o bancă mai mare și să știi în timp când este momentul oportun pentru a mări miza.

Cel mai bun tipster

# Tipster Castigate Procentaj Unitati
1
adrian1981
Forma: Castigat Castigat Pierdut Castigat Castigat Castigat Castigat Pierdut Castigat Pierdut
6 din 7 86% +294.00 Vezi Ponturi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here