În ultimii ani, cuvântul ”play off” a căpătat o importantă atenție pe planul sportiv atât la nivel național, cât și internațional. Poate nu știi ce înseamnă play off sau poate doar ai anumite nelămuriri, cert este că în următoarele rânduri vei regăsi toate informațiile necesare despre acest termen.
Ce înseamnă play off
În traducere liberă din limba engleză ”play” = a juca, „off” = oprit.
Totuși, sensul la care facem referire când spunem „play off” este acela de a departaja o competiție între echipele clasate cel mai bine și celelalte din clasament.
Practic, această denumire este reprezentată de finalul campionatului regular și începerea fazelor finale pe baza unui alt sistem, care va stabili câștigătoarea competiției.
Mai jos vei regăsi informații despre modul de desfășurare al acestui sistem în mai multe sporturi.
Ce înseamnă play off în fotbal
Sportul ”rege” nu putea să lipsească din lista celor care au aplicat acest sistem, însă trebuie specificat faptul că nu toate campionatele au implementat play-off-ul, ci doar anumite competiții, pentru care de regulă găseșți si predicții fotbal.
Mai mult decât atât, există regulamente diferite, de la campionat la campionat.
Cum funcționează play-off-ul în fotbal
În campionatele care au implementat acest sistem obțin calificarea în playoff echipele care termină pe primele 6-8 poziții în sezonul regulat, format de obicei din 14-18 echipe.
În play off practic se va juca un alt campionat, mai scurt, doar între cele 6-8 formații, de tip tur-retur.
Există anumite regulamente care prevăd ca punctele acumulate în sezonul regular să se înjumătățească la trecerea în playoff, însă totodată sunt și competiții care nu aplică această regulă.
De asemenea, o altă regulă întâlnită în unele campionate este aceea de a se organiza play-off pentru ultimul loc de Europa League, iar câștigătoarea acelui play-off să obțină calificarea în această competiție europeană.
Câte meciuri sunt în play-off?
Numărul de meciuri dintr-un play off este în directă corelație cu numărul de formații aflate în respectivul play off.
În marea majoritate a cazurilor atunci când are loc play-off-ul se joacă tur retur. Prin urmare avem următoarele situații:
- play-off cu 6 echipe - număr etape: 10 - număr meciuri în etapă: 3.
- play-off cu 8 echipe - număr etape: 14 - număr meciuri în etapă: 4.
- play-off cu 10 echipe - număr etape: 18 - număr meciuri în etapă: 5.
- play-off tip turneu - se joacă 2 semifinale și câștigătoarele joacă finala (de obicei pentru calificarea într-o cupă europeană).
Ce înseamnă play out în fotbal
Play out la fotbal este o competiție care continuă sezonul regular și care implică echipele care nu s-au calificat în play off.
De asemenea într-un play-out mai pot fi incluse chiar și formații aflate pe locuri de play off în liga inferioară.
De exemplu la olandezi au loc astfel de play-out-uri mixte cu echipe din prima ligă și din cea secundă.
Ce este play off în baschet
Dacă îi întrebi pe americani „Ce înseamnă playoff?”, probabil răspunsul lor se va referi în mod special la NBA (National Basketball Association).
Până acum câțiva ani acest sistem era definitoriu mai degrabă pentru baschet și hochei pe gheață decât pentru fotbal, având în vedere că cel mai cunoscut campionat din acest sport din lume, NBA, a implementat play-off-ul cu zeci de ani în urmă.
Apropo, știai că tipserul Wade de pe biletu-zilei.com oferă printre cele mai bune ponturi NBA din România?
Cum funcționează play-off-ul în baschet
În majoritatea campionatelor importante din Europa în play-off se califică primele 8 participante din sezonul regulat.
Mai departe se dispută sferturi de finală în sistem „cel mai bun din 3 meciuri” sau „cel mai bun din 5 meciuri”.
Pe de altă parte, în NBA este total diferit, sezonul regulat fiind împărțit în 2 Conferințe: de Est și de Vest.
Formațiile care termină pe primele 8 locuri în fiecare Conferință se califică în play-off-ul Conferinței respective, unde se joacă în sistemul „cel mai bun din 7 meciuri”, fiecare duel fiind eliminatoriu.
Finala va fi disputată între o echipă din partea de Est și o echipă din partea de Vest.
Play-off în hochei pe gheață
Ultimul sport pe care ți-l prezint în acest articol referitor la sistemul play-off este hocheiul pe gheață.
Spre deosebire de alte sporturi, unde există destul de multe campionate care nu folosesc acest mod de organizare al competiției, în hochei foarte rar se desemnează câștigătoarea fără să se dispute playoff.
Astfel, în funcție de regulament, se califică în playoff primele 4 echipe, primele 6+2 din locurile 7-10 sau primele 8 echipe din cele 2 Conferințe dacă vorbim de Rusia sau NHL (Statele Unite ale Americii).
Sper că acum ai fost lămurit în legătură cu termenul de play-off utilizat în diverse sporturi. Dacă este ceva neclar poți să lași un comentariu în secțiunea de mai jos.