Ce înseamnă play-off?

0

În ultimii ani, cuvântul ”play off” a căpătat o importantă atenție pe planul sportiv atât la nivel național, cât și internațional. Poate nu știi ce înseamnă play off sau poate doar ai anumite nelămuriri, cert este că în următoarele rânduri vei regăsi toate informațiile necesare despre acest termen.

ce înseamnă play-off

1. Ce reprezintă denumirea ”play off”

În traducere liberă din limba engleză ”play” = a juca, „off” = oprit. Totuși, sensul la care facem referire când spunem „playoff” este acela de a departaja o competiție între echipele clasate cel mai bine și celelalte din clasament.

Practic, această denumire este reprezentată de finalul campionatului regulat și începerea fazelor finale pe baza unui alt sistem, care va stabili câștigătoarea competiției.

Mai jos vei regăsi informații despre modul de desfășurare al acestui sistem în mai multe sporturi.

2. Play-off în fotbal

Sportul ”rege” nu putea să lipsească din lista celor care au aplicat acest sistem, însă trebuie specificat faptul că nu toate campionatele au implementat play-off-ul, ci doar anumite competiții, pentru care de regulă șiți si mai multe predicții fotbal. Mai mult decât atât, există regulamente diferite, de la campionat la campionat.

2.1 Cum funcționează play-off-ul în fotbal

În campionatele care au implementat acest sistem obțin calificarea în playoff echipele care termină pe primele 6-8 poziții în sezonul regulat, format de obicei din 14-18 echipe. În play-off practic se va juca un alt campionat, mai scurt, doar între cele 6-8 formații, de tip tur-retur.

Există anumite regulamente care prevăd ca punctele acumulate în sezonul regulat să se înjumătățească la trecerea în playoff, însă totodată sunt și competiții care nu aplică această regulă.

De asemenea, o altă regulă întâlnită în unele campionate este aceea de a se organiza play-off pentru ultimul loc de Europa League, iar câștigătoarea acelui play-off să obțină calificarea în această competiție europeană.

3. Play-off în baschet

Dacă îi întrebi pe americani „Ce înseamnă playoff?”, probabil răspunsul lor se va referi în mod special la NBA (National Basketball Association).

Până acum câțiva ani acest sistem era definitoriu mai degrabă pentru baschet și hochei pe gheață decât pentru fotbal, având în vedere că cel mai cunoscut campionat din acest sport din lume, NBA, a implementat play-off-ul cu zeci de ani în urmă. Apropo, știai tipserul Wade de pe biletu-zilei.com oferă printre cele mai bune ponturi NBA din România?

3.1 Cum funcționează play-off-ul în baschet

În majoritatea campionatelor importante din Europa în play-off se califică primele 8 participante din sezonul regulat. Mai departe se dispută sferturi de finală în sistem „cel mai bun din 3 meciuri” sau „cel mai bun din 5 meciuri”.

Pe de altă parte, în NBA este total diferit, sezonul regulat fiind împărțit în 2 Conferințe: de Est și de Vest. Formațiile care termină pe primele 8 locuri în fiecare Conferință se califică în play-off-ul Conferinței respective, unde se joacă în sistemul „cel mai bun din 7 meciuri”, fiecare duel fiind eliminatoriu. Finala va fi disputată între o echipă din partea de Est și o echipă din partea de Vest.

4. Play-off-ul în volei

Fie că este vorba de volei masculin sau feminin, play off-ul este prezent și în acest sport, cu mici diferențe între competiții.

Ce înseamnă play-off in volei?

Se bazează pe același principiu precum în celelalte sporturi și anume că primele echipe clasate în sezonul regulat (primele 4, 6 sau 8, în funcție de regulamentul țării respective) vor juca în fazele următoare ale competiției.

Majoritatea meciurilor din play-off la nivelul competițiilor europene se dispută începând cu faza sferturilor de finală, în sistem tur-retur.

5. Play-off-ul în hochei pe gheață

Ultimul sport pe care ți-l prezint în acest articol referitor la sistemul play-off este hocheiul pe gheață. Spre deosebire de alte sporturi, unde există destul de multe campionate care nu folosesc acest mod de organizare al competiției, în hochei foarte rar se desemnează câștigătoarea fără să se dispute playoff.

Astfel, în funcție de regulament, se califică în playoff primele 4 echipe, primele 6+2 din locurile 7-10 sau primele 8 echipe din cele 2 Conferințe dacă vorbim de Rusia sau NHL (Statele Unite ale Americii).

Pariază online AICI și primești bonus!

Sper că acum ai fost lămurit în legătură cu termenul de play-off utilizat în diverse sporturi. Dacă este ceva neclar poți să lași un comentariu în secțiunea de mai jos.

L1170664W000663

superbet

L1160659W000328

L1172986W000768

Unibet Logo

L1160657W000330

100% pana la 500 RONBonus pana la 500 RON200% pana la 2000 RON100% pana la 300 RON
Deschide ContDeschide ContDeschide ContDeschide Cont

Cel mai bun tipster

#TipsterCastigateProcentajUnitati
1 Wade
Forma: Castigat Pierdut Castigat Castigat Castigat Castigat Castigat Castigat Castigat Castigat
23 din 3762%+837.00Vezi Ponturi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here