Cele mai importante turnee de tenis

0

În acest articol vei descoperi care sunt cele mai importante turnee de tenis, care sunt punctajele acordate, respectiv premiile în bani puse în joc, dar și pe ce suprafețe și în ce perioade ale anului se dispută acestea.

Pariază AICI pe meciuri de tenis și primești bonus!

cele mai importante turnee de tenis

Pentru ca informația pe care o citești în articol să fie cât mai clară, mai jos regăsești definițiile pentru ce înseamnă ATP și WTA, 2 din termenii cei mai des auziți când vine vorba de ponturi tenis.

NOTĂ: Datele turneelor în 2020 au fost modificate, ba chiar multe turnee au fost anulate, motivul fiind pandemia cauzată de Coronavirus. Acest lucru s-ar putea întâmpla și în 2021.

1. ATP și WTA – definiții

Te întrebi ce înseamnă ATP? ATP vine de la Association of Tennis Professionals, adică „Asociația de Tenis Profesionist”.

Practic asociația se ocupă de tot ce înseamnă regulamente, suspendări, acordări de licențe pentru turnee / jucători pentru tenisul masculin. Toate turneele importante se desfășoară sub egida ATP, iar cele slab cotate sunt sub comanda celor de la ITF (International Tennis Federation).

Termenul WTA semnifică Women's Tennis Association, definiția fiind „Asociația de Tenis pentru Femei”. Aceasta este organizația care se ocupă de tot ce ține de turneele profesioniste din cadrul tenisului feminin.

2. Cele mai importante turnee de tenis

În funcție de importanță există mai multe tipuri de turnee de-a lungul unui sezon competițional, și anume:

2.1 Turnee de Grand Slam

Sunt cunoscute și sub denumirea de „turnee de mare șlem”, care semnifică „lovitură mare”. Acestea sunt în număr de 4 pe parcursul unui an și atrag cei mai mulți pariori, care caută să găsească cele mai bune ponturi tenis.

Oferă cele mai mari premii, dar totodată și cele mai multe puncte drept recompensă pentru participare, fiind adevărate rampe de lansare pentru tineri tenismeni care nu sunt foarte cunoscuți.

La fiecare turneu sunt câte 64 de participanți în primul tur și alți 64 de competitori în cadrul calificărilor. Meciurile de pe tabloul principal de la masculin se joacă în sistemul „3 din 5 seturi”, iar la feminin „cel mai bun din 3 seturi”.

În continuare îți prezint câteva informații despre fiecare turneu în parte.

2.1.1 Australian Open

Se desfășoară de obicei în luna ianuarie, în Melbourne (Australia), pe hard outdoor. Premiile totale sunt în valoare de 35.000.000 dolari (masculin + feminin).

Câștigătorul turneului, atât la masculin cât și la feminin, primește 2.000 de puncte. Pentru a întelege cât de mari sunt premiile în astfel de turnee de mare șlem pentru o eliminare în turul al treilea se oferă 130 puncte WTA Australian Open și 124.000$.

2.1.2 Roland Garros

Singura competiție de acest gen care se desfășoară pe zgură are loc în perioada mai – iunie în capitala Franței, Paris. De la 10 până la 2.000 puncte Roland Garros sunt oferite pentru participanții de pe tabloul principal, dar totodată și între 40.000 euro și 2.300.000 euro per jucător.

Cel mai bun exemplu: 2.200.000 euro și 2.000 de puncte WTA Roland Garros i-au fost acordate Simonei Halep pentru triumful din anul 2018.

2.1.3 Wimbledon

Acesta este cel mai vechi dintre turneele de Grand Slam (1877) și este unicul care se desfășoară pe iarbă. Are loc în Londra (Regatul Unit), în lunile iunie și iulie și pune la bătaie peste 32.000.000 dolari pentru turneele ATP și WTA.

Wimbledon este considerat turneul care are cele mai stricte reguli, atât pentru jucători, cât și pentru suporteri. Principala condiție este ca toți tenismenii trebuie să fie îmbrăcați în alb în timpul partidelor.

2.1.4 US Open

Ultimul turneu de Grand Slam al anului are loc pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, la New York, în lunile august și septembrie. Partidele se joacă pe hard outdoor într-o căldură destul de greu suportabilă, mai ales pentru anumite perioade ale zilelor respective.

US Open este Grand Slam-ul care are cel mai mare fond de premii, peste 40 de milioane de dolari. Merită urmăriți în special tinerii americani, care mereu ies în evidență la acest turneu, ei având de partea lor și publicul care-i împinge de la spate.

Toate turneele de Grand Slam sunt transmise de Eurosport în întreaga lume și implicit în România.

2.2 Turnee Masters (ATP)

Pentru circuitul masculin ATP pune la dispoziție nu mai puțin de 9 competiții de acest fel, fiind pe locul 2 ca importanță după cele de Grand Slam.

Turnee Masters sunt următoarele:

  • Hard: Indian Wells Masters, Miami Open, Cincinnati Masters; Canadian Open; Shanghai Masters; Paris Masters (hard indoor).
  • Zgură: Monte-Carlo Masters, Madrid Open și Italian Open.

Jucătorii care reușesc să câștige unul dintre turneele specificate mai sus este recompensat cu 1.000 puncte și aproximativ 1.000.000 euro (diferă în funcție de bugetul fiecărei competiții).

Pariază AICI pe meciuri din turnee ATP!

2.3 Turnee Premier Mandatory și Premier 5 (WTA)

La feminin situația stă diferit, având în vedere că există 4 competiții de tip Premier Mandatory (mandatory traducere înseamnă „obligatoriu”, însă nu la așa ceva se referă denumirea competiției, ci la faptul că sunt turnee de top), respectiv 6 competiții de tip Premier 5.

Practic, în aceste turnee WTA punctele sunt cele mai multe puse în joc (exceptând Gland Șlem-urile), astfel că disputele sunt foarte strânse datorită acestui aspect.

Premier Mandatory (1.000 puncte pentru câștigătoare):

  • Hard: Indian Wells Open, Miami Open, China Open.
  • Zgură: Madrid Open.

Premier 5 (500 puncte pentru cea care se impune):

  • Hard: Dubai Tennis Championship, Qatar Open, Canadian Open, Cincinnati Open și Pan Pacific Open.
  • Zgură: Italian Open.

2.4 ATP & WTA Finals

La finalul fiecărui sezon se trage linie și se stabilesc cei mai buni tenismeni, cei care au acumulat cele mai multe puncte în anul respectiv. Aceștia obțin biletele pentru o ultimă competiție de gală.

La ATP primii 8 din clasamentul punctelor obținute în anul respectiv se duelează se întâlnesc la finalul anului într-o competiție desfășurată până acum la Londra. Acolo se formează 2 grupe de câte 4 jucătorii, iar primii 2 din fiecare grupă se vor califica în semifinale.

Aceeași regulă este și pentru WTA, unde cele 8 jucătoare care au strâns cele mai multe puncte în acel an se califică în turneul Shenzhen WTA Finals (contract semnat până în 2028). În China se joacă folosindu-se același sistem ca la masculin.

În total, premiile pentru cele 2 competiții depășesc 20.000.000$, sumă care nu este deloc de neglijat.

Singura diferență față de turneele normale este aceea că nu există punctaj ATP / WTA, ci sunt doar premii în bani.

2.5 Davis Cup & Fed Cup

Competiții dedicate echipelor naționale, Davis Cup (masculin), respectiv Fed Cup (feminin) reprezintă un spectacol în special pentru fani, având în vedere că de cele mai multe ori arenele sunt pline și se joacă la o intensitate foarte ridicată.

Totuși, de foarte multe ori jucători de top au refuzat să participe la meciuri din cadrul acestor turnee, fiindcă se desfășoară în plin sezon și riscau accidentări.

Sistemul de joc este unul bazat pe meciuri eliminatorii. În fiecare fază există 5 meciuri: 4 la simplu și unul la dublu. În situația în care scorul este deja 3-0 pentru o anumită echipă de cele mai multe ori nu se mai joacă și celelalte partide sau se dispută doar meciuri amicale, între jucătorii care erau considerați rezerve.

Suprafața pe care se joacă aceste meciuri este stabilită de țara gazdă, iar ca perioadă de desfășurare poate fi întregul sezon competițional, luând în considerare că se dispută în mai multe weekend-uri, care nu sunt consecutive.

Descoperă AICI casa de pariuri cu cea mai bună ofertă de ponturi pe tenis!

În situația în care ai vreo nelămurire legată de un turneu de tenis lasă un comentariu în secțiunea de mai jos și îți voi răspunde. Mult succes în alegerea pariurilor sportive!

L1170664W000663

superbet

L1160659W000328

L1172986W000768

Unibet Logo

L1160657W000330

100% pana la 500 RONBonus pana la 500 RON250% pana la 2500 RON100% pana la 300 RON
Deschide ContDeschide ContDeschide ContDeschide Cont

Cel mai bun tipster

#TipsterCastigateProcentajUnitati
1
Wade
Forma: Castigat Pierdut Pierdut Pierdut Castigat Castigat Castigat Castigat Castigat Pierdut
16 din 2273%+756.00Vezi Ponturi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here