În acest articol voi prezenta cum să folosești criteriul Kelly în pariurile sportive. Sunt sigur că și tu te-ai întrebat câteodată cât să mizezi pe un meci, sau cum să faci că o probabilitate mai mare de câștig a favoritului - să iasă în favoarea ta.
CASE DE PARIURI ONLINE NOI
PÂNĂ LA 500 RON
50% PÂNĂ LA 500 RON
1.000 RON + 100 RON FREEBET
Criteriul Kelly este un concept bine-cunoscut între pariorii serioși și care caută câștig "on the long run".
Este privit de mulți pariori drept cel mai solid în a stabili o miză eficientă în vederea managementului banilor, însă are și criticile sale.
Ce este Criteriul Kelly?
În 1956 John Kelly a creat acest criteriu pe vremea când lucra în laboratorul AT&T Bell.
În timp, acesta a crescut în popularitate în rândul industriei de pariuri sportive online și sectorului financiar, iar azi este folosit des atât de pariori cât și de traderii de la bursă.
Pe scurt - criteriul lui Kelly este o formulă care calculează cât la sută din fondurile actuale pot fi investite într-un pariu, în vederea maximizării investiției.
Criteriul are astfel în vedere: câți bani pot fi investiți într-un pariu, cât de solid este pontul (probabilitatea de reușită) și evident - cât de nesigur este pronosticul - ajutându-te să setezi corect miza (stake).
Deși au fost testate foarte multe metode de pariere, criteriul Kelly este văzut că unul dintre cele mai bune datorită metodei sale unice de investiție și, totodată, de protecție asupra băncii.
Îți oferă stabilitate în valoarea investiției și uneori un "edge" excelent pe piață online.
Cum funcționează criteriul Kelly?
Metodele de a plasa un pariu variază foarte mult, de la cele straightforward, flat, sau "fixed bet staking" (a paria aceeași suma de fiecare dată) - la metode secvențiale precum Martingale (dublezi miza după un eșec) sau Fibonacci (urci o secvență după un loss și coborî două după un win).
Criteriul Kelly este diferit de toate metodele de pariere listate și învățate.
Miza pe care o folosești la un pariu după Criteriul Kelly este întotdeauna proporțională cu banca totală în relație directă cu procentajul de reușită.
Elementele cheie în acest criteriu sunt că atunci când pierzi - banca nu ar trebui să fie vreodată pe deplin afectată, în timp ce dacă câștigi - va crește considerabil (va avea un spike).
Dacă ai o serie de pariuri pierdute, atunci miza va fi din ce în ce mai mică, ținând cont de bancă.
Reversul este unul excelent din punct de vedere al profitului - o serie bună îți mărește banca și implicit - miza pe care o folosești pentru fiecare pariu.
Cum se calculează criteriul Kelly?
Formulă folosită de criteriul Kelly poate fi confuză și poate face unii pariori să fie reticenți în privința ei.
Totul vine cu practică - aplicând acest criteriu în propriile pariuri. O să încerc să explic cât mai simplu și cu un exemplu concret.
Formula Kelly:
unde:
- f = procentul din bancă ce trebuie mizat
- p = probabilitatea de câştig (win)
- q = probabilitatea de pierdere (1-p)
- b = cota din perspectiva ta - 1
Să dau un exemplu concret: avem meciul de NBA între L.A. Lakers și Boston Celtics, iar trupa din Los Angeles este ușor favorită: 1.59, în timp ce adversarii din Boston au cota 2.49.
Specialiștii sunt de părere că Boston are în jur de 40% șanse de câștig, însă tu crezi că șansele sunt aproape egale, să zicem 48%.
Ce înseamnă asta:
- p = probabilitatea câștigului preconizat (48%) = 0.48
- q = probabilitatea de a pierde: (1 - 0.48) = 0.52
- b = cota din perspectiva pariului tău: (2.49) - 1 = 1.49
- Calcul final: (1.49 x 0.48 - 0.52) / 1.49 = 0.13 (f).
Astfel - ultimul calcul oferit de criteriul Kelly ne sugerează o miză totală de 13% din bancă, pentru ca Boston Celtics să câștige meciul cu L.A. Lakers.
Critici aduse acestui criteriu
Așa cum am scris și mai sus - elementul cheie al criteriului Kelly este că nu te lasă să consumi toată banca dintr-o dată sau să pariezi mai mult decât este cazul, oferind volatilitate și o variație excelentă dacă ai serie bună de câștig.
Totuși, se întâmplă des că bookmakerii să pună o linie greșită, iar tu să o vezi prea târziu ca s-o folosești în favoarea ta.
În aceste condiții, dacă modelul tău găsește un "big edge" pe o piață "small-priced", muncă ta în a face o bancă solidă poate fi sortită eșecului, pierderile fiind considerabile la câteva eșecuri la rând.
Au fost bineînțeles numeroase studii în această privință, și soluția pare a fi una simplă - și destul de la modă în zilele noastre - o versiune fracționara a criteriului.
Astfel - pariori vor adopta 1/2, 1/4 sau 1/8 din strategia criteriului Kelly. Asta înseamnă că dacă calculul final îți arată să pariezi 10% din banca, dacă vei folosi 1/2 din strategie - vei paria doar 5%, 1/4 - 2.5% sau 1/8 - 1.25%.
Altă plângere des întâlnită în legătură cu această strategie de pariuri este cum faci față și cum manageriezi până la urmă "multiples edges" la pariurile actuale.
Este posibil ca un parior să găsească un "edge" în favoarea sa la 2 meciuri care se joacă în același timp (Team A vs Team B și Team C vs Team D).
Ce se întâmplă în acest caz?
În funcție de numărul de echipe unde crezi că ai un edge, cumulat cu procentajul analizat tot de tine de reușită, este posibil ca folosind acest criteriu să faci un "over value" sau să oferi un "over stake" echipei respective.
În unele cazuri calculul final poate rezulta chiar într-o suma considerabilă din bancă - ce se poate diminua vizibil.
Concluzii
După cum se observă, această formulă se adresează în special pariorilor cu vechime și extrem de experimentați, care pot calcula un procentaj real de reușită a pariului, altfel acest criteriu este folosit fără folos.
Este important să înțelegi cum se calculează miza pe baza criteriului Kelly, însă pentru automatizare te poți ajuta de tool-uri, precum Excel, sau site-uri online care au calculator special pe baza acestui criteriu.
Un exemplu de calculator online al criteriului Kelly: aussportsbetting.com/tools/online-calculators/kelly-criterion-calculator/
Este multă muncă în sistemele de pariuri, iar dacă vrei să reușești în special prin acest criteriu este necesar să dedici mult timp în propriul tău model, să testezi în continuu pentru a vedea unde s-au făcut greșeli și să încerci pe cât posibil să elimini norocul sau factorii externi, care au fost decisivi în rezultatul final, atunci când este pozitiv.
Cât timp o să foloseșți criteriul Kelly - îți vei da seama dacă ti se potrivește sau nu.
Dacă ești un parior disciplinat și hotărât să dezolte un "edge" pe termen lung, atunci foarte probabil îți va fi de real folos.
Însă, dacă pariezi doar de "fun", atunci criteriul va fi unul extrem de complicat și dificil de folosit.