Criteriul lui Kelly în pariuri sportive

0

criteriul lui kelly

În acest articol voi prezenta cum să folosești criteriul Kelly în pariurile sportive. Sunt sigur că și tu te-ai întrebat câteodată cât să mizezi pe un meci, sau cum să faci că o probabilitate mai mare de câștig a favoritului – să iasă în favoarea ta.

Ce vei gasi in acest articol:

 1. Ce este criteriul Kelly
 2. Cum funcționează acest criteriu
 3. Cum se calculează criteriul Kelly (+ exemplu)
 4. Critici legate de acest criteriu
 5. Concluzii

Criteriul Kelly este un concept bine-cunoscut între pariorii serioși și care caută câștig “on the long run”. E privit de mulți pariori drept cel mai solid în a stabili o miza eficientă în vederea manangementului de bankroll, însă are și criticile sale.

1.Ce este Criteriul Kelly?

În 1956 John Kelly a creat acest criteriu pe vremea când lucra în laboratorul AT&T Bell. În timp, acesta a crescut în popularitate în rândul industriei de pariuri sportive online și sectorului financiar, iar azi e folosit des atât de pariori cât și de traderii de la bursă.

Pe scurt – criteriul lui Kelly este o formulă ce calculează cât la sută din fondurile actuale pot fi investite într-un pariu, în vederea maximizării investiției. Criteriul are astfel în vedere: câți bani pot fi investiți într-un pariu, cât de solid e pontul (probabilitatea de reușită), și evident – cât de nesigur e pronosticul – ajutându-te să setezi corect miza (stake).

Deși au fost testate foarte multe metode de pariere, criteriul Kelly e văzut că unul din cele mai bune datorită metodei sale unice de investiție, și totodată protecție asupra băncii. Îți oferă stabilitate în valoarea investiției și uneori un “edge” excelent pe piață online.

2.Cum funcționează criteriul Kelly?

Metodele de a plasa un pariu variază foarte mult, de la cele straightforward, flat, sau “fixed bet staking” (a paria aceeași suma de fiecare dată) – la metode secvențiale precum Martingale (dublezi miza după un eșec), sau Fibonacci (urci o secvență după un loss și coborî două după un win).

Criteriul Kelly este diferit de toate metodele de pariere listate și învățate. Miza pe care o folosești la un pariu după Criteriul Kelly este întotdeauna proporțională cu banca totală în relație directă cu procentajul de reușită.

Elementele cheie în acest criteriu sunt că atunci când pierzi – banca nu ar trebui să fie vreodată pe deplin afectată, în timp ce dacă câștigi – va crește considerabil (va avea un spike). Dacă suferi o serie de loss-uri, atunci miza va fi din ce în ce mai mică, ținând cont de banca. Reversul este unul excelent din punct de vedere al profitului – o serie bună îți mărește banca și implicit – miza pe care o folosești pentru fiecare pariu.

Una din cele mai concise explicații în legătură cu “Kelly Criterion” este în acest video:

3.Cum se calculează criteriul Kelly?

Formulă folosită de criteriul Kelly poate fi confuză și poate face unii pariori să fie reticenți în privința ei. Totul vine cu practică – aplicând acest criteriu în propriile pariuri. O să încerc să explic cât mai simplu și cu un exemplu concret.

kelly criterion

 

 

 

 

 

 

Formula Kelly: f = (bp – q) / b

Unde:

 • f = procentul din bancă ce trebuie mizat
 • p = probabilitatea de câştig (win)
 • q = probabilitatea de loss (1-p)
 • b = cota din perspectiva ta – 1

Să dau un exemplu concret: avem meciul de NBA între L.A. Lakers și Boston Celtics, iar trupa din Los Angeles e ușor favorită: 1.59, în timp ce adversarii din Boston au cota 2.49. Specialiștii sunt de părere că Boston are în jur de 40% șanse de câștig, însă tu crezi că șansele sunt aproape egale, să zicem 48%.

Ce înseamnă asta:

 • p = probabilitatea câștigului preconizat (48%) = 0.48
 • q = probabilitatea de a pierde: (1 – 0.48) = 0.52
 • b = cota din perspectiva pariului tău: (2.49) – 1 = 1.49
 • Calcul final: (1.49 x 0.48 – 0.52) / 1.49 = 0.13 (f)

Astfel – ultimul calcul oferit de criteriul Kelly ne sugerează o miza totală de 13% din banca, pentru că Boston Celtics să câștige în meciul cu L.A. Lakers.

4. Critici aduse acestui criteriu

Așa cum am spus și mai sus – elementul cheie al criteriului Kelly e acela că nu te lasă să consumi toată banca dintr-o dată, sau să pariezi mai mult decât e cazul, oferind volatilitate și o variație excelență dacă ai serie bună de câștig.

Totuși – se întâmplă des că bookmakerii să pună o linie greșită, iar tu să o vezi prea târziu pentru a o folosi în favoarea ta. În aceste condiții – dacă modelul tău găsește un “big edge” pe o piață “small-priced”, muncă ta în a face un bankroll solid poate fi sortită eșecului, pierderile fiind considerabile la câteva eșecuri la rând.

Au fost bineînțeles numeroase studii în această privință, și soluția pare a fi una simplă – și destul de la modă în zilele noastre – o versiune fracționara a criteriului. Astfel – pariori vor adopta 1/2, 1/4 sau 1/8 din strategia criteriului Kelly. Asta înseamnă că dacă calculul final îți arată să pariezi 10% din banca, dacă vei folosi 1/2 din strategie – vei paria doar 5%, 1/4 – 2.5% sau 1/8 – 1.25%.

Altă plângere des întâlnită în legătură cu această strategie de pariuri e cum faci față și cum manageriezi până la urmă “multiples edges” la pariurile actuale. E posibil că un parior să găsească un “edge” în favoarea să la două meciuri ce se joacă în același timp (Team A vs Team B și Team C vs Team D).

Ce se întâmplă în acest caz?

În funcție de numărul de echipe unde crezi că ai un edge, cumulat cu procentajul analizat tot de ține de reușită – e posibil că folosind acest criteriu să faci un “over value” sau să oferi un “over stake” echipei respective. În unele cazuri – calcului final poate rezultă chiar într-o suma considerabilă din banca – ce se poate diminua vizibil.

5.Concluzii:

După cum se observă, această formulă se adresează în special pariorilor cu vechieme, și extrem de experimentați, ce pot calcula un procentaj real de reușită a pariului, altfel acest criteriu este folosit fără folos.

E important să înțelegi cum se calculează miza pe baza criteriului Kelly, însă pentru automatizare te poți ajută de tool-uri precum Excel sau site-uri online ce au calculator special pe baza acestui criteriu.

Un exemplu de calculator online al criteriului Kelly:

Kelly Criterion Calculator

Este multă muncă în sistemele de pariuri, iar dacă vrei să reușești în special prin acest criteriu, e necesar să dedici mult timp în propriul tău model, să testezi încontinuu pentru a vedea unde s-au făcut greșeli, și să încerci pe cât posibil să elimini norocul sau factorii externi, care au fost decisivi în rezultatul final – atunci când este pozitiv.

Cât timp o să foloseșți criteriul Kelly – îți vei da seama dacă ti se potrivește sau nu. Dacă ești un parior disciplinat și hotărât să dezolte un “edge” pe termen lung – atunci foarte probabil îți va fi de real folos. Însă – dacă pariezi doar de “fun”, atunci criteriul va fi unul extrem de complicat și dificil de folosit.

L1170664W000663

superbet

L1160659W000328

L1172986W000768

Unibet Logo

L1160657W000330

100% pana la 500 RONBonus pana la 500 RON200% pana la 2000 RON100% pana la 300 RON
Deschide ContDeschide ContDeschide ContDeschide Cont

Cel mai bun tipster

#TipsterCastigateProcentajUnitati
1 Wade
Forma: Castigat Pierdut Castigat Castigat Castigat Castigat Castigat Castigat Castigat Castigat
23 din 3762%+837.00Vezi Ponturi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here