Dependenta de pariuri sportive

Scris de Laur198514/05/2024

În ciuda faptului că majoritatea pariorilor nu recunosc, în lume sunt foarte mulți dependenți de pariuri sportive. Din fericire există metode prin care această dependență poate fi tratată.

În acest articol îți prezint simptomele pe care le are un astfel de dependent, dar și câteva metode de tratament a dependenței de jocuri de noroc.

dependenta de pariuri

Ce este dependența de pariuri?

Cu siguranță poți deveni dependent de jocuri de noroc în timp.

Dacă te întrebi ce înseamnă dependența de pariuri sportive îți prezint în continuare principalele semne care-ți arată că ai atins nivelul cel mai apropiat de această dependență.

1. Timpul

Câteva luni sunt suficiente ca să devii dependent, însă de cele mai multe ori această dependență apare după o perioadă mai lungă, de cel puțin un an.

2. Reacții necontrolate

Mizele mari sau biletele pierdute la "mustață" crează stări de tensiune și nervozitate, implicit generează reacții necontrolate, atât în fața unor necunoscuți (cum ar fi alți pariori), dar chiar și-n cadrul familiei sau alături de prieteni apropiați.

3. Mize foarte mari, care depășesc posibilitățile tale financiare

Atunci când ajungi în momentul în care investești mai mulți bani la pariuri decât în lucrurile uzuale, din viața de zi cu zi.

Momentul în care depășești acest prag, acela de a paria sume pe care în mod normal nu ți le permiți sau care îți depășesc bugetul alocat este acela în care ar trebui să realizezi că ai o problemă și că dependența începe să-și pună din ce în ce mai mult accentul pe viața ta.

4. Punctul culminant

Ajungi în situația în care te împrumuți de la apropiați sau chiar de la necunoscuți, ajungi să te gândești să comiți o infracțiune (de cele mai multe ori, furt), pentru a putea să ai în continuare bani pentru jocurile de noroc, astfel încât să-ți poți recupera investiția.

Cel mai important sfat pe care ți-l pot acorda este să aloci un buget lunar pentru a juca la casedepariuri legale și să-ți faci un management al banilor, astfel încât să n-ajungi la "fundul sacului" foarte rapid.

Dacă ajungi la un moment dat cu banca pe 0 ia o pauză! Analizează unde ai greșit și ia-o de la capăt de luna viitoare, dacă dispui de bani suplimentari pe care ți-i permiți să-i pierzi.

Altfel vei ajunge în situația în care la un moment dependența va pune stăpânire pe tine și nu te vei mai putea controla, având o dorință continuă de a paria.

Vei ajunge să te împrumuți, să vinzi lucruri personale sau chiar mai rău, să comiți infracțiuni, doar pentru a avea o anumită sumă de bani necesară pentru jocurile de noroc.

Doar citind paragraful anterior îți vei da seama că situația este mult mai gravă decât pare și trebuie să-i pui capăt până nu va fi prea târziu.

Așa cum ai putut vedea și la știri sau pe internet au fost destul de multe cazurile în care dependența de jocuri de noroc și-a spus cuvântul, iar respectivele persoane au decis să-și pună capăt zilelor sau să recurgă la metode ilegale de a face rost de bani, ajungând într-un final în spatele gratiilor.

NU VEI REZOLVA NIMIC ASTFEL!

Test dependență jocuri de noroc

Pe site-urile de consiliere pentru dependenții de jocuri de noroc sunt mai multe teste la capătul cărora poți afla dacă ai probleme cu jocurile de noroc.

Cel mai simplu de a afla dacă ai o dependență de păcănele îl reprezintă răspunsul SINCER la următoarele întrebări:

  1. Pariezi mai mult decât îți permiți?
  2. Ai împrumutat bani pentru a juca și ai dificultăți în a-i returna?
  3. Ai remușcări după ce ai jucat?
  4. Ai promis ca o să te oprești sau o să-ți controlezi jocul, dar ți-ai dat seama că nu poți?
  5. Joci mai mult decât ți-ai planificat?
  6. Joci până la ultimul ban?
  7. Pariezi ca să scapi de griji sau necazuri?
  8. Atunci când nu joci simți schimbări radicale de dispoziție și te simți deprimat, nervos sau anxios?
  9. Persoanale apropiate ți s-au plâns că joci la jocuri de noroc?
  10. După ce ai pierdut încerci să recuperezi pierderile imediat?

Dacă ai răspuns cu DA la măcar 5-6 dintre cele 10 întrebări atunci foarte probabil ai o problemă cu dependența de jocurile de noroc.

Metode de tratare a dependenței

Odată ajuns în pragul unei astfel de situații, trebuie să fii stăpân pe sine, să conștientizezi gravitatea momentului prin care treci și să ceri ajutor apropiaților.

Foarte multe persoane au reușit să scape de această dependență, însă doar cu ajutorul prietenilor, familiei și a specialiștilor, care l-au îndrumat către calea cea bună.

Nu este simplu, este foarte dificil, însă dacă tu crezi că poți reuși, înseamnă că vei reuși!

Citește și câteva sfaturi utile despre cum sa te lasi de pacanele!

Atât pe internet, cât și-n cadrul unor cercuri restrânse, există anumite comunități (adunări).

Acolo se întâlnesc persoanele dependente de jocuri de noroc și povestesc experiența prin care trec, sau prin care au trecut, unor specialiști sau unor foști dependenți, care în prezent au reușit să se "reabiliteze" și să înceapă o nouă viață.

Nu ezita să iei parte la astfel de adunări, unde nu vei fi acuzat, nu-ți va fi pusă la îndoială judecata.

Doar vei fi sfătuit și vei fi ajutat să treci mai ușor peste acest viciu, ascultându-i pe ceilalți și adresându-te lor.

Iar dacă nu vrei să mergi la o astfel de adunare atunci poți încerca să scapi de dependența de jocuri de noroc prin psihoterapie.

Foarte probabil vei găsi în orașul tău un psihoterapeut gata să te ajute.

Următorul pas pe care-l vei face după ce vei conștientiza situația în care te afli și vei fi consiliat de apropiați sau specialiști este să-ți stabilești ordinea priorităților, deoarece cel mai probabil ai acumulat datorii, pe care trebuie să le returnezi.

Un loc de muncă (în cazul în care nu erai angajat) este situația cea mai fericită și cea mai eficientă în acest caz, atât din punct de vedere financiar, cât și personal.

Astfel vei reuși să te detașezi de ceea ce ți s-a-ntâmplat, vei cunoaște persoane noi și vei ajunge la concluzia că ceea ce ai făcut în trecut a fost greșit, astfel vei deveni din ce-n ce mai stăpân pe tine.

Ultimul pas este cel în care ai ajuns "pe 0", în care ți-ai plătit datoriile, iar sentimentul de vinovăție și-a redus din intensitate, astfel că trebuie să-ți organizezi bugetul pe plan personal, însă fără să incluzi jocurile de noroc.

De ce?

Fiindcă vei retrăi momentele prin care ai trecut și sunt foarte puține persoane care reușesc să se stăpânească după un astfel de moment și care-și dau seama că au făcut o greșeală pe care nu mai trebuie s-o repete.

Dependența de jocuri de noroc în România

Un studiu făcut relativ recent de Asociația Română pentru Studiul Jocurilor de Noroc a arătat că jocurile de noroc devin o problemă din ce în ce mai mare pentru români.

În județele Cluj Napoca și Harghita s-a făcut o cercetare în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 11 și 19 ani.

Această cercetare a arătat că la băieți această dependență este mult mai mare (92%), decât la fete (8%).

Pariurile sportive și sloturile video (36%) sunt jocurile de noroc care provoacă cea mai mare dependență. Ele sunt urmate de pariurile pe loterii (35%), ruletă și blackjack (22%).

Interesant este faptul că dintre cei care au recunoscut că au această dependență 67% consumă alcool, 14% droguri ilegale și 19% droguri legale.

Rezultatele acestui studiu au arătat că în România dependența de jocuri de noroc în rândul tinerilor este mai mare decât în alte țări din Europa Centrală și de Est.

Părerile specialiștilor despre dependența de pariuri sportive & alte jocuri de noroc

Într-un interviu pentru digi24.ro medicul psihiatru Eugen Hrișcu a spus că jocurile de noroc acționează la fel ca amfetaminele sau precum cocaina, deci ele sunt un stimulent foarte puternic.

Cel mai adesea, consideră Eugen Hrișcu, pică în această plasă oamenii mai vulnerabili, mai săraci, izolați, care au depresie, anxietate sau tulburări de personalitate.

Același psihiatru a mai spus că 1 din 5 jucători care au probleme legate de jocurile de noroc vor avea o tentativă de suicid la un moment dat.

Practic aceasta este cea mai mare rată de suicid dintre toate adicțiile.

În același interviu Alina Ciupercovici declara în 2018 că în cei 3 ani de la deschiderea unei clinici a avut aproximativ 3.000 de clienți.

Dintre aceștia mai bine de 30% erau dependenți de jocuri de noroc.

Ai aflat din acest articol care sunt simptomele unui dependent de jocuri de noroc și ce trebuie să faci pentru a trece cu bine peste această dependență.

În cazul în care ești dependent de pariuri sportive sau păcănele nu ezita să soliciți ajutor de specialitate!

S-ar putea  te intereseze și: