Dimensiuni teren fotbal

Scris de Laur198524/01/2024
Sigur te-ai uitat la meciuri de fotbal din diferite ligi și ai observat că terenurile sunt ușor diferite ca și dimensiune. Dacă ești curios să afli ce dimensiune are un teren de fotbal, parcurgând acest articol vei afla multe lucruri interesante pe care poate nu le știai până acum.

CASE DE PARIURI ONLINE NOI

logo don 3

100% PÂNĂ LA 500 RON +
50 RON pariu gratuit

logo magnumbet

500 RON PARIU FĂRĂ RISC

publicwin mobil2


200% PÂNĂ LA 500 RON

Ce dimensiuni are un teren de fotbal?

teren fotbal dimensiuni

Dimensiunea unui teren de fotbal a fost reglementată prin Legea 1 din cadrul Regulamentelor FIFA. Pentru a fi omologat FIFA sau UEFA, un teren de fotbal trebuie să îndeplinească niște criterii stricte din punct de vedere a dimensiunilor. Dimensiunile unui teren UEFA sunt:

 • lungime teren fotbal - lungimea standard a unui teren de fotbal este între 90-120m
 • lățime teren fotbal - lățimea standard a unui teren de fotbal este între 45-90m

Terenurile de fotbal utilizate în partidele internaționale au dimensiuni similare cu terenurile folosite în ligile interne. Dimensiunile unor astfel de terenuri sunt: 100 cu 64 metri și maxim 110 cu 75 de metri.

Suprafața unui teren de fotbal se referă la câmpul de joc efectiv, adică suprafața pe care pot alerga jucătorii. De regulă, suprafața terenului este puțin mai mare decât limitele de joc, pentru a da posibilitatea unui jucător aflat în fugă să nu iasă direct pe altă suprafață, să reducă viteza tot pe gazon, pentru a evita accidentările.

Mărimea unui teren de fotbal este reglementată strict de forurile internaționale sau naționale pentru competiții oficiale. În cazul competițiilor de amatori aceste suprafețe pot varia, nefiind competiții recunoscute de FIFA sau UEFA. În orice caz, mărimea terenului de fotbal trebuie să asigure nu doar suprafața de joc efectivă, ci și o suprafață adiacentă.

Câți metri pătrați are un teren de fotbal?

Dacă ne referim la dimensiunile unui teren de fotbal, atunci nu ne rămâne altceva de făcut decât să înmulțim lungimea cu lățimea terenului.

Spre exemplu, în cazul unui teren cu dimensiunile 90 x 45, vom avea o dimensiune de 4.050 metri pătrați.

Această formulă este valabilă pentru a afla ce suprafață are un teren de fotbal.

Dimensiunea unui stadion de fotbal este diferită, pentru că stadionul cuprinde mai mult decât terenul de joc, având și locurile pentru suporteri, lojele, standuri pentru mâncare și băutură, eventual zone administrative, etc.

Marcajele de pe un teren de fotbal

marcaje teren fotbal

În continuare îți voi explica marcajele existente pe un teren de fotbal.

Linia de poartă - sau linia de aut de poartă

Este linia care definește lățimea terenului de fotbal. Dacă mingea trece de această linie, fiind atinsă de un jucător al echipei aflate în atac, atunci se va dicta aut de poartă. În cazul în care mingea este lovită de un jucător al echipei care se apără, atunci se dictează corner.

Linia de la mijlocul terenului

Mediana sau linia de la jumătatea terenului are doar rolul de a împărți terenul în două jumătăți egale. În centrul medianei este trasat un cerc, iar din punctul din centrul cercului se execută loviturile de începere a reprizelor.

Cercul central

Cercul central este situat în mijlocul terenului și are o rază de 9.15 metri. În punctul din centrul acestui cerc se execută lovitura de începere a unei reprize. Doar doi jucători ai echipei care pornește jocul au voie să stea în acest cerc, cel care execută prima lovitură și  un alt coleg de echipă.

Suprafața de pedeapsă

Este situată în fața porții fiecărei echipe. Are o dimensiune de 40.32 metri lungime și 16.5 metri lățime. Un fault asupra unui jucător advers sau un henț în interiorul suprafeței de pedeapsă se sancționează cu dictarea unei lovituri de penalizare (penalty) în favoarea echipei adverse.

Punctul de pedeapsă

Este situat la o distanță de 11 metri față de poartă, înăuntrul suprafeței de pedeapsă. De la acest punct se execută penalty-ul primit de echipa adversă.

Arc de pedeapsă

Este suprafața exterioară a careului, situată la 16.5 metri față de poartă. În timpul executării unui penalty, niciun jucător nu are voie să pătrundă în această suprafață.

Zona tehnică

Este o zonă demarcată în jurul băncii de rezerve a fiecărei echipe. Din această zonă tehnică stafful unei echipe poate da indicații tehnice jucătorilor. Doar o singură persoană are voie să fie prezentă în zona tehnică pentru a da indicații și, cel mai important poate, antrenorilor le este interzis să depășească această zonă tehnică.

Câți metri are o poartă de fotbal?

O poartă de fotbal standard are dimensiunile de 7.32m lungime și 2.44m înălțime.

La fotbalul 5 vs 5, una din reguli este că pentru a fi valabil golul, mingea nu trebuie să treacă de înălțimea capului jucătorilor. Prin urmare, și poarta are dimensiuni mai reduse, 1.2m cu 1.8m.

La fel, în cazul fotbalului pe plajă, poarta are o lungime de doar 2.1m.

Dimensiuni diverse tipuri de teren de fotbal

Fotbalul jucat în două echipe a câte 6 jucători are dimensiuni alte terenului ceva mai mici. Astfel, dimensiunile unui teren fotbal 5+1 sunt între 20m pe 40m și 25m pe 45m.

Dimensiunile terenului de fotbal de 8+1 sunt de 40m pe 60m, până la 58m pe 80m.

Dimensiunile unui teren de fotbal sintetic nu diferă față de cele ale unui teren cu gazon natural, dat fiind că vorbim doar despre o altă suprafață de joc. Am văzut terenuri omologate de FIFA și UEFA cu gazon sintetic. 

Dimensiunile terenului de miniftobal sunt în general de 40m pe 20m, însă recomandarea ar fi de 42m pe 22m, incluzând aici și o minimă zonă de protecție de un metru pe fiecare latură a terenului.

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre acest subiect sau ai vreo nelămurire nu ezita să ne scrii în secțiunea de comentarii de mai jos și-ți vom răspunde în cel mai scurt timp.

Te-ar mai putea interesa și:

Lasă un comentariu mai jos:


Adresa ta de email nu va fi vizibilă.

 1. Bună ziua!Mă interesează dimensiunile unui teren de fotbal–intern și internațional–,precum și dimensiunile necesare zonei tehnice !Mulțumesc!

  1. Buna. Dimensiunile unui teren se incadreaza in anumite standarde. Le-am trecut mai sus in articol. Cat despre dimensiunile necesare zonei tehnice n-am gasit informatii pe nici un site.

 2. bună ziua.
  Zona de protecție pe fiecare latură a unui teren de 90 pe 45 m cat trebuie sa fie minim și maxim.
  Este corect construire gard de 2m înălțime care are și o bordura de ciment la 3 m de marcajul terenului de fotbal.
  rog să-mi răspundeți și unde pot găsi oficial acest lucru.
  chu respect
  Sandu marius

  1. Buna. S-au omologat terenuri sincetice unde se desfășoară meciuri de liga 3…cu gard pe o laterală de 1,70, care include o bordura de ciment de vreo 20 de centimetri și care este la 1 metru de linia de tușă. Vezi stadion Metalu Buzău, Blejoi, Recolta Gheorghe Doja și sigur mai sunt!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

S-ar putea  te intereseze și: