Distribuția Poisson în pariuri sportive

Scris de Laur198520/01/2024

Mulți ani la rând, pariorii experimentați au folosit analize statistice în a prezice scorul final la evenimentele sportive, pentru a avea un atu important în fața caselor de pariuri. 

O astfel de statistică care s-a dovedit populară printre jucători este distribuția Poisson. În acest articol voi prezenta ce înseamnă pentru pariori folosirea acestei scheme, unde este aplicabilă la pariuri sportive online, dar și ce limitări vei avea în această distribuție.

CASE DE PARIURI ONLINE NOI

logo elite slots


1.000 RON + 100 RON FREEBET

logo don 3

100% PÂNĂ LA 500 RON

logo magnumbet

500 RON PARIU FĂRĂ RISC

distributia poisson pariuri

Ce este schema lui Poisson?

Dezvoltată undeva în secolul al 19-lea de matematicianul francez - Simeon Denis Poisson, "schema Poisson" reprezintă probabilitatea teoriei care poate fi utilizată împreună cu datele istorice (statistici), pentru a determina rezultatul cel mai probabil (scor corect) al unui eveniment sportiv.

Definiția oficială a schemei lui Poisson: "probabilitatea numărului de evenimente, care au loc într-un anumit interval, atunci când numărul de evenimente așteptat este cunoscut, iar acestea apar independent unul de celălalt"

În domeniul statisticilor din sport, distribuția Poisson măsoară probabilitatea evenimentelor care au loc într-o perioadă specifică de timp (presupunând evident că acest număr de evenimente așteptat este cunoscut).

Schema lui Poisson arată în felul următor:

formula distributia poisson

Pentru un parior cu o pregătire limitată în matematică și statistici lucrurile acestea pot părea puțin copleșitoare. Totuși, în contextul pariurilor sportive online distribuția Poisson se dovedește a fi o metodă destul de simplă.

Schemă utilizează până la urmă media rezultatelor istorice ale unei anumite echipe, pentru a încerca să găsească care este cel mai bun procentaj de reușită in meciul următor sau chiar pe mai multe evenimente viitoare.

Cum funcționează schema lui Poisson în pariuri sportive

Dacă ești capabil să calculezi media atacului și forța defensivei unor echipe într-un meci direct, bazată pe statistica unei perioade definite de timp, atunci poți calcula distribuția Poisson și vei fi în stare să prezici cum se va desfășura o partidă viitoare între cele 2 combatante.

Dar, dacă statistica este prea lungă poate deveni irelevantă pentru schemă. La fel și dacă este prea scurtă perioada de timp valorile vor fi insuficiente pentru a avea date precise.

Înseamnă că nu numai factorii externi, ca transferurile, avantajul terenului propriu, meci în deplasare, vor afecta cotele, dar și durata unui eveniment sportiv trebuie luată serios în considerare.

Exemplu în schema lui Poisson

O să iau un exemplu concret din fotbal, să vedem cum funcționează cotele în pariurile sportive la distribuția Poisson. Aleg întâlnirea dintre Arsenal și Chelsea, derby de tradiție la Londra, în Premier League.

Pentru a prezice scorul corect, trebuie mai întâi să aflăm statisticile atât în atac, cât și în apărare, pentru ambele echipe.

Pentru a ilustra acest eveniment viitor dintre Arsenal și Chelsea este suficient să avem datele din sezonul trecut (trecut față de momentul în care a fost scris inițial acest articol) de Premier League și să aplicăm concret distribuția Poisson. În exemplul meu Arsenal este echipa gazdă, iar oaspeții sunt "albaștrii" de la Chelsea.

arsenal chelsea distributia poisson

În tabelul următor avem golurile totale înscrise (acasă + deplasare) de către toate echipele din Premier League, precum și evidențierile la aceste capitole pentru Arsenal și Chelsea.

De unde putem lua aceste date?

Site-uri complexe de statistici redau aceste cifre la doar 2-3 click-uri distanță. Trebuie doar să selectezi liga aferentă și echipele care te interesează.

Forța atacului și forța defensivei

Având rezultatele de mai sus, atacul fiecărei echipe este reprezentat de media următoare: cât înscrie în medie pe meci echipa respectivă, raportat la cât înscriu în medie toate echipele din liga.

Astfel, avem următoarele cifre pentru "Gunners" și "Blues":

 • Putere atac Arsenal: 2.842 / 1.532 = 1.855
 • Putere atac Chelsea: 1.684 / 1.147 = 1.468

Defensiva este calculată ca media dintre câte goluri primește în medie echipa respectivă vs câte goluri sunt primite în medie în toată prima ligă engleză.

 • Putere defensivă Arsenal: 1.053 / 1.147 = 0.918
 • Putere defensivă Chelsea: 1.158 / 1.532 = 0.756

Prezicerea scorului corect folosind schema lui Poisson

Am determinat la fiecare echipă puterea ofensivei și a defensivei. Acum putem calcula cel mai aproape posibil număr de goluri înscrise de fiecare echipă în matchup-ul direct.

Pentru a face acest lucru la Arsenal trebuie să înmulțim atacul "tunarilor" cu forță apărării lui Chelsea și cu numărul mediu de goluri înscrise acasă de toate echipele din ligă.

 • Avem astfel următorul rezultat: 1.855 x 0.756 x 1.532 = 2.148

La Chelsea procedăm la fel, înmulțim atacul "albaștrilor" cu defensivă lui Chelsea și cu numărul mediu de goluri înscris în deplasare de toate echipele din Premier League.

 • Rezultă următorul calcul: 1.468 x .918 x 1.147 = 1.546

După aceste calcule am determinat că numărul goluri înscris într-un meci direct este:

 • Arsenal: 2.148
 • Chelsea: 1.546

Variante de calcul în distribuția Poisson

Acum că am calculat numărul posibil de goluri pe care îl va înscrie fiecare echipă în parte, putem folosi una dintre cele 3 metode de calcul disponibile pentru distribuția Poisson.

Am selectat aceste 3 secvențe diferite, în funcție de ce dorește să facă fiecare jucător profesionist, cu referire la money management sau miză.

Calculator online secvență Poisson

Avem numărul de goluri probabil per echipa: Arsenal = 2.148, iar Chelsea = 1.546. Online avem o multitudine de calculatoare pentru distribuția Poisson. Eu am selectat unul simplu, în care trebuie sa introduci doar media de goluri așteptată și numărul efectiv de goluri (în cazul nostru, de la 0 la 5).

distributia poisson exemplu

Astfel:

 • Event occurrences - reprezintă numărul de goluri înscrise per echipa (între 0 și 5).
 • Expected event occurrences - este media de goluri per echipă, calculată mai sus (2.148 pentru Arsenal și 1.546 pentru Chelsea).

Determinarea procentajului ca Arsenal sa înscrie 0-5 goluri în meci este dovedit prin scrierea mediei de goluri calculate pentru "tunari" 2.148, respectiv introducerea pe rând a cifrelor 0, 1, 2, 3, 4 sau 5 in a doua coloană.

Formula matematică Poisson

Desigur, dacă vrei să calculezi chiar tu secvența Poisson o poți face elaborând formula de mai jos, una destul de complexă.

Formula Poisson: P(x; µ) = (e-µ) (µ*x) / x!

 • "e" este constanta lui Euler = 2.718
 • "!" este factorial
 • "x" este numărul de succese ale evenimentului
 • "µ" este distribuția medie a evenimentului sportiv

Este necesar să ai cunoștințe matematice serioase pentru a calcula singur o astfel de formulă sau măcar să revizuiești calculele complexe învățate în perioada liceului.

Programare algoritm Poisson

programare algoritm poisson

Dacă formula de mai sus ți s-a părut complicată, algoritmul folosit în programarea calcului distribuției Poisson este chiar mai complex. Dacă ești un programator bun poți face o decodare a acestei secvențe.

La final, însă, indiferent dacă folosești calculatorul online, formula matematică sau programarea (în toate cele 3 variante de calcul prezentate), rezultatele obținute vor fi cele din tabelul de mai jos:

probabilitate goluri distributia poisson

Observăm că cele mai bune șanse (cele mai mari procentaje) în acest meci sunt ca scorul corect dintre Arsenal și Chelsea să fie 2-1.

Ce înseamnă acest lucru în cifre?

 • 0.2693 x 0.3295 = 0.0887 sau 8.87%

Procentajul este relativ scăzut, pentru că la Arsenal avem valori foarte apropiate pentru ca echipa sa înscrie 1, respectiv 2 goluri. De aici scorul corect dintre cele două echipe londoneze poate varia.

La fel, în practică, putem calcula procentajul pentru oricare scor dorim, să-l transformăm în procentaj de reușită și în final să-l valorificăm. Bineînțeles se pot plasa și pariuri pe 3, 4 scoruri exacte, în funcție de ce strategie are fiecare jucător.

Concluzii

Distribuția Poisson este un model simplu de prezicere, care nu necesită prea mulți factori. Dacă ne referim la scorul corect, pariu pe care il poți juca cel mai bine la Betano, formula de calcul ia în considerare golurile marcate de echipele din meciul analizat, corelat la ce s-a întâmplat în întreaga ligă în ultimele sezoane.

Secvența nu ține, însă, cont de anumite circumstanțe care pot afecta scorul final al unui meci de fotbal, precum: indisponibilitățile jucătorilor (cumul de cartonașe, accidentări sau motive personale), prognoza meteo sau schimbările de antrenor chiar în săptămâna premergătoare partidei.

Alt factor care nu este luat în considerare este oboseala jucătorilor. Poate că Arsenal a avut meci în altă competiție mai devreme în săptămână, iar jucătorii titulari nu vor fi la capacitate maximă contra lui Chelsea.

Înainte de a te decide dacă formula Poisson se pliază pe stilul tău de pariuri trebuie să o pui în practică pe o perioadă determinată. Apoi, să tragi linie și să vezi dacă rezultatele au fost bune sau măcar aproape de adevăr. În acest fel vei vedea dacă distribuția este una care te va ajuta pe termen lung în domeniul pariurile sportive online.

S-ar putea  te intereseze și: