În acest articol am să-ți prezint principalele reguli din snooker. Probabil ai văzut respectivul sport în oferta unor case de pariuri, dar poate că vrei să plasezi ponturi pariuri pe snooker și nu știi cum se joacă.
De asemenea, am să-ți explic și cât durează un meci de snooker. Acest sport se aseamănă cu biliardul, așa că nu va fi greu să-l înveți.
Cât durează mai exact un meci de snooker?
În snooker nu avem un timp cronometrat, astfel că durata unei partide poate să varieze. În funcție de competiție, un asemenea meci poate dura și două zile.
De ce două zile? Pentru că este împărțit pe sesiuni, fiecare având o durată de 2-3 ore.
De exemplu, finala Campionatului Mondial are patru sesiuni. Prin urmare, o partidă va începe duminica, să zicem, la prânz, și se va încheia luni seara. Se joacă două sesiuni pe zi.
Există și alte situații când un meci dintr-o competiție are doar o sesiune. De regulă, acest lucru se întâmplă în primele tururi.
Când se ajunge în semifinale sau finale, un meci de snooker este compus din două sesiuni (exceptând Campionatul Mondial, unde sunt reguli ușor diferite).
Fiecare sesiune va ține aproximativ 2-3 ore. Prin urmare, durează mult un meci de snooker? Răspunsul este afirmativ. Totul depinde, așadar, de competiție și de numărul de frame-uri dintr-o partidă.
Cum se joacă snooker?
Vezi în continuare principalele reguli din snooker, pentru a găsi ponturi pariuri profitabile. Trebuie să știi că un meci se dispută între doi jucători. Pe masă sunt 15 bile roșii, o bilă de culoare alb și 6 colorate.
Bilele roșii vor valora un punct, iar restul de 6 bile colorate au o valoare diferită: galben – 2 puncte, verde – 3 puncte, maro – 4 puncte, albastru – 5 puncte, roz – 6 puncte, negru – 7 puncte.
Bila de culoare alb nu valorează niciun punct. Este folosită doar pentru a putea lovi celelalte bile ca să ajungă în cele șase buzunare ale mesei de joc.
Fazele meciului
Ce ar trebui să reții din regulile jocului de snooker:
- În momentul spargerii se începe cu o bilă roșie ce trebuie introdusă în buzunar.
- Fiecare jucător va trebui să alterneze între introducerea unei bile roșii și apoi a unei colorate.
- Bila roșie, odată introdusă, rămâne în buzunar. Dacă o bilă colorată va ajunge în buzunar, atunci arbitrul o pune înapoi pe masa de joc.
- Dacă toate bilele roșii au fost introduse în buzunare, cele colorate NU vor mai fi reintroduse pe masă.
- Se va începe cu bila colorată cu valoarea cea mai mică și se continuă în mod crescător.
Frame-uri, touching ball și faulturi
Un jucător va câștiga un frame (adică o repriză) dacă va acumula mai multe puncte decât adversarul. Învingătorul partidei va fi cel care va avea mai multe frame-uri câștigate.
De exemplu, în finala Campionatului Mondial se joacă 35 de frame-uri. Cine ajunge primul la 18 câștigate, atunci se va încorona cel mai bun jucător din lume.
De regulă, nu există un timp cronometrat. Excepție face o competiție mai specială, numită Snooker Shoot-Out.
Aici, jucătorii au la dispoziție un timp de câteva minute (2-3) pentru a introduce cât mai multe bile în buzunare. Sunt reguli diferite față de restul competițiilor internaționale.
În snooker mai există și termenul de touching ball. Se folosește în momentul în care bila de culoare albă se oprește și atinge o bilă ce poate fi ținta la următoarea lovitură.
Din acest motiv, jucătorului advers îi este interzis să joace spre acea bilă. Totodată, în jocul de snooker mai pot fi comise și faulturi.
Un jucător poate să comită un fault dacă:
- bila de culoare alb nu va lovi altă bilă;
- bila de culoare alb va intra în buzunar;
- o bilă „sare” de pe masă.
Dacă a comis una dintre aceste greșeli, jucătorul va fi sancționat cu un număr de puncte egal cu maximul dintre 4, valoarea bilei țintă și valorilor unor bile implicate în fault.
Concluzii
Snooker-ul este un joc de strategie care durează, în general, destul de mult. Totuși, odată ce-i înțelegi regulile vei putea găsi ponturi pariuri pe care să faci profit la cele mai bune case de pariuri online.
Sper că articolul meu ți-a fost util și ai înțeles durata unui meci de snooker, dar și cele mai importante reguli.