Managementul banilor în pariurile sportive

0

Managementul banilor este, poate, cel mai important lucru de care trebuie să ții cont atunci când te apuci să pariezi online.

Ce presupune acest “money management”?

Calitățile importante pe care le are un parior de succes sunt: răbdarea, disciplina și un sistem bine stabilit pentru a reuși.

managementul banilor în pariuri sportive

În acest articol voi scrie în detaliu despre aceste lucruri, voi da exemple de câteva strategii de pariuri în acest sens. În plus vei găsi și alte sfaturi utile pentru pariorii începători.

1. Ce este managementul banilor

Pariorii în general au impresia că cel mai important indicativ al succesului în pariurile sportive este profitul. Când este făcut profesionist unul dintre factorii importanți care îți arată cu adevărat acest lucru este ROI-ul.

Până acolo însă este cale lungă. Pentru a avea un “money management” solid este nevoie să pui la punct mai multe lucruri importante, precum:

 • o bancă bine stabilită.
 • ce unitate folosești în funcție de bancă.
 • ce sistem ți se potrivește pe termen lung.

2. Cum gestionăm banca

Banca folosită la agenții pariuri poate fi împărțită în 3 categorii:

 1. Prima secvență presupune să stabilești un buget solid de început, să știi exact câți bani ești dispus să riști și apoi să aloci acea suma doar pentru pariuri sportive.
 2. Apoi este nevoie să stabilești câteva reguli pentru a determina ce miză vei folosi în diferite situații, pe diferite ponturi pariuri. Acestea trebuie să depindă direct de bugetul total, de modul în care pariezi și, evident, de țelul pe care-l urmărești.
 3. Secvența finală este să aplici corect, pe fiecare pronostic, regulile pe care le-ai stabilit în categoria anterioară. Este desigur un proces de durată, cum spun americanii “it's a marathon, not a sprint”.

Pariază online AICI la agenția preferată de români!

După cum se observă, acest management al banilor pare foarte simplu, cel puțin în principiu.

Primele 2 categorii sunt bine definite, problema intervine la a treia secvență, care este și cea mai dificilă, atunci când trebuie să alegi miza, mai ales pentru cei care nu sunt disciplinați în pariurile sportive.

Cum am scris și mai sus – suma pe care o alocăm în prima secvență este denumită bankroll. De aici vine și termenul de bankroll management sau cum să-ți gestionezi miza și pariurile pentru a avea un plan bine stabilit.

gestionarea băncii la pariuri

2.1 De ce este importantă gestionarea băncii?

Răspunsul simplu la această întrebare este că o bună gestionare a băncii inițiale te va ajuta să pariezi responsabil. Când este aplicat corespunzător îți oferă o siguranță suplimentară și, în plus, înseamnă că nu riști mai mulți bani decât îți permiți.

Acesta este un lucru foarte important, pentru că nimeni n-ar trebui să parieze banii necesari pentru a plăti facturile sau alte întrețineri / lucruri esențiale în viața de zi cu zi.

2.2 Beneficiile unui bun bankroll management:

 • Te asigură că nu vei alerga după pariurile pierdute atunci când ai o pasă mai slabă.
 • Te împiedică să pui prea mulți bani pe un singur pariu, atunci când ai mai multe pronosticuri câștigate consecutiv.
 • Îți permite să pierzi mai multe pariuri la rând, fără că banca să se diminueze prea mult sau, mai grav, să rămâi fără bani de tot.
 • Te ajută să iei decizii mai bune și mai raționale în alegerea pariurilor

bankroll management bun

3. Ce unitate alegem în money management

Unitatea pe care o folosești în pariurile sportive este extrem de importantă pe termen lung, dacă vrei să faci profit cu adevărat, și nu joci doar de plăcere.

Pentru început trebuie să te gândești și să răspunzi la următoarele 2 întrebări:

 • Ce tip de investitor ești: unul agresiv sau unul conservativ?
 • Ești un parior experimentat sau un începător?

Răspunsurile te vor ajută să determini cât pariezi pe bilet în parte sau, mai explicit, ce unitate folosești la pronosticuri.

3.1 Unitatea recomandată din bancă în funcție de experiență:

 • Între 1% și 3% din bankroll pe fiecare pariu la un tipster / parior care vede pariurile sportive că pe o investiție.
 • Pentru un începător acest proecnt ar trebui să fie chiar mai mic, recomandarea fiind între 1% și 2% din banca totală.
 • Statistica ne spune că pariorii profesioniști mizează în mod normal pe un pronostic, doar 1% din bancă.
 • Pariorii agresivi și care cauta profit sigur și rapid investesc per pariu cam 3% din bancă, iar cei foarte agresivi pot ajunge la 4% sau chiar 5%.

Pariază AICI la casa de pariuri cu cele mai bune cote!

De ce sunt aceste procente mici ca recomandări? Poate că așa par “mici”, însă răspunsul rapid este că șirurile negative îți pot limita banca.

Aici dau un singur exemplu concret.

Dacă mizezi 10% din bancă și ai 10 pariuri pierdute la rând poți pierde toată banca.

Totodată, dacă pariurile tale sunt prea îndrăznețe, un șir negativ îți poate reduce banca la jumătate. Astfel te poți reorienta spre micșorarea mizei inițiale, tocmai înainte de a avea acel inevitabil șir câștigător.

Astfel, pariurile mici oferă prudență, îți mențin strategia inițială și, la fel de important, te fac să rămâi disciplinat.

4. Exemple de sisteme folosite în managementul banilor

Fiecare parior își alege o strategie de început sau una pe termen lung, depinde de țel. Aceste planuri reprezintă regulile care definesc miza pe care o joci pe fiecare pariu. Sunt foarte multe planuri în acest sens, însă toate pot fi incluse în doar 2 categorii:

 1. sisteme cu miză fixă.
 2. sisteme cu miză flexibilă / variabilă.

4.1 Sisteme cu miză fixă

Aceste metode de a miza sunt bine definite. Planurile în care folosești miza fixă sau “flat betting” sunt ușor de folosit și foarte bune (chiar ideale) pentru pariorii ocazionali sau începători. Sunt 2 opțiuni de care trebuie să ții cont aici: nivelul și procentajul mizei.

Nivelul mizei este stabilit de fiecare pariu investit, iar aceasta trebuie să reprezinte o sumă pe care s-o pui confortabil pe un bilet, indiferent dacă joci pronosticuri fotbal sau din alt sport.

Totodată, unitatea trebuie să reprezinte o mică parte din bugetul alocat săptămânal sau lunar. Cum am exemplificat mai sus, unitatea trebuie să fie cuprinsă între 1% și 5%, în funcție de nivelul de joc, dar și de riscul asumat. Recomandarea pentru oricine care vrea să evite riscurile este să rămână la o miză de 1%-2%.

Exemplu:

Avem o bancă de 1.000 RON și alegem procentajul mizei la 2%. Înseamnă că prima miză pe un pariu va fi de 20 RON. Pentru următoarele mize vom calcula același procent de 2% din banca totală rămasă, adică: dacă avem la un moment dat o bancă de 900 RON vom miza 18 RON și vom miza 22 RON dacă banca totală a ajuns la 1.100 RON.

Avantajul aici este că vei miza automat mai puțin atunci când banca scade și mai mult atunci când va crește. Deși este puțin mai dificil să calculezi procentajul pe măsură de se modifică banca totală, sistemul în care păstrezi procentajul fix la miza este unul bun pe termen lung.

profit - loss - risk

4.2 Sisteme cu miză flexibilă / variabilă

Aceste categorii sunt ceva mai complicate și sunt folosite în general de pariorii cu experiență, care știu să-și controleze mizele investite, dar și de cei mai agresivi, care doresc profit rapid pe o perioada determinată.

Sistemele folosite de profesioniști sunt diverse, în funcție de necesitatea fiecăruia, iar printre cele mai cunoscute sunt:

 • strategia Paroli.
 • strategia Labouchere.
 • sistemul Monte Carlo.
 • șirul Fibonacci.
 • strategia Martingale.

Fiecare sistem prezentat mai sus are însa un grad considerabil de risc și poate duce la un faliment rapid, mai ales dacă pleci la drum cu o bancă mică.

Recomandarea este folosirea sistemului Kelly, considerat de experți poate cel mai bun de acest gen în gestionarea mizei în pariuri. Ca orice sistem are o formulă specifică, una mai complicată față de celelalte strategii la pariuri, însă o dată mânuită la capacitate maximă va contribui decisiv la profit.

Formula Kelly: (bp-q) / b = f

Ce reprezintă acele litere din formulă afli dacă citește articolul Criteriul lui Kelly la pariuri sportive.

Acest sistem se deosebește de celelalte prin faptul că pariorul alege miza în funcție de probabilitatea de câștig a pronosticului. Acest lucru presupune multă experiență, pentru că nu poți da un procent de câștig al echipei pe care mizezi, dacă acum plasezi primele pariuri.

Începe AICI să utilizezi Criteriul lui Kelly!

5. Sfaturi și concluzii

Sfaturile unui jucător cu experiență în managementul banilor la pariuri sună cam așa:

 • Stabilește o țintă realistă – un target solid care o dată atins duce automat la retragerea banilor. Nu încerca să te îmbogățești peste noapte, n-a reușit nimeni acest lucru din pariuri și, foarte probabil, falimentul va fi unul rapid și dureros.
 • Alege o banca inițială în funcție de ce dorești să se întâmple mai departe (dacă este pe termen lung sau pe termen scurt) și ține o evidență a pariurilor (un document excel). Astfel vei vedea greșelile și le vei putea evita în viitor.
 • Indiferent dacă ai o serie pozitivă sau negativă nu trebuie să te abați de la miza inițială. Astfel, dacă ai stabilit de exemplu un procent de 2% din banca totală, trebuie să-l păstrezi pe toată durata proiectului și să eviți situațiille în care mărești miza după ce ai pierdut mai multe pariuri consecutiv.

Scopul principal al acestui articol este să-ți dai seama cât de important este managementul banilor. În acest sens trebuie să fii un parior informat, să vezi cum pariază “publicul”, unde sunt “the smart money” și cum poți specula o viitoare “mișcare de linie” în acest sens.

Acoperind aceste condiții un parior de succes ia deciziile înțelepte și își mărește automat șansele de câștig.

Desigur – importanța managementului banilor este doar primul pas. Răbdarea, procentajul folosit la miza, dar mai ales o disciplină exemplară te vor ajuta cu adevărat să reușești în acest domeniu. Așadar, concluzia finală este ca managementul banilor nu este doar important, este VITAL în pariuri.

L1170664W000663

superbet

L1160659W000328

L1172986W000768

Unibet Logo

L1160657W000330

100% pana la 500 RONBonus pana la 500 RON200% pana la 2000 RON100% pana la 300 RON
Deschide ContDeschide ContDeschide ContDeschide Cont

Cel mai bun tipster

#TipsterCastigateProcentajUnitati
1 Wade
Forma: Castigat Pierdut Castigat Castigat Castigat Castigat Castigat Castigat Castigat Castigat
23 din 3762%+837.00Vezi Ponturi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here