Reguli baseball și sfaturi utile pentru pariori

Scris de Laur198524/01/2024

În acest articol îți voi prezenta câteva dintre regulile și modul de analiză pe care-l folosește un parior profesionist înainte de alegerea unui pronostic din MLB.

CASE DE PARIURI ONLINE NOI

logo don 3

100% PÂNĂ LA 500 RON +
50 RON pariu gratuit

logo magnumbet

500 RON PARIU FĂRĂ RISC

publicwin mobil2


200% PÂNĂ LA 500 RON

reguli baseball

Baseball-ul este un joc mai puțin cunoscut la noi în țară, unul pe care mulți pariori îl evită, pentru că nu știu regulile sau n-au de unde să culeagă cele mai bune informații.

Prin acest articol doresc să schimb acest lucru și să fac mai mulți pariori români la noi să-și concentreze atenția pe acest sport.

reguli baseball

Sursă foto: Federația Română de Baseball si Softball @FRBSofficial

1. Reguli baseball

 • terenul de baseball are în total 4 baze.
 • se joacă 9 reprize sau innings.
 • durata unui inning nu este exactă: ea depinde de cât de precis aruncă pitcherul (strikeouts), sau cât de bine returnează baterii (home runs).
 • sunt 2 echipe compuse din câte 9 jucători.
 • echipele sunt pe rând în atac și în apărare.
 • rolul jucătorilor este de a ajunge (de a trece) de la o bază la altă.
 • mingea este aruncată de pitcher și este lovită de adversar - numit batter.
 • dacă batter-ul lovește mingea și ajunge la baza 4, acesta marchează (obține punctul).
 • apărarea încearcă să elimine jucătorii aflați în atac (3 outs), iar apoi să aibă dreptul să revină în atac.
 • punctele se cumulează doar de echipa batter-ului, în funcție de cum va lovi acesta mingea.
 • un jucător din echipa batter-ului stă într-un punct numit "baza 1" și trebuie să ajungă la baza 2, 3, respectiv 4 înainte ca mingea lovită să fie prinsă și aruncată spre pitcher.
 • astfel, lovești și mergi în baza 1, alt coleg lovește - iar tu avansezi spre baza 2, apoi baza 3, alt coleg lovește și tu avansezi spre baza casa (home base sau baza 4) și astfel obții punctul mult dorit.
 • bineînțeles se poate marca prin procedeul denumit "home run". Acesta are loc atunci când se trimite mingea direct peste gard (dincolo de terenul împrejmuit).

2. Pozițiile jucătorilor în teren la baseball

 • pitcher (pitcher) - principalul jucător al unei echipe de baseball, are rolul de a arunca mingea cu scopul ca adversarul să nu o atingă.
 • batter - adversarul aruncătorului (pitcher) și jucătorul de care depind avansările colegilor la cele 4 baze.
 • receiver (catcher) - colegul pitcher-ului, care are rolul de a prinde toate mingile aruncate de acesta.
 • primul baseman (first baseman) - apără prima bază, cu rolul de a da afară adversarii.
 • al doilea baseman (second baseman) - apără a doua bază și poate executa cu colegul de la prima bază un "double OUT".
 • al treilea baseman (third baseman) - ocupă a treia bază și are rolul să evite marcarea punctelor de către adversari.

Cum denumirile de mai sus pot să ridice multe semne de întrebare îți recomand să vizionezi și video-ul de mai jos:

3. Cel mai important jucător într-un meci de baseball?

Fără îndoială, primul lucru la care te uiți înainte să joci ponturi pariuri la un meci de MLB este pitcher-ul. De obicei echipele anunță cu 14-15 ore înainte de începerea partidei care sunt cei 2 aruncători titulari.

Statistica ne arată că un pitcher contează în procent de 50% în analiza unui meci. Acesta, însă, nu va evolua pe toată durata meciului, în principal din cauza oboselii sau a unei pase proaste. El poate fi schimbat după 4,5 sau 6 innings.

Atenție!

În multe cazuri pitcherul superior primește o valoare mai mare decât ar trebui. În aceste condiții ne putem reorienta cu un pont pe primele 5 innings (cât stă aproape sigur aruncătorul titular), un handicap pe echipa adversă, dacă linia ne-o permite, sau chiar un pont pe sub/peste la puncte, dacă ballpark-ul este unul favorabil în acest sens.

3.1 La ce ne uităm pentru a vedea dacă un pitcher este de încredere?

Mulți pariori se uită la recordul aruncătorului de până atunci, dar un pitcher cu 4 victorii și niciun eșec poate fi mai slab decât unul care are doar un succes în 3 partide.

Cum?

Ne uităm mai întâi la statistica ERA (Earned Runs Allowed). Aceasta este afișată pe majoritatea site-urilor de specialitate și reprezintă numărul de puncte marcate pe aruncarea acestuia, înmulțit cu 9, și rezultatul este împărțit la numărul de reprize (innings) în care acesta a evoluat.

O statistică mai amănunțită și cu o mai mare acuratețe la pitcheri este FIP sau Fielding Independent Pitching. Este o statistică ce derivă din lucruri pe care un aruncător le controlează: strikeouts, walks, home runs sau "hit by pitches".

Este ușor să zici că un pitcher cu o ERA de 4.50 este slab, dar dacă analizezi mai detaliat situația la FIP ai putea avea o surpriză.

3.2 Ce facem dacă avem 2 pitcheri de valori apropiate?

Atunci trebuie să avem în vedere: bullpen-ul. Cum am scris și mai sus, pitcherii titulari pot sta în teren, în medie, 6-7 reprize (innings). Diferența va fi făcută în ultimele 2-3 reprize, când vor fi pe teren aruncătorii din bullpen.

Prin urmare trebuie făcută o verificare a pitcherilor de rezervă și cât de bine stă echipa respectivă la acest capitol. Evident, concluzia se trage la final și astfel putem vedea dacă bullpen-ul poate fi folosit decisiv în avantajul nostru.

3.3 Cum pariem dacă avem 2 echipe și 2 pitcheri de valori apropiate?

În acest caz prefer să pariez pe formația care are șansa a doua. Dau și un exemplu concret.

Să spunem că avem un meci între Chicago Cubs și St. Louis Cardinals. Cotele la victorie sunt 1.60 - 2.30, iar linia de peste/sub se află undeva la 6.5 - 7.0 runs. Atunci este foarte posibil să avem un "low scoring game", de genul 3-2 sau 4-3. În acest caz cota pe handicap +1.5 runs a oaspeților (să nu piardă la o diferență mai mare de un run) va fi undeva între 1.50 - 1.60, una excelentă, pe care poți să o joci oricând cu Betano bonus. Dacă mai avem și șansa ca "underdog"-ul să se impună, atunci vom avea un profit excelent.

4. Este vremea un factor decisiv în pariurile pe baseball?

Da, de multe ori vântul, dacă suflă în exterior, este cel care ne ajută să încasăm un pariu pe peste la puncte. În schimb, dacă suflă din exterior spre interior este indicat pontul pe sub la puncte.

Acest aspect este valabil doar în condițiile-n care vântul suflă cu peste 20-25 km/h. În acest caz mingea poate zbura mai departe sau mai aproape la o distanță de 2-3 metri, o distanță apreciabilă.

La fel, ploaia este un factor pentru sub la puncte, dar nu întotdeauna. Atunci când plouă mingiile devin mai grele, iar hitter-ul va avea dificultăți în a lovi bine mingea, dar s-o mai trimită peste ball park.

Vremea este unul dintre lucrurile la care mă uit inițial atunci când analizez un meci de MLB. Ea poate fi de multe ori factorul decisiv în alegerea pronosticului.

5. Terenuri care favorizează ofensiva, respectiv defensiva

Am găsit și o statistică cu terenurile care favorizeaza ofensiva, implicit peste la puncte (runs), datorită altitudinii ridicate sau dimenisunii mici a terenului, precum și cele pe care avem cu precădere "low scoring games" sau sub la puncte (runs).

5.1 Top 5 terenuri din MLB din punct de vedere al ofensivei

 • Coors Field
 • Choctaw Stadium
 • Great American Ball Park
 • Rogers Centre
 • Miller Park

5.2 Top 5 terenuri din MLB din punct de vedere al defensivei

 • T-Mobile Park
 • Dodger Stadium
 • RingCentral Coliseum
 • Progressive Field
 • Citi Field

6. Cum pariază un tipster profesionist pe baseball?

Cel mai important, după ce am găsit pronosticul pentru un meci, consult oferta caselor de pariuri online pentru a vedea unde găsesc cea mai bună cotă.

Nu merg niciodată împotriva unei echipe care are un "hot streak" de 4-5-6 victorii la rând cu gândul că acea echipă va fi învinsă într-un final. Sigur, orice serie câștigătoare are un final, însă statisticile arată că echipele cu serii pozitive au șanse bune să continue forma bună.

La fel ca echipele "hot" sunt și cele "ice cold", care au înfrângeri la rând și trebuie evitate sau, evident, pus împotriva lor.

Când ne uităm la astfel de echipe trebuie să avem în vedere și linia. Nu putem să ne aruncăm pe victoria favoriților la o cotă de 1.30 și este de văzut dacă valoarea la handicap -1.5 sau -2.5 runs are o cota valoroasă.

Întrebare: dacă pariez pe favorite o să ies pe plus din baseball?
Răspuns simplu: niciodată!

Baseball-ul este sportul cu cele mai multe meciuri într-un sezon: 162. Echipele cu renume (gen Boston Red Sox sau New York Yankees), care pornesc favorite mai mereu, au în jur de 60 de înfrângeri. Echipele slabe (gen Baltimore Orioles sau Miami Marlins), a căror cotă la victorie este mai mereu de minim 2.50) ajung la același număr de victorii.

Rețeta ideală: trebuie să facem "slalom" și să vedem acolo unde favorita este supraevaluată și underdog-ul este subevaluat pentru a găsi cea mai bună linie pentru a face profitul dorit.

6.1 Surse pentru a analiza o partidă de baseball

După cum se poate observa în link-urile de mai jos sunt afișate: echipele de start, pitcherii titulari, cum evoluează liniile la victorie, peste/sub runs, cum se pariază (unde se duc banii), ce statistică au batterii vs pitcherul advers și, foarte important, evoluția vremii în ballpark-ul aferent.

Site-uri utile pentru analiza meciurilor de baseball:

 • https://www.baseballpress.com/Lineups
 • https://www.vegasinsider.com/mlb/matchups/
 • https://www.bangthebook.com/mlb
 • https://www.actionnetwork.com/mlb/public-betting
 • https://www.covers.com/sports/mlb/matchups
 • http://dailybaseballdata.com/cgi-bin/weather.pl

Ca orice sport este necesar să ai informațiile cele mai bune (atenție, nu prea multe, pentru că apoi te va face să te răzgândești de 5 ori în privința pronosticului).

Baseball-ul pare unul dintre cele mai plictisitoare sporturi. O dată ajuns să-i cunoști regulile ți se va părea unul în urma căruia poți să profiți!

Te-ar mai putea interesa și:

Lasă un comentariu mai jos:


Adresa ta de email nu va fi vizibilă.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

S-ar putea  te intereseze și: