Vezi de ce este tenisul mai imprevizibil decât alte sporturi!

3

Acest articol l-am scris în mai 2015, după ce am văzut surprizele apărute într-o zi la Roland Garros. El este valabil în prezent și va și-n viitor, atunci când vine vorba de pariuri pe tenis.

Fernando Verdasco și Simona Halep au pierdut meciurile în care aveau la victorie cote mai mici de 1.10. Aceste eșecuri au „rupt” multe bilete, iar pe o rețea de socializare văzusem chiar o postare în care se spunea că s-au pierdut zeci de mii lire sterline pe cota jucătorului spaniol și, probabil, alte zeci de mii s-au pierdut mai apoi și pe Simona.

Și totuși, de ce este tenisul mai imprevizbil decât alte sporturi?

În primul rând pentru că-n tenis, atunci când jucăm ponturi pariuri, depindem doar de 2 oameni, în timp ce-n fotbal, hochei, handbal, baschet etc sunt mai mulți. Luăm exemplul fotbalului, pentru că este cel mai pariat sport la noi în țară. Dacă într-o echipă de 11 nu sunt 2 jucători în formă s-ar putea ca acest lucru să se nu se simtă sau aceștia să fie schimbați cu alții.

Acest lucru nu este posibil, logic, și-n tenis. Ai văzut zile-n care jucători precum Neymar sau Messi n-au prins o zi bună, dar acest lucru nu s-a văzut în evoluția echipelor lor pentru c-au ieșit la rampă Mbappe sau Suarez. La tenis dacă Djokovic sau Halep nu prind o zi bună n-au de cine să fie înlocuiți. Și zile mai puțin bune avem fiecare dintre noi, nu numai sportivii de performanță.

Același lucru este valabil și la capitolul psihic. Dacă un jucător de tenis este condus cu 0:1 la seturi și n-are un moral bun el cu greu va mai reveni și va întoarce acel meci. La fotbal din 11 jucători plus rezerve chiar dacă unul poate se precipită atunci când echipa sa este condusă există alte soluții.

Un meci de tenis poate fi trucat mai ușor la pariuri decât un meci de fotbal. Toți văd blaturi de tipul 1 pauză / 2 final la un meci de fotbal pentru o cotă de 25.

Știi cât avea cotă Simona Halep să piardă setul 2 cu Lucic-Baroni cu 1:6? Îți spun eu, 71. Atenție, nu spun c-a fost ceva necurat la acel meci, doar îți dau un exemplu pentru a face analogia.

Tu ce crezi că este mai simplu, să aranjezi un meci 1 pauză / 2 final la fotbal (unde ai nevoie de implicarea mai multor jucători – unii s-o lase mai moale în prima repriză, alții s-o lase și mai moale în a doua repriză) sau la un meci de tenis unde sunt doar 2 jucătoare și este suficient să aranjezi chiar și cu una dintre ele?

Din nou subliniez, la un asemenea nivel (Roland Garros) nu-mi vine să cred că se poate implică un număr 2 WTA în ascensiune în asemenea manevre, însă-mi vine să cred că un număr 34 ATP ajuns la 32 de ani o poate face la o cotă de 40-50 în momentul în care conduce cu 2:1 și are avantaj de două game-uri în setul 4), mă refer la Verdasco.

Concluzia la ce am scris mai sus este ca un meci de tenis poate fi trucat pentru pariuri mult mai ușor și la cote mai mari decât pariuri de tipul pauză / final.

La tenis suprafața de joc se schimbă destul de des și acest lucru pot duce la probleme pentru jucători. Fă un exercițiu de imaginație dacă nu mă crezi. Joacă tenis (la nivel amator) pe un teren de iarbă de la tine din oraș și peste 2 zile mergi și joacă pe asfalt. Vei vedea diferența. Aceste schimbări sunt în unele momente destul de bruște și pot duce la surprize. La fotbal se joacă pe iarbă și foarte, foarte rar pe iarbă artificială.

În tenisul feminin mai apar și probleme de alta natură. În acele perioade jucătoarele sunt în general mai stresate, mai nervoase. Un sportiv sau, de fapt, un om în general atunci când este nervos nu se mai poate concentra la fel de bine și de aici pot apărea unele eșecuri total neașteptate la feminin, zile-n care vezi că unei jucătoare nu-i iese absolut nimic.

Oboseala (cred) că este mai accentuată la tenismeni decât la fotbaliști, de exemplu. Am spus că așa consider pentru că nu pot spune exact. Ideea este că un jucator de tenis poate juca într-o săptămână chiar și 5 partide, pe când la fotbal maximum este de 3 și acest lucru doar în cazuri extreme. La fotbal poți s-o mai „lălăi” în teren deoarece te pot completa colegii, la tenis dacă nu ești apt fizic să alergi după fiecare minge la revedere.

În plus, în general la fotbal ști că intri în teren acum și peste 105-110 minute ieși din el, în timp ce la tenis poți ieși în 30 de minute sau la fel de bine poți sta și 3-4 ore. După un astfel de efort prelungit să vii să joci în ziua următoare împotriva unui jucător care a stat doar un sfert din timpul tău în teren cu siguranță nu-i ușor.

De aceea atunci când ne hotărâm să jucăm biletul zilei tenis ar trebui să avem în vedere faptul că pot exista surprize mai multe. De altfel țin minte că citisem în urmă cu câțiva ani o statistică pe un site de profil internațional, statistică-n care se arăta că jucând pe termen lung pe outsideri (pariuri single) se face un profit mai bun decât dacă ai juca numai pe favoriți.

Pe undeva este logic acest lucru. Dacă ai jucat azi pe Simona Halep și ai pierdut 100 RON pentru a-i recupera ai nevoie să prinzi cam 13 pariuri similare la rând (am socotit la cotă de 1.08) pentru a recupera pierderea. Jucând pe outsider – bine nu Serena vs jucătoarea de pe locul 300 WTA, ci outsideri care să aibă cota 3-4 – dacă prinzi unul din trei ai profit.

Cel mai bun tipster

#TipsterCastigateProcentajUnitati
1 Wade
Forma: Pierdut Pierdut Pierdut Castigat Castigat Pierdut Pierdut Pierdut Castigat Pierdut
50 din 8063%+930.00Vezi Ponturi

3 COMENTARII

  1. Da bineteles ca factorul principal care ii face pe cei mai multi sa piarda (chiar daca nu fac blat) este OBOSEALA. Sa joci cu orele la intensitate ridicata zi de zi sau la doua zile ….chiar ca trebuie sa fii „spartan” sa rezisti in acel ritm.
    De aceea eu cred ca pierd multi favoriti (favorite) asa de des…la urma urmei sunt doar oameni,iar dupa cum stim la unii organismul este mai rezistent la altii nu.

  2. Ai dreptate in mare parte dar suprafata nu se schimba asa des cum ai descris tu… se joaca pe sezon si aici … hard, zgura, iarba si iar hard…

    • Pai n-am zis ca se schimba rapid, dar am zis ca se schimba. Cine nu cunoaste acest aspect va paria impotriva lui Isner (sa zicem) la Wimbledon pentru ca el a avut rezultate modeste la RG. Dar Isner fiind big server clar are avantaj pe iarba decat pe zgura. La fotbal, baschet sau hochei suprafata este aceeasi pe tot parcursul sezonului si aici pot aparea diferente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here