Pronosport – cel mai vechi joc de pariuri sportive

0

Mulți dintre pariorii experimentați de astăzi au nostalgii când aud cuvântul Pronosport. Pentru cei mai tineri dintre voi am ales să prezint astăzi unul din cele mai vechi jocuri de pariuri sportive, organizat de Loteria Română, ce a făcut istorie la noi în țară.

TOP BONUSURI PARIURI FĂRĂ DEPUNERE

netbet logo

BONUS 100 RON

FĂRĂ DEPUNERE

superbet rosu

BONUS 50 RON 
FĂRĂ DEPUNERE

maxbet logo

BONUS 50 RON
FĂRĂ DEPUNERE

Pronosport

1. Ce este Pronosport și cum se joacă?

Pronosport este cel mai vechi joc de pariuri sportive de la noi din țară.

Este organizat de Loteria Română, companie națională cu capital majoritar de stat, astfel că putem spune că este joc organizat de Statul Român.

În fiecare săptămână avem o ofertă competițională aleasă cu grijă de furnizorul jocului. Ni se pune la dispoziție un program de concurs format din 13 partide de fotbal.

Vreme de zeci de ani aceste 13 meciuri erau alese doar din prima ligă italiană de fotbal, însă recent am văzut că, ocazional, Loteria Română își îndreaptă atenția și spre prima ligă spaniolă, La Liga.

Pentru a participa la jocul de Pronosport este necesar să completăm un bilet cu opțiunile de joc pentru fiecare meci.

Sistemul de pariere este unul foarte simplu: nu putem alege decât pronostic pe rezultatul final, pe o singură piață pusă la dispoziție de organizator, 1-X-2. Cu alte cuvinte va trebui să indicăm pentru fiecare meci în parte rezultatul final, victorie gazde, egalitate sau victorie oaspeți.

Pronosport Cel Mai Vechi Joc De Pariuri Sportive1

Tot ce trebuie să achităm este contravaloarea unui bilet de joc, care pentru o variantă simplă costă 6 lei, la o cotă de participare de 100% și doar 1.50 lei, pentru o cotă de participare de 25%.

În plus, vom suporta și contravaloarea imprimării tichetului fizic, în cuantum de 0.50 lei.

Diferența față de sistemul clasic de pariere este că la Pronosport nu avem cote, nu avem mize ajustabile, nu avem sisteme de joc, aici pur și simplu plătim o taxă pentru bilet și sperăm la marele câștig, dacă indicăm toate cele 13 rezultate corecte ale meciurilor din etapa respectivă.

2. Câștigurile la Pronosport

De regulă, organizatorul, Loteria Română, are un sistem de câștig bazat pe 3 categorii, în funcție de numărul de pronosticuri corecte indicate pe un bilet de joc.

Conform furnizorului, aceste 3 categorii presupun sunt:

  • Categoria 1 - pentru variantele cu cel mai mare numar de pronosticuri exacte
  • Categoria 2 - pentru variantele cu numar imediat inferior celei de la categoria 1
  • Categoria 3 - pentru variantele cu numar imediat inferior celei de la categoria 2

Categoria întâi, care presupune cel mai mare câștig, este acordată participantului care reușește să indice rezultatele corecte ale tuturor evenimentelor selectate de furnizor din săptămâna respectivă.

Dacă sunt mai mulți câștigători care reușesc într-o săptămână să indice toate cele 13 rezultate corecte ale meciurilor impuse, atunci este evident că și câștigul se va împărți în mod egal între aceștia.

Atenție! Biletul completat de jucător în agențiile Loteriei Române sau la punctele de distribuție a biletelor de Pronosport nu înseamnă că jucătorul a participat efectiv la acest joc.

Odată imprimat biletul, acesta este scanat în sistem și se eliberează o chitanță care cuprinde și sistemul de joc ales. Această din urmă chitanță face dovada participării la jocul din săptămâna respectivă.

Un premiu record a fost adjudecat în 2020, în luna februarie, de un jucător din Tulcea, acesta încasând nu mai puțin de 84.847 lei, după ce a avut o serie fantastică de pronosticuri câștigătoare.

3. Scheme reduse Pronosport

Schemele reduse la Pronosport nu reprezintă altceva decât combinări matematice ale unor pronosticuri. În realitate se joacă mai multe bilete cu variații ale ponturilor, astfel încât să ne mărim exponențial șansele de câștig.

Inconvenientul major este că aceste scheme costă destul de mult, pentru că practic jucăm sisteme cu mai multe bilete și mai multe variante.

3.1 Exemplu de schemă redusă și condiționată.

Avem în exemplul de mai jos o schemă redusă și condiționată jucată cu două secțiuni de duble, grupate câte 4.

Biletul este completat de 5 soliști. Pe prima coloană este trecută varianta bloc, iar cu caractere îngroșate apar semnele de bază. Desfășurarea variantei bloc constă-n 12 variante a câte două duble.

Sigur că scopul final este să prindem toate cele 13 pronosticuri corecte, însă asta presupune să prindem baza formată din soliști și dublele.

Atalanta Vicenza   1x 1x 1x 1x 1 1 1 1 1 1 x x x
Bari Juventus    2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
Napoli Inter   1x 1 1 1 1x 1x 1x x x x 1 1 1
Parma Brescia

1x

x x x 1 1 1 1x 1x 1x 1 1 1
Perugia Lazio

2

2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
Reggina Fiorentina

1x

  1 1 1 x x x 1 1 1 1x 1x 1x
Roma Lecce

1

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Cagliari Salernitana

1

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Cittadella Pistoiese

x2

x2 x 2 x2 x 2 x2 x 2 x2 x 2
Chievo Crotone  1 2 1 2 1 1 2 1 1 2 1 1 2 1
Cosenza Venezia

1

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Ravenna Genoa

1 2

2 1 2 1 2 1 2 1 2 1 2 1 2 1 2 1
Siena Piacenza

2

2 2 1 2 2 2 1 2 2 2 1 2 2 2 1 2

Suplimentar, mai este nevoie să ghicim și câte 2-3 baze la fiecare secțiune dublată, cele evidențiate în sistemul de joc descris mai sus.

In ipoteza prezentată, matematic, șansa de a prinde toate cele 3 numere este de aproximativ 48%.

Întrebarea este cât costă un asemenea sistem de joc?

În mod evident nu ne gândim să-l jucăm cu cotă de participare 100%, pentru că nu ne permitem. La sfert acest bilet costă evident 48.000 lei, ceea ce reprezintă un risc major, pentru că sunt șanse să nu prindem potul cel mare și atunci nu vom ieși pe plus.

Dacă alegem să jucăm o singură variantă simplă, atunci matematic, șansele noastre de reușită sunt de 1:1.594.323, deci stăm eminamente la mâna norocului, pentru că oricât de bine am cunoaște echipele dintr-un campionat este greu să prezicem rezultatele unei etape.

Dacă alegem să jucăm 20 de variante, atunci șansele de câștig pentru marele premiu cresc exponențial, la 1:79.716.

3.2 Sisteme cu duble și triple

Din nou, revenim la problema sistemelor de joc și a costurilor acestora.

Un sistem cu 8 duble are încorporate 256 de variante posibile.

Un sistem de 10 duble are 1024 de variante posibile.

Un sistem jucat cu 3 triple și 5 duble are 864 de variante posibile.

Un sistem cu 5 triple și 4 duble are 3888 de variante jucate.

Mai demult, exista o strategie, aceea de a juca astfel de sisteme împărțind costul total al biletelor cu alți jucători, de regulă prieteni sau membri de familie.

Din păcate, nu există șanse foarte mari de reușită, astfel că va trebui ca toți cei care participă cu bani la aceste scheme să suporte pierderile.

3.3 Scheme reduse la -1 și la -2.

Dacă totuși bugetul nu ne permite să jucăm prea multe variante, atunci putem apela la schemele reduse la -1 rezultat și la -2 rezultate.

Asta înseamnă că în loc de 13 evenimente pronosticate corect va trebui să avem doar 12 sau, jucate la -2, doar 11 ghicite pe biletul de joc.

Dacă reușim să pronosticăm corect 12 rezultate, atunci vom avea, în cadrul unei scheme reduse, minim o variantă cu 11 ponturi corecte la -1 și cu 10 la -2.

Ca să cazi pe cheie și la aceste scheme este nevoie de pronosticarea corectă a tuturor celor 13 evenimente, caz în care evident că vei câștiga jackpotul.

Spre exemplu, dacă alegem să jucăm o schemă redusă cu 3 triple și 7 duble la -2 rezultate, avem un total de 96 de variante simple jucate.

Dacă jucăm la 13 rezultate, atunci avem așa:

  • 3% șanse să nimerim toate pronosticurile corecte.
  • 30% șanse să nimerim 12 din 13 pronosticuri.
  • 67% șanse să nimerim 11 ponturi corecte din 13 de pe biletul de joc.

Sigur, și costul acestei scheme este unul destul de consistent, așa cum am arătat, însă și șansele de reușită cresc corespunzător.

4. Concluzii

Jocul de Pronosport a pierdut mult din popularitate, mai ales când au intrat pe piață casele de pariuri în cotă fixă și, cu precădere, agențiile online.

Chiar și așa, mai sunt nostalgici printre pariori care preferă să joace câte un bilet simplu la Pronosport, sperând să prindă toate cele 13 rezultate corecte.

Sper că acest articol ți-a fost util și că, măcar de dragul experienței, vei încerca să joci la Pronosport și cine știe, poți da chiar tu lovitura. Succes!

Cel mai bun tipster

# Tipster Castigate Procentaj Unitati
1
adrian1981
Forma: Castigat Castigat Pierdut Castigat Castigat Pierdut Castigat Castigat Castigat Castigat
59 din 90 66% +1263.00 Vezi Ponturi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here