Joc Remi reguli și sfaturi pentru jucători

Scris de Laur198520/01/2024

Fie că îl joci cu prietenii tăi sau online cu alți jucători, Remi / Rummy este un joc extrem de palpitant, distractiv și interesant.

În acest articol voi detalia cum se joacă jocul de remi, reguli pe care trebuie să le respecți, precum și unele strategii de aplicat.

reguli remi

Evoluția jocului de Remi

Originea termenului Rummy este încă nedescifrată complet.

Unii specialiști afirmă că Rummy vine de la băutura celebra Rom, în timp ce alții cred vine de la "rum", care în engleză se traduce prin "ciudat" sau "dubios".

Jocul Remi a devenit popular undeva după anul 1930, fiind inventat de Ephraim Hertzano, și distribuit de atunci în diferite colțuri ale lumii.

Apoi a luat amploare și pe internet o dată cu dezvoltarea tehnologiei, putând fii jucat pe diferite platforme online.

Reguli remi pe tablă

Încep cu tipul de joc "remi pe tablă" sau cum este considerat de jucători - "ascuns", pentru că doar tu poți vedea piesele pe care le-ai aranjat pe tabla de joc.

Singurele piese vizibile de către toți jucătorii sunt cele aruncate pe masa de joc.

Câte piese are remi?

Jocul de remi clasic conține 106 piese, 104 piese cu numere și 2 de Jolly. Piesele cu numere sunt de 4 culori: negru, galben, albastru și roșu.

Pentru fiecare culoare avem numerele de la 1 la 13 în dublu exemplar. Fiecare joc de rummy conține 4 table pe care jucătorii țin piesele în timpul jocului.

Fiecare jucător poate folosi în joc Jolly, sau extra Joker pentru a-și mări șansele de câștig.

Funcția poate fi aplicată doar dacă jucătorul deține Jolly pe tabla sa. Jocul poate fi jucat în 2, 3 sau 4 jucători, la fiecare tură de joc se trage o piesă și se aruncă una la schimb.

Joc remi reguli pe tablă:

  • Începe jocul acel jucător care are 15 piese (una în plus), aruncând jos o carte care nu-i folosește. Acea piesă nu va putea fi folosită niciodată de către ceilalți jucători.
  • Jucătorul începe tura prin a trage o piesă, iar la finalul rundei trebuie să arunce o piesă cu fața în sus.
  • Scopul jocului este să aduni piesele pentru a forma grupuri valide de "suite" și "formații". Obiectivul jocului este de a închide pe tablă.
  • Pentru a câștiga trebuie să așezi piesele în formații. Trebuie să păstrezi o singură piesă separată de acestea. Ea se numește "piesă de închidere" și nu trebuie să fie lipită la nicio formație.

Mai jos este un exemplu de tablă câștigătoare:

remi castigator

Reguli remi etalat

Remi etalat este la fel de îndrăgit și jucat ca și cel clasic, cu câteva reguli în plus. Mai jos o să detaliez regulile, obiectivele, dar și restricțiile jucătorului.

O suită este o formație de minim 3 piese consecutive care trebuie să aibă aceeași culoare. Jucătorii care au o suită cu piesa 1 vor avea ca valoare de început 1. Suita cu 1 la final valorează 14 puncte.

O terță este o formație de minim 3 piese cu aceeași valoare, dar de culori diferite. În terță, cartea cu numărul 1 are aceeași valoare (un punct).

Scopul la Rummy este să arăți piesele de pe tablă prin punerea lor pe masă, acțiune cunoscută sub denumirea de "etalare".

Cele două combinații admise sunt "terțele" și suitele", pe care le poți forma din piesele disponibile.

Deși terțele sunt formații făcute din cel puțin 3 piese de același fel, iar suitele au minim 3 piese la rând, cartea Jolly este singura care înlocuiește orice altă piesă din aceste combinații.

Ca și la jocul de rummy pe tablă, primul jucător este cel care a primit 15 piese. El trebuie să pună o piesă pe masă de joc, pentru a rămâne cu 14.

Lipirea pieselor

Prima piatră decartată se poziționează "pe lung", urmând că restul jucătorilor să se lipească de aceasta în ordinea depunerii pe masă.

Ca și la jocul clasic, prima piatră nu se poate lua de pe masă, însă celelalte se pot "rupe", dacă prima piesă din rândul rupt este folosită pentru a etala o formație.

Jucătorul poate forma combinații pentru etalare și cu restul pieselor, însă nu este obligat să le depună pe masă.

După prima etalare există posibilitatea să lipești piese la etalările jucătorilor adverși.

La finalul jocului, însă, trebuie să le iei înapoi pentru a le adăuga la scorul final. În această metodă piesele lipite se poziționează cu fața în jos.

Jolly la Remi

Piesa Jolly are un rol foarte important la jocul de Remi, înlocuind orice valoare a pieselor.

Poate să fie folosit în orice combinație dorită și poate să fie lipit în timpul jocului la oricare din suitele sau terțele etalate.

Este interzisă doar lipirea lui la formațiile adversarilor.

În momentul în care s-au terminat toate piesele de pe tabla de joc și s-a depus pe masă ultima piesă de închidere, atunci jucătorul primește un bonus de 50 de puncte.

Apoi se trece la numărarea punctelor indiferent de jucătorul care termină, iar dacă închiderea s-a realizat cu un Joker, atunci jucătorii de la masă beneficiază de dublarea punctajului.

Numărarea punctelor

Prin numărarea punctelor se stabilește câștigătorul jocului de Remi. Avem următoarele punctaje disponibile la piesele de pe tablă:

  • 2-9 = 5 puncte
  • 10-13 = 10 puncte
  • 1 = 25 de puncte
  • Atu = 50 de puncte
  • Jolly = 50 de puncte
  • Închidere = 50 de puncte.

Precizări importante la jocul etalat

În momentul în care n-ai putut etala până când unul din adversari închide jocul, atunci ți se scad 100 de puncte din punctajul total.

Tot -100 puncte vei avea și dacă n-ai etalat și anunțat atuul, însă aici ai totuși un plus adițional de 50 de puncte.

Dacă jocul este deschis cu piesa 1 sau cu Joker, atunci jocul se numește "dublu", iar în acest caz, toate punctele tale se dublează la finele partidei.

Punctele le poți dubla și dacă închizi cu Jolly. În cazul în care se termină toate grămezile de piese, niciun jucător nu primește cele 50 de puncte.

Chiar dacă închiderea duce la adunarea tuturor punctelor de pe masă și scăderea celor de pe tablă, poți pierde jocul pentru că alt jucător a realizat un punctaj mai mare.

Remi offline vs Remi online

După ce ai văzut ce tipuri de joc Rummy există, dar și cum se joacă remi și câteva sfaturi din momentele cheie, este timpul să vedem câteva avantaje, atât pentru jocul offline, cât și pentru cel online.

Avantaje Remi offline

De departe cea mai frumoasă parte a jocului offline este că-l poți juca împreună cu prietenii dragi sau persoanele apropiate.

Poți organiza o seară dedicată acestui joc și te poți distra împreună cu cei dragi.

Rummy offline este un joc extrem de distractiv, mai ales dacă stăpânești bine regulile.

Pe lângă asta poți alege, la fel ca și în online, să joci remi pe bani reali sau doar pentru distracție.

Avantaje Remi online

Ca o paralelă la jocul de Remi offline, la cel online nu trebuie să aștepți după prietenii tăi pentru a juca într-un anumit moment.

Pur și simplu intri pe site, te loghezi sau îți faci cont, depui o sumă de bani și alegi varianta de joc care ți se potrivește.

La fel ca și la jocul offline, la Rummy online poți juca și cu bani reali și fără.

Este recomandat să începi să joci pe bani virtuali, până vei cunoaște tot setul de reguli și vei putea pune la punct anumite strategii.

La jocul online îți poți face noi prieteni. Poți comunica cu ceilalți jucători pe chat, împărtășindu-le experiențele trăite la acest tip de joc, precum și anumite "tips & tricks" pe care le-ai găsit de-a lungul timpului.

Alt avantaj la tipul de joc online sunt aplicațiile mobile, special dezvoltate pentru Rummy. Acestea sunt gratis și valabile atât pentru sistemul iOS, cât și pentru Android.

Din păcate în acest moment (august 2024) nu există un site de remi online pe bani legal în România.

Sfaturi și strategii la remi

Fii atent la jocul adversarilor și observă mereu mișcările pe care aceștia le fac la masa de joc.

Piesele pe care ei le dau jos îți vor oferi detalii importante asupra celor pe care le joacă pe tablă. În acest fel vei știi ce piese trebuie să ții și pe care să le dai jos în momentele cheie de joc.

Încearcă mereu să scapi de piesele care valorează multe puncte.

De ce?

În cazul în care cineva etalează înaintea ta trebuie să te asiguri că nu vei avea un minus prea mare. O suită sau o formație o poți realiza din mai mult de 3 piese.

În acest sens alege mereu piesele care te avantajează: de exemplu: cartea 7 merge cuplată cu 5 și 6, dar și cu 8 și 9.

Folosește cărțile Joker la suite sau formații care valorează cât mai mult. Așa cum am scris mai sus, un singur Jolly valorează 50 de puncte.

Nu sta prea mult timp așteptând o anumită piesă, nu merită. Jocul presupune să urmărești tabla încontinuu și la nevoie să reevaluezi strategia.

Nu lăsa pe tablă piese care nu-ți aduc niciun folos. Încearcă să scapi de ele cât mai repede.

În momentul când ridici piese din grămadă poți oferi indicii prețioase adversarilor.

O bună strategie în acest sens este să-i păcălești pe ceilalți jucători și să arunci câte o piesă drept "momeală" (de exemplu atunci când ai o dublură).

Cu cât vei juca mai mult, cu atât îți vei îmbunătăți propriul stil.

Cu o practică îndelungată vei ajunge la strategia ideală în rummy - aceea de a face adversarul să-ți dea piesele de care ai tu nevoie.

S-ar putea  te intereseze și: