Șirul lui Fibonacci – formulă, exemple și sfaturi utile

Scris de Laur198524/01/2024

Atunci când vrei să câștigi la pariuri trebuie să ai o strategie bine definită pentru managementul băncii. Acest lucru include formule de calcul după ce ai o pierdere, pentru că nimeni în lume nu are un record de 100% la pariuri. Cu alte cuvinte ar trebui să ai suficienți bani rămași pentru a recupera o serie de pierderi și a risca pe pariuri multiple.

CASE DE PARIURI ONLINE NOI

logo publicwin2


200% PÂNĂ LA 2.000 RON

logo don 3

100% PÂNĂ LA 500 RON

logo magnumbet

500 RON PARIU FĂRĂ RISC

sirul lui fibonacci pariuri

Ar fi un pas de începător să încerci să recuperezi mizând toată banca. De aceea există strategii pariuri sportive, cu formule care se pot calcula ușor, de unde afli cât la sută din bancă este necesară la următorul pariu.

Una din aceste strategii se numește "Șirul lui Fibonacci".

Cine a fost Fibonacci

Leonardo of Pisa (1180-1241), cunoscut drept Fibonacci (fiul lui Bonacci), a fost un negustor italian care și-a petrecut tinerețea în nordul Africii. Datorită descoperirilor sale matematice el a fost considerat "cel mai talentat matematician din Middle Ages".

Pe lângă popularizarea numerelor arabice în Europa (într-un moment în care oamenii încă foloseau cifre romane), el a introdus "secvența Fibonacci". Pariorii și-l amintesc, evident, ca omul care a inventat "sistemul de pariuri Fibonacci".

În tinerețe el a asistat la trade-urile pe care familia sa le făcea în Africa și a studiat matematica de la profesorii din Islam. De la ei a învățat numerele "hindu-arabice" și algoritmii matematici care erau folosiți în tranzacțiile de business.

Cu noile cunoștințe, în anul 1202 s-a întors la Pisa, unde a scris Liber Abaci sau cartea calculelor. A scris un "later edition" 10 ani mai târziu, în 1212, o variantă îmbunătățită. Această lucrare a revoluționat sistemul numerelor și matematica în întreaga Europă, mulți specialiști adoptând metoda sa. O traducere completă a acestei cărți a fost făcută în 2003 de către Laurence E. Sigler.

Cum funcționează șirul lui Fibonacci

Dacă folosești "Fibonacci Betting System" formula simplă funcționează cam așa: la fiecare pariu pierdut vei mări miza, iar la fiecare pariu câștigat vei micșora miza următorului pariu.

Mai jos îți voi detalia ce înseamnă acest lucru și vei vedea, în final, dacă este o metodă care se pliază pe strategia ta la case pariuri sportive.

sirul lui fibonacci formula

Cum se calculează șirul lui Fibonacci + exemple

Secvența Fibonacci se folosește pentru a calcula "the Golden Ratio", un număr dintr-o secvență divizat de un număr anterior. Acest număr are valoarea de 1.618, cunoscut ca și Phi. În arhitectură această secvență era folosită pentru calculul ferestrelor, ușilor sau chiar pentru forma clădirilor.

După cum am explicat mai sus, șirul Fibonacci în pariuri este un sistem cu progresie negativă. Miza va trebui mărită de fiecare dată când se pierde un pariu.

Pentru a fi folosit efectiv este indicat să cauți pariuri cu cote în jur de 2.00. Acest lucru îți dă 50% șanse de câștig și banii vor fi dublați în eventualitatea unui pariu câștigat.

Cum alegi miza?

Să zicem că miza ta este 1u (o unitate). Tot ce trebuie să faci este să urmezi secvența Fibonacci de mai jos: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144. Cu miza de o unitate ar arăta în felul următor: 1u, 1u, 2u, 3u, 5u, 8u, 13u, 21u, 34u, 55u, 89u, 144u.

De fiecare dată când pierzi un pariu te muți la o distanță în dreapta și de fiecare dacă când câștigi un pariu te muți 2 numere în stânga.

secventa fibonacci

Exemplu:

 • pariezi 1u (o unitate) și pierzi.
 • pariezi 1u (o unitate) și pierzi.
 • pariezi 2u (2 unități) și pierzi.
 • pariezi 3u (3 unități) și pierzi.
 • pariezi 5u (5 unități) și pierzi.
 • pariezi 8u (8 unități) și câștigi.

Acum, pentru că ai câștigat cu 8u, te poți muta 2 numere în stânga secvenței:

 • pariezi 3u (3 unități) și câștigi.

Din nou, pentru că ai câștigat, te muți 2 numere în stânga secvenței:

 • pariezi 1u (o unitate).

Cum fiecare număr din șir reprezintă unitatea din miză va fi foarte simplu să calculezi cât vei paria, indiferent cu ce sumă vei începe acest proiect.

De exemplu, să zicem că o unitate este 5 RON, atunci secvența va arăta astfel:

5 RON, 5 RON, 10 RON, 15 RON, 25 RON, 40 RON, 65 RON, 105 RON, 170 RON etc.

Păreri pro și contra șirului lui Fibonacci

Sunt câteva avantaje atunci când folosești "Fibonacci betting system":

"Win your losses back" - nu contează de câte ori pierzi un pariu, dacă ai o bancă suficient de solidă la un moment dat un pariu câștigat îți va recupera toate pierderile recente.

Este ușor de urmărit - sistemul este lesne de văzut și ținut minte și necesită foarte puțin timp de gândire / procesare înainte de a plasa un pariu.

Profit consistent - datorită felului în care a fost gândit acest sistem Fibonacci vei obține constant câștiguri mici și cu cât vei juca mai mult, cu atât vei câștigă mai mult.

Dacă ai o bancă solidă și o valoare a unității mai mică, iar cotele sunt apropiate de 2.00, atunci strategia are șanse bune de reușită pe o perioada îndelungată.

Ca majoritatea sistemelor de pariere are și dezavantaje:

Există un prim risc de care trebuie să fi conștient. Când joci astfel de sisteme "negative progression betting" poți pierde toată banca după o serie de eșecuri (10-15 pariuri pierdute la rând, depinde ce bancă ai și ce valoare are unitatea).

Sistemul Fibonacci este destinat în primul rând jocurilor de noroc, unde probabilitatea de câștig este în jur de 50/50, precum: "cap sau pajură", sau pariu pe roșu/negru la jocuri ruletă.

Dacă ai o serie recentă cu pariuri pierdute la un moment dat o să devină riscant și chiar de speriat să pui un pariu. De exemplu, dacă unitatea ta este 50 RON și pierzi 9 pariuri la rând, atunci o să ai nevoie de 2.750 RON pentru următorul pariu și de 4.450 RON pentru următorul (dacă și pariul anterior a fost pierdut).

Ca orice "Negative Progression System" nu ia în considerare limitările băncii. Astfel, dacă ai ajuns la limită, nu poți să mai crești miza pentru recuperarea pierderilor.

Concluzii

Ca și secvență Fibonacci, șirul folosit în strategia de pariuri este apreciat mai degrabă ca un concept matematic. Ca și alte sisteme de pariuri progresive, precum strategia Martingale, ideile funcționează perfect cu un buget nelimitat.

Pentru că toți atingem o limită la un moment dat, fie că este din cauza unei bănci care se diminuează sau a casei de pariuri (care te poate limita), secvența Fibonacci nu poate continua pentru totdeauna. Prin urmare nu o văd ca o soluție pe termen lung.

Șirul îți oferă o soluție bună și te ajută să găsești miza pe care s-o folosești, însă dacă vei câștiga sau vei pierde va depinde în totalitate de ține. Totodată, găsirea valorii în pariuri, alegerea unor ponturi pariuri pro, dar și modul cum gestionezi un bun "Bankroll Management" tot de tine depind.

Te-ar mai putea interesa și:

 • Euro Millions 5/50 - afli informații despre o loterie la care poți aplica Șirul lui Fibonacci.
 • Cont nou Unibet - vezi cum te înregistrezi la Unibet, una dintre agențiile cu cote mari.
 • Cod bonus Gets Bet - afli dacă este nevoie de cod ca să iei la Gets Bet bonus online.

S-ar putea  te intereseze și: