Ca să ai profit în pariurile sportive, valoarea pariului este la fel de importantă ca și găsirea cotelor valoroase. Pe piață avem multe exemple de "progressive staking systems", unul dintre ele fiind sistemul Labouchere, ce promite bogăția infinită.
Este sistemul pentru care ai nevoie de gândire și-ți ia ceva timp până vei învăța să-l folosești la capacitate maximă. În ciuda complexității sale, metoda Labouchere este una din cele mai cunoscute și populare printre pariori.
Este totuși o idee bună să urmăm această formulă complicată? Răspunsul îl găsești mai jos.
Cine a fost Labouchere?
Sistemul a fost dezvoltat de un jucător la ruletă - Henry Labouchere (1831-1912).
Acesta era un politician englez, scriitor, editor și proprietar al mai multor teatre în era respectivă.
Având o avere considerabilă, Labouchere nu ducea lipsă de ocupații. Din postura de membru al serviciului diplomatic britanic a editat și fondat propria revistă - The Truth - și a proclamat mai multe amendamente în legea britanică.
Cum era de așteptat, Labouchere a fost utilizată mai întâi ca o strategie ruleta, în special la "even money", "gen roșu și negru" sau "par și impar".
Poate fi folosită, totuși, în orice capacitate a cazinoului în care poți folosi "even money", gen Blackjack sau Baccarat.
Nu în ultimul rând, metoda se aplică și în pariuri sportive.
Istoria acestei metode
Conceptul metodei Labouchere stă în principiul că dacă un jucător câștigă mai mult decât pierde, atunci el are capacitatea să treacă de la o unitate la alta în secvența creată.
De altfel acesta este și scopul final în acest sistem, să traversezi fiecare număr dintr-o secvență, ales chiar de către jucător.
Ca să faci acest lucru trebuie să ai câteva pariuri câștigate consecutiv.
Când treci prin toată secvența de numere îți poți dubla depozitul. Țelul nu este, însă, o serie bună, ci o constanță cât mai bună, pentru a putea să recuperezi pierderile prin câștiguri la rând.
Labouchere strategie în pariuri - calcul și exemple
Partea matematică este una de bază, primul pas fiind să te decizi ce secvență te reprezintă și cât vrei să investești în ea.
Poți alege aproape orice secvență de numere dorești, însă vei dori să păstrezi câteva lucruri în minte, precum: cât vrei să câștigi, cât ești dispus să riști, sau care este limita ta?
Imaginează-ți că ai un depozit de 100 RON, pe care ești dispus să-l investești în această metodă.
Decizi ca miza să fie 10 RON, astfel avem o secvență de 10 numere, dacă decizi să mergi pe pariuri cu cota 2 sau în jurul acestei valorii.
Dacă vrei să riști poți juca cu o secvență de 4 numere a câte 25 RON sau una mai "sigură", cu o secvență de 20 de numere.
Împărțirea băncii:
- 100 RON banca cu 10 pariuri: 10-10-10-10-10-10-10-10-10-10-10
- 100 RON banca cu 4 pariuri: 25-25-25-25
- 100 RON banca cu 15 pariuri: 5-5-5-5-5-10-10-10-10-10-5-5-5-5-5
După cum se observă, poți ajusta după caz ca să ai cam ce secvență dorești.
Sfaturi în sistemul Labouchere
- Decide-te câți bani vrei să câștigi și câți bani vrei să investești în această metodă. Să spunem că dorești ca ținta să fie 100 RON.
- Determină cum vei împărți banca. Să zicem că ai 5 valori în această sumă: 10 RON, 20 RON, 40 RON, 20 RON, 10 RON.
- Plasează un pariu care ar egala la profit suma dintre prima și ultima valoare. Dacă ai o cotă de 3.00 și ai investi 10 RON pea ea, atunci profitul ar fi 20 RON, exact cât este suma dintre primul și ultimul număr (10 + 10).
- Dacă vei câștiga, atunci poți bifa / tăia primul număr. În cazul nefericit în care ai o pierdere adăugă miza pierdută la următorul pariu, ca să poți recupera. Astfel, în acest caz vei avea secvența: 10 RON, 20 RON, 40 RON, 20 RON, 10 RON și 10 RON.
- Repetă pașii 3 și 4 până când vei ajunge la profitul dorit.
Sistemul rațional din spatele strategiei este să ștergi 2 sume atunci când câștigi, dar să adaugi doar una. Astfel ștergi mai rapid decât adaugi.
Sistemul Labouchere inversat
Metoda Labouchere inspiră mulți pariori în domeniile de cazinou, curse de cai, bursa de valori dar și pariuri sportive.
Faptul că se poate inversa oferă o și mai mare abilitate de succes jucătorului. În această versiune după un pariu câștigat în loc să tai numerele de pe lista adaugi miza folosită la finalul secvenței.
Sistemul inversat al lui Labouchere este des folosit pentru că dacă "lista lui Labouchere" reprezintă cât vrea un jucător să câștige, la "sistemul inversat" jucătorul are o linie care reprezintă cât va pierde în acest ciclu.
În plus, fiecare jucător își poate ajusta aici miza, în funcție de cum poate susține următorul eventual pariu pierdut.
Astfel, spre deosebire de sistemul normal Labouchere, care necesită un procentaj de reușită de cel puțin 33.34% pentru a ieși pe profit, la Reverse Labouchere lucrurile depind de bancă și de cât este dispus să investească jucătorul.
De exemplu: pentru o bancă de 100 RON, avem o posibilă divizie de: 10 RON, 20 RON, 30 RON, 40 RON. După cum bine se observă, suma acestor 4 numere este egală cu 100.
Reguli de urmărit la inversiunea Labouchere:
- Pentru fiecare pariu suma investită este cea a adunării primei cu ultimei secvențe, în exemplul dat este 50 RON (10 + 40).
- După un pariu pierdut ștergi primul și ultimul număr al secvenței și continui. Astfel, șirul va deveni 20-30.
- După un pariu câștigat adaugi ultimul pariu jucat la sfârșitul secvenței, în exemplul dat am adăuga 50 RON la sfârșitul șirului, formând secvența: 10-20-30-40-50.
- Ținta este să termini secvența propusă și să începi una nouă sau, după caz, să spui stop și să retragi banii, dacă ți-ai îndeplinit obiectivul propus.
Mai jos regăsești un exemplu concret cu o cotă de 2.00 per pronostic:
Avantaje, dezavantaje, beneficii, dar și riscuri ale sistemului Labouchere
Unul din avantajele sistemului este că reduce riscul pierderilor mari prin mărirea mizei după o serie de eșecuri.
Așa cum se poate observa și-n exemplul de mai sus, ciclul se termină după doar 3 eșecuri la rând, iar apoi miza coboară la cea inițială.
Un atu la capitolul încredere în dreptul fiecărui parior îl are și faptul că strategia Labouchere îți permite să pierzi anumite pariuri și tot să atingi target-ul.
Chiar să pierzi mai multe pariuri decât cele câștigate și tot să obții profit.
Dar, tot exemplul de mai sus ne arată că dacă secvența se termină cu un pariu pierdut nu poți face profit în acel ciclu. Pe termen lung va duce la ce pariorii numesc "slow exhaustion" în bancă.
La capitolul "Pro" aș mai adăuga faptul că este o metoda flexibilă, dar și că este benefică pentru jucătorii care joacă mize mici spre ponderate.
Alegerile sunt foarte importante, iar în sistemul Labouchere se pot ține cont de 2 lucruri importante:
- Evită numerele mari, pentru a limita pierderile.
- Folosește câteva numere, în jur de 6, pentru a garanta un profit minim înainte ca ciclul să dispară (s-o ia de la capăt).
Ca și dezavantaje sau capitolul "contra" ar fi:
- Nu este un sistem atât de ușor de aplicat, ca strategia Martingale de exemplu.
- Nu afectează cotele în niciun fel.
- Te poți aștepta și aici la serii de pariuri pierdute.
- Este posibil să atingi limita agenției înainte de a termină întreaga secvență.
Concluzii și verdict
Metoda Labouchere este folosită mai des în cazino - la ruleta, decât la case de pariuri online.
Ea are, însă, beneficiile ei atunci când o folosești spre exemplu în fotbal căutând egalul pe cote în jurul valorii de 3.00.
Ca orice sistem are avantaje și dezavantaje și implică riscuri.
Atâta timp cât îți cunoști limitele, îți păstrezi calmul și te poți adapta acestei secvențe te va ajuta foarte mult într-o înțelegere mai bună a mizei folosită în fiecare pronostic, dar și la adăugarea unui factor "uman" în pariuri.
Verdictul?
Ca aproape oricare altă strategie la pariuri, Labouchere este imperfectă.
Deși ne surâde ideea să pierdem mai mult decât câștigăm și tot să ieșim pe plus, posibilitatea decimării băncii după o serie de pariuri pierdute este prea mare ca s-o ignorăm.
Sigur, poate vei face profit în câteva rânduri, după câteva secvențe, însă pe termen lung văd această strategie ca fiind una riscantă.